Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Τα δημοφιλή ναρκωτικά
Εξάρτηση
Για τους γονείς
Για τους Εκπαιδευτικούς
Κατανοήστε και Βοηθείστε
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Ναρκωτικά: Υπάρχει διέξοδος. Μάθε, Δράσε, Ζήσε
Ο έφηβος σας χρειάζεται
Γονείς, ας είμαστε προετοιμασμένοι

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει καταστεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Χιλιάδες νέοι καθημερινά παγιδεύονται στον εφιάλτη των ναρκωτικών και οι λόγοι είναι πολλοί, με κυριότερο όμως την ελλιπή ενημέρωση.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των Συμβουλευτικών Κέντρων του ΚΕ.Θ.Ε.Α. για το έτος 2009, ο χρήστης ουσιών είναι κυρίως άνδρας (86,3%), περίπου 28 ετών, άνεργος και διαμένει με την γονική του οικογένεια (71%). Κατά κύριο λόγο είναι Έλληνας (94,2%) που έχει εγκαταλείψει το σχολείο περίπου στα 15 και η πρώτη του επαφή με τις ουσίες (ινδική κάνναβη) έγινε σε ηλικία 16 ετών.

Πολύ σύντομα, περίπου στα 19, ξεκινά η χρήση της κυρίας ουσίας εξάρτησης που είναι για τους περισσότερους η ηρωίνη (79,6%).

Διαφοροποίηση παρατηρείται σε σχέση με το παρελθόν στον τρόπο χρήσης της ουσίας, καθώς κυριαρχεί πλέον η εισπνεόμενη από τη μύτη (64,8%), επειδή ενέχει λιγότερους κινδύνους για την υγεία του χρήστη. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση αυτή μπορεί να ανατραπεί και να αυξηθούν και πάλι τα ποσοστά ενέσιμης χρήσης, μαζί με τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των εξαρτημένων ατόμων.

Σημαντικό ποσοστό εξαρτημένων ατόμων δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε έλεγχο για μολυσματικές ασθένειες, με αποτέλεσμα όταν απευθύνονται στα προγράμματα απεξάρτησης να διαπιστώνεται ότι το 30,9% πάσχει από ηπατίτιδα C.

Τέλος, επτά στους δέκα χρήστες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, ενώ τέσσερις στους δέκα έχουν τουλάχιστον μία καταδίκη.

Αξιοποιώντας εμπεριστατωμένες πληροφορίες απο το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ το Health.in.gr συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της Πολιτείας και κάνει τη δική του προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα δημοφιλή ναρκωτικά και τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε επίσης

 

Τα δημοφιλή ναρκωτικά
Εξάρτηση
Για τους γονείς
Για τους Εκπαιδευτικούς
Κατανοήστε και Βοηθείστε
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.