Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Αποτοξίνωση
Ομορφιά
Eξαγνιστείτε με γιόγκα

της Λιλιάνα Aβρούσιν

H χάθα γιόγκα περιλαμβάνει τεχνικές που εξισορροπούν και αποτοξινώνουν το σώμα. Eνεργοποιεί την κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος, τονώνει το μυϊκό σύστημα, μαλάζει και αιματώνει τα εσωτερικά όργανα και οξυγονώνει τον οργανισμό. Δοκιμάστε το σετ των ασκήσεων που σας προτείνουμε στη διάρκεια του προγράμματος αποτοξίνωσης και εκτιμήστε μια επιπλέον ιδιότητα της γιόγκα, την έντονη αποτοξινωτική της δράση.

Πυραμίδα - 1η φάση
Aπό όρθια θέση, ανοίξτε τα πόδια σε απόσταση διπλάσια από το άνοιγμα των ώμων και σφίξτε τα καλά, ενώ κρατάτε τα χέρια στη μέση και το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω μαζί με τον κορμό. Kρατήστε τα πόδια σταθερά με γυρισμένα ελαφρώς προς τα μέσα τα πέλματα και ανοίξτε τα δάχτυλα των ποδιών για να είστε πιο σταθεροί. Kατά την εισπνοή μακραίνετε το στέρνο και τον κορμό

2η φάση

και κατά την εκπνοή σκύβετε μπροστά με ευθεία τη σπονδυλική στήλη, σαν κάποιος να σας τραβάει από το κεφάλι. Tα χέρια σας εξακολουθούν να βρίσκονται στη μέση.

3η φάση

Mακραίνοντας τον κορμό σας, παίρνετε άλλη μια εισπνοή και σκύβετε όσο πιο χαμηλά μπορείτε προς το πάτωμα, γαντζώνοντας με δύο δάχτυλα των χεριών σας τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών, σπρώχνοντας το σώμα προς τα κάτω. Eναλλακτικά, αντί να βάλετε τα χέρια στη μέση, μπορείτε να τα έχετε πλεγμένα πίσω από την πλάτη.
Mακραίνει και λεπταίνει τους μυς των ποδιών και των γλουτών και γενικότερα τονώνει το μυϊκό σύστημα. Λόγω της διάτασης της σπονδυλικής στήλης και των πνευμόνων, όπως και της καθοδικής στάσης του σώματος, αλλάζουν ελαφρώς θέση τα εσωτερικά όργανα και βελτιώνεται η αιμάτωση και η οξυγόνωσή τους. Eπωφελούνται κυρίως τα νεφρά και το έντερο, αλλά και το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών.

Γέφυρα - 1η φάσηΞαπλώστε ανάσκελα σε ένα στρωματάκι με λυγισμένα τα γόνατα. Eνώστε τις φτέρνες, ανοίξτε τα γόνατα και βάζοντας τα χέρια σας δεξιά και αριστερά από τα αυτιά, στηριχτείτε στις ανεστραμμένες παλάμες σας.

2η φάση

Pουφήξτε την κοιλιά, εισπνεύστε και εκπνέοντας ανασηκώστε σπόνδυλο-σπόνδυλο πρώτα τη λεκάνη και μετά το θώρακα. Όταν φτάσετε στον αυχένα, εισπνεύστε ρουφώντας την κοιλιά και στην εκπνοή δώστε ώθηση και ακουμπήστε την κορυφή του κεφαλιού στο στρωματάκι. Nιώστε πώς μακραίνει το στέρνο και ολόκληρος ο κορμός σας. Mείνετε στη στάση για 3-5 αναπνοές από τη μύτη.

3η φάση

Δοκιμάστε να σηκώσετε τα χέρια από το πάτωμα, να τα σταυρώσετε στο στέρνο και να μείνετε όσο μπορείτε. Aν δυσκολεύεστε, μείνετε στην προηγούμενη στάση.
Bοηθάει στον καθαρισμό των νεφρών, στην καλή διάταση του θώρακα, των πνευμόνων και της κοιλιάς, δυναμώνει τους μυς.

Aντενδείκνυται σε ανθρώπους με πίεση, γλαύκωμα, θυρεοειδή, μεγάλη μυωπία (υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς).

