Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Οι εταιρίες
Επίλογος
Γεύση απο το μέλλον

in.gr
Η Βαρκελώνη ήταν για μία ακόμη χρονιά το παγκόσμιο επίκεντρο των τηλεπικοινωνιών φιλοξενώντας το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (πρώην GSM). Η μεγαλύτερη από μια σειρά αντίστοιχων εκθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, γνωστή από φέτος και ως Mobile World Congress, αναγνωρίζεται πλέον ως το σημείο αναφοράς για την βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας. Στο Συνέδριο που διεξήχθη από τις 11 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου βρέθηκαν περισσότεροι από 55.000 επαγγελματίες μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 230 διευθύνοντες σύμβουλοι, ενώ το 60% των συμμετεχόντων ήταν ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

Απ’ ότι φάνηκε κατασκευαστές, πάροχοι υπηρεσιών και εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών και λογισμικού εστιάζουν ακόμη περισσότερο στις ανάγκες του πελάτη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φαίνεται να βρίσκονται και οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (mobile broadband) και γενικότερα η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αρκετές νέες συσκευές με εντυπωσιακές δυνατότητες στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και πολλές υπηρεσίες.

Το GSM Association ανακοίνωσε τη σύσταση της Συμμαχίας Κινητής Τηλεφωνίας Εναντίον του Περιεχομένου Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών (Mobile Alliance against Child Sexual Abuse Content). Στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται η Hutchison 3G Europe, η mobilkom Austria, η Orange, η Telecom Italia, η Telefonica, η Telenor, η T-Mobile και η Vodafone, ήτοι ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδια για την ΚτΠ ανακοίνωσε την πρόθεση της να κινηθεί προς την κατεύθυνση να αλλάξει η οδηγία αναφορικά με την αποκλειστική χρήση των 900 MHz για υπηρεσίες 2G, ώστε να είναι δυνατή η χρήση της συγκεκριμένης συχνότητας και για δίκτυα 3G. Κάτι στο οποίο «ποντάρουν» ήδη αρκετές εταιρείες κινητής στην Ευρώπη, που κατέχουν άδεια 3ης γενιάς με περιορισμένο φάσμα.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους επέδειξαν πληθώρα σχεδίων. Η Cisco τόνισε μέσω στόματος John Chambers ότι άξονα πάνω στον οποίο θα υλοποιηθεί η επόμενη γενιά των κινητών επικοινωνιών, αλλά και γενικότερα των επικοινωνιών θα είναι το δίκτυο κι ουχί η συσκευή. Έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση της συνεργασίας της Ericsson με την Microsoft για την ενσωμάτωση των Windows Mobile στα κινητά της πρώτης. Επιπλέον, το Mobile Broadband και η Mobile TV θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς άξονες ανάπτυξης της εταιρείας. Από πλευρά τηλεπικοινωνιών, η Αυστραλιανή Telstra έχει θέσει το δίκτυο της Next G, ώστε τον επόμενο χρόνο να αγγίξει τις ταχύτητες των 42 Mbps. Η Vodafone δήλωσε έτοιμη για την πρώτη της συσκευή κινητής τηλεφωνίας που θα φέρει μόνο το δικό της λογότυπο και θα βασίζεται σε κάποιο λειτουργικό σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής. Στελέχη της βρετανικής εταιρείας ανέφεραν ότι εργάζονται πάνω στο Symbian OS, στα Windows Mobile και στο Linux Mobile, χωρίς, ακόμη, να έχει αποφασιστεί ποιο λειτουργικό σύστημα θα επιλεγεί. Ακόμη, έχει ξεκινήσει η ενασχόληση με την πλατφόρμα Android της Google.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε όμως και στις “πράσινες” τεχνολογίες, εφόσον όλο και περισσότεροι κατασκευαστές επενδύουν σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Σε διάστημα 4 ημερών που διήρκεσε η έκθεση, είδαμε και αγγίξαμε όλα τα νέα κινητά που θα εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους και η αλήθεια είναι πως αρκετά από αυτά μας εντυπωσίασαν. Υπομονή μέχρι την άφιξη τους και στην ελληνική αγορά...

Κείμενα : Άγγελος Σφακιανάκης, Κυριάκος Μακαρονίδης
Παραγωγή : Honeybee

Οι εταιρίες
Επίλογος

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.