Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Υγεία
Πρόληψη
Από την θεωρία στην πράξη
Διαβάστε επίσης

Η χρήση προληπτικών εξετάσεων στους εφήβους

Οι προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι αποτελούν κάτι σπάνιο στον εφηβικό πληθυσμό, η παρέμβαση ειδικού ψυχικής υγείας ανύπαρκτη, ο ελεύθερος χρόνος πολύ περιορισμένος, οι σχέσεις με τους γονείς προβληματικές σε μεγάλο ποσοστό λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου για συζήτηση, ενώ το 40% των εφήβων δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 31,6% δικό τους υπνοδωμάτιο!

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη δι-ευρωπαϊκή μελέτη KIDSCREEN για την Ποιότητα Ζωής των εφήβων, που πραγματοποιήσαμε ταυτόχρονα σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της ήταν η εκτίμηση της Ποιότητας Ζωής σε σχέση με την Υγεία σε όλες τις διαστάσεις της (δηλαδή, σωματική, συναισθηματική και κοινωνική υγεία) έτσι όπως την καταγράφουν για πρώτη φορά οι έφηβοι αλλά και οι γονείς τους.

Στη μελέτη πήρε μέρος ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 22.300 παιδιών και εφήβων (και οι γονείς τους) από 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας το δείγμα μελέτης αποτέλεσαν 1.200 έφηβοι μαθητές (12-18 ετών) και οι γονείς τους από όλη την ελληνική επικράτεια που συμπλήρωσαν τα ειδικά ερωτηματολόγια KIDSCREEN.

Ειδικότερα, ότι οι Έλληνες έφηβοι δήλωσαν σε πολύ μικρότερο ποσοστό ότι έχουν έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να τους παρέχει εμπιστευτικές συμβουλές, εφόσον το χρειαστούν. Από τους έφηβους που επισκέφτηκαν κάποιον επαγγελματία υγείας μέσα στις τελευταίες 4 εβδομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό το έκανε για λόγους κάποιας οξείας ασθένειας/ενόχλησης ενώ πολύ λίγοι επισκέφτηκαν κάποιον επαγγελματία υγείας για προληπτικό έλεγχο. Εντύπωση έκανε ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στη χώρα μας η επίσκεψη σε σύμβουλο ψυχοκοινωνικής υγείας (πχ. ψυχοθεραπευτή) κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αν και 1,2% των εφήβων αντιμετωπίζουν ψυχολογικές διαταραχές και 1,2% άλλες αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες σύμφωνα με τις δηλώσεις των γονέων τους. Επίσης, ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά επίσκεψης σε σχολικό επαγγελματία υγείας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Πολωνία σε σχέση με την Αυστρία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθρεπτίζοντας την περιορισμένη ανάπτυξη του θεσμού της κοινοτικής προληπτικής. Εντυπωσιακό είναι ότι σε σχέση με τη χρηματοδότηση της επίσκεψης σε επαγγελματία υγείας κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες, η Έλληνες γονείς δήλωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοχρηματοδότησης της επίσκεψης.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή κλίμακα οικονομικής ευημερίας της οικογένειας, φάνηκε ότι οι Έλληνες έφηβοι μαθητές υπολείπονται των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους σε σημαντικούς δείκτες οικονομικής ευημερίας. Συγκεκριμένα: το 40% των εφήβων μαθητών στην Ελλάδα δεν έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι – το μεγαλύτερο ποσοστό στις χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα! Επίσης, Το 31,6% των εφήβων μαθητών στην Ελλάδα δεν έχει το δικό του υπνοδωμάτιο– μόνο χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Δ. της Τσεχίας και η Πολωνία ξεπερνάνε αυτό το ποσοστό! Το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο της οικογένειας καθορίζει κατά πολύ την ποιότητα ζωής που δηλώνουν οι έλληνες έφηβοι, σε όλες τις διαστάσεις της εκτός της διάστασης της αυτονομίας. Φυσικά, χειρότερη ποιότητα ζωής δηλώνουν οι έφηβοι των οποίων οι οικογένειες δεν τα πάνε καλά στα οικονομικά τους.


Γιάννης Τούντας
Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής
Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής
και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.