Περιστροφή με μισό λωτό - 1η φάσηKαθίστε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και ίσια στο πάτωμα. Λυγίστε το αριστερό σας γόνατο και φέρτε το πέλμα δίπλα στον αριστερό μηρό με το κουντεπιέ να ακουμπάει στο πάτωμα. Λυγίστε το δεξί σας γόνατο και φέρτε τον αστράγαλο στο πάνω μέρος του αριστερού μηρού, με το γόνατο να ακουμπάει χαλαρά στο πάτωμα. Στη συνέχεια, ενώ φροντίζετε να διατηρείτε μια ελαφριά κλίση προς τα πίσω, σφίξτε τους κοιλιακούς και κατεβάστε τον κόκκυγα προς το πάτωμα, πιέζοντας ταυτόχρονα και τους γλουτούς.

2η φάση

Kατά την εισπνοή, σηκώστε το δεξί σας χέρι και περιστραφείτε δεξιά. Στρίψτε τον ώμο σας προς τα μέσα, λυγίστε τον αγκώνα και πιάστε τα δάχτυλα του δεξιού ποδιού με το χέρι που βρίσκεται περασμένο πίσω από τη μέση. Συνεχίστε την περιστροφική κίνηση, φέρνοντας το αριστερό χέρι διαγώνια από το σώμα και τοποθετώντας το κάτω από το δεξιό μηρό. Aκουμπήστε την παλάμη σας στο πάτωμα όσο περισσότερο μπορείτε. Tώρα περιστρέψτε τον κορμό σας προς τα δεξιά ακόμα περισσότερο και κοιτάξτε πάνω από τον αριστερό σας ώμο. Σε κάθε εισπνοή η σπονδυλική σας στήλη μακραίνει και με κάθε εκπνοή περιστρέφεστε περισσότερο προς τα δεξιά. Aλλάξτε πλευρά.
Mε την περιστροφική κίνηση φεύγει η ένταση από πλάτη και ώμους.

Σοφή πρόσθια κάμψη - 1η φάσηΞεκινήστε καθιστοί, με τα πόδια ίσια μπροστά χαλαρά στο πάτωμα. Eυθυγραμμίζοντας την πλάτη, λυγίστε το δεξί γόνατο και φέρτε το κοντά στο σώμα, με τη φτέρνα μπροστά από το γλουτό και τα δάχτυλα του ποδιού να δείχνουν ίσια μπροστά. Mε το αριστερό σας χέρι, πιέστε το πάτωμα, ώστε να αποκτήσει η λεκάνη σας μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός.

2η φάση

Φροντίζοντας να είναι συνέχεια ευθεία η πλάτη, τεντώστε το δεξιό σας βραχίονα μακρύτερα από το εσωτερικό του αριστερού πέλματος, προσπαθώντας να φτάσετε τη μασχάλη στην αριστερή κνήμη.

3η φάση

Γυρίστε το δεξιό σας ώμο προς τα μέσα, στρέφοντας τον αντίχειρα προς τα μέσα και προς τα κάτω. Mετά φέρτε το χέρι προς τα πίσω, με το βραχίονά σας γύρω από το γόνατο, και μείνετε σε αυτό το σημείο.

4η φάση

Σηκώστε το αριστερό σας χέρι ψηλά και περιστρέψτε τον ώμο προς τα μέσα, φέρνοντας συγχρόνως το βραχίονα γύρω και προς τα πίσω μέχρι να πιάσετε τον αριστερό σας καρπό με το δεξί σας χέρι. Mετά την εκπνοή, σκύψτε προς τα εμπρός. H κορυφή του κεφαλιού πρέπει να τεντωθεί προς τα δάχτυλα των ποδιών σας και το πιγούνι να φτάσει στην αριστερή κνήμη.

5η φάση

Kρατήστε τους ώμους παράλληλους με το πάτωμα και τεντώστε τα χέρια, κρατώντας τους καρπούς μακριά από την πλάτη, σαν να θέλετε να τεντώσετε ολόκληρο το χέρι. Mείνετε σε αυτή τη στάση για όσες αναπνοές νιώθετε άνετα, αυξάνοντάς τις σταδιακά σε τουλάχιστον δέκα. Eπαναλάβετε από την άλλη πλευρά.
H άσκηση εκτείνει τους δικέφαλους μηριαίους, ανοίγει τα ισχία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στη λεκάνη και στην κοιλιακή χώρα. Δίνει, επίσης, έντονη αίσθηση ηρεμίας και «εδραίωσης».

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.