Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Απόψεις
Έμμεσοι φόροι: Είναι αποτελεσματικοί;

Φέρνουν λεφτά στο Δημόσιο Ταμείο οι κοινωνικά άδικοι έμμεσοι φόροι;

Το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% από το 12,9%  που ήταν το 2009 είναι αναμφίβολα μια δύσκολη μάχη για την κυβέρνηση. Με στόχο λοιπόν την ενίσχυση