Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Ασκήσεις Νοητικής Ενδυνάμωσης
Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης
Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενημερωθείτε!
Χρήσιμες Διευθύνσεις
Νόσος Αλτσχάιμερ: Μας αφορά όλους
Nόσος Alzheimer: Η επιδημία του 21ου αιώνα

Το in.gr health σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και την πρόεδρο της Δρ Παρασκευή Σακκά, σας παρουσιάζουν ένα πλήρες αφιέρωμα για τη νόσο.

Υπογράψτε τώρα την ειδική φόρμα για την Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ ώστε να γίνει η Άνοια προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία.

Στις μέρες μας, παρατηρείται μια χωρίς προηγούμενο αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Στις αναπτυγμένες χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με ποιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου) σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα.

Η νόσος Alzheimer είναι μία εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου από την οποία αυτή τη στιγμή, πάσχουν 150 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα, έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη και 26 εκατομμύρια παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.

Το αρχικό σύμπτωμα της νόσου είναι η έκπτωση της μνήμης και συχνά περνά απαρατήρητο τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειας του. Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές επαφές, η διαχείριση των οικονομικών, η οδήγηση, η φροντίδα του εαυτού. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Στα παραπάνω συμπτώματα μπορούμε να προσθέσουμε και διαταραχές στη συμπεριφορά, απάθεια ή ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Σήμερα αυξάνονται αλματωδώς οι επιστημονικές ενδείξεις που  συνδέουν τους γνωστούς αγγειακούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, υπερομοκυστεϊναιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα) με τη νόσο Alzheimer, γεγονός που επιτρέπει την πρόληψή της. Πρόσφατες σχετικές μελέτες δείχνουν ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα είναι τόσο ευεργετικός για τον εγκέφαλο όσο και για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης  η διατήρηση σωματικής αλλά και πνευματικής εγρήγορσης φαίνεται ότι προστατεύει από την άνοια. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι όσοι ασκούνται πνευματικά (σπουδάζοντας, διαβάζοντας, παιδεύοντας το μυαλό τους) παθαίνουν νόσο Alzheimer σε μικρότερη συχνότητα ή σε ηπιότερη μορφή.

Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη νόσο Alzheimer με βεβαιότητα έως και 90%, συνδυάζοντας τα διαγνωστικά μέσα που έχει στη διάθεσή του (νευροαπεικονιστικές μέθοδοι,  βιολογικοί δείκτες, νευροψυχολογικές δοκιμασίες). Συνήθως οι ανοϊκοί ασθενείς εξετάζονται από ειδικό γιατρό τρία χρόνια αφού εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Η καθυστέρηση αυτή στη διάγνωση και στη θεραπεία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην  πορεία της νόσου.

Διαβάστε επίσης

Η σωματική άσκηση στην άνοια (αρχείο .pdf)

Νοητική ενδυνάμωση ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.
Ένας οδηγός για τους φροντιστές
(αρχείο .pdf)

Εγχειρίδιο Φροντιστών (αρχείο .pdf)

Ασκήσεις Νοητικής Ενδυνάμωσης
Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης
Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενημερωθείτε!
Χρήσιμες Διευθύνσεις

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.