Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Περιεχόμενα
O ρόλος του δημοσίου

Στην πρόσφατη κρίση οι άμεσες αντιδράσεις για την αποφυγή της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος προήλθαν από το κράτος ακόμα και στις οικονομίες που είναι αγορακεντρικές και η αυτορρύθμιση, η ικανότητα δηλαδή του συστήματος της αγοράς να προχωράει από μόνο του σε ρυθμίσεις που εξομαλύνουν τα προβλήματα , αποτελεί αξίωμα .Η πρόσφατη μάλιστα εμπειρία έδειξε ότι οι χώρες αυτές, που δεν είχαν έτοιμο κρατικό μηχανισμό , σημείωσαν αρκετές καθυστερήσεις -οφειλόταν και στον πανικό-στην ανάληψη πρωτοβουλιών . Το κράτος όμως με το έναν ή με τον άλλο τρόπο απόκτησε μια πιο ενεργή συμμετοχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναδεικνύοντας μια πτυχή που οι πιο φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις είχαν δαιμονοποιήσει, αυτή της κρατικής παρουσίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα . Οι γνώμες που ακούγονται για το ρόλο που θα διαδραματίσει το δημόσιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του μέλλοντος διανύουν όλο το ιδεολογικό φάσμα , δεν παραβλέπουν όμως και την πρόσφατη εμπειρία.

«Το Δημόσιο γενικά» εξηγεί ο κ.Ι.Παπαδάκης « σε όλες τις χώρες έχει συνήθως περιορισμένη επιχειρηματική συμμετοχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν καθορίζει, δεν πρέπει άλλωστε , τις εξελίξεις. Οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης ουσιαστικά ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να αποκτήσουν ένα πιο ενεργό ρόλο. Κι εκεί υπήρξε διαφορά ,καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες –πλην Μεγ.Βρετανίας – χαρακτηρίζονται από ένα ήπιο κρατικισμό και γι΄ αυτό ίσως επέδειξαν πιο γρήγορα ανακλαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς ήταν πιο πληροφορημένες και προετοιμασμένες για να προχωρήσουν στις παρεμβάσεις που χρειάζονταν . Στον αντίποδα Η.Π.Α. και Μεγ. Βρετανία, χώρες που η παρουσία του κράτους έχει συρρικνωθεί , αποδείχτηκε ότι αν και διέθεταν επόπτες και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες, δεν διέθεταν ευέλικτο μηχανισμό παρέμβασης, και ίσως γι΄ αυτό σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης . Όσο όμως οι αγορές θα επιστρέφουν στην ομαλότητα ο ρόλος του κράτους θα αποκτά ολοένα και μικρότερη σημασία. Το κράτος θα αποτελεί , όπως επιβάλλεται, το ρυθμιστή του χρηματοπιστωτικού συστήματος»

Σε μια περίοδο ύφεσης είναι αναγκαία η ύπαρξη κάποιων τραπεζών οι οποίες θα ρισκάρουν παραπάνω από ότι θεωρείται από τις υπόλοιπες τράπεζες επιθυμητό και θα χορηγήσουν δάνεια. Παραδοσιακά, σε όλες τις χώρες ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ φειδωλός στη χορήγηση δανείων σε περιόδους ύφεσης. Όταν βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης, το οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί αβεβαιότητα για τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου. Το ρόλο λοιπόν των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα ρισκάρουν περισσότερο για να χορηγήσουν δάνεια μπορούν να τον παίξουν οι κρατικές τράπεζες. «Το ερώτημα είναι» επισημαίνει ο κ.Γ.Χαρδούβελης «το κατά πόσο μπορεί το δημόσιο να ελέγξει τα δάνεια που χορηγούνται ώστε να μην έχουμε τη δημιουργία μιας νέας εποχής θαλασσοδανείων. Να υπάρχουν δηλαδή κρατικές τράπεζες, που να συμπεριφέρονται με διαφανείς τρόπους ώστε να μην μετατραπούν σε προβληματικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν περισσότερα δάνεια τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και οι ιδιωτικές τράπεζες επίσης έχουν δίκιο που διστάζουν να τα χορηγήσουν.»

Η ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας είναι ένας τομέας που η παρουσία ενός δημόσιου πυλώνα θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση .

«Εάν ένα σύστημα» εξηγεί ο κ.Γ.Σαπουντζόγλου «εποπτεύεται από την πολιτεία σωστά, σε προληπτικό επίπεδο, τότε το τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανήκει είτε στο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό. Αρκεί να λειτουργεί σωστά. Όταν όμως το τραπεζικό σύστημα το εξετάσουμε από μια άλλη διάσταση, που έχει να κάνει όχι μόνο με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και με βάση το διαμεσολαβητικό του ρόλο σε σχέση με την υποβοήθηση της ανάπτυξης της οικονομίας, τότε τίθεται ζήτημα περί αναγκαιότητας ενός δημόσιου πυλώνα στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Κατά συνέπεια επειδή εδώ δεν έχουμε ένα πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και του τομέα της πραγματικής οικονομίας , καλό θα ήταν να υπάρξει μια περαιτέρω ενεργοποίηση κάποιων τραπεζών , οι οποίες θα διαχειριστούν τα πράγματα προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων του τραπεζικού συστήματος και η δεύτερη αφορά στη συμβολή τους στη δημιουργία αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προτύπων. Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής βάσης της κάθε οικονομίας έχει ανάγκη από συγκεκριμένες δομές και μηχανισμούς χρηματοδοτικής στήριξης. Παρακαλώ, δείτε που έχει καταλήξει η σύνθεση των χορηγητικών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Πόσο έχουν συρρικνωθεί οι μακροπρόθεσμες χορηγήσεις για δημιουργία επενδύσεων. »


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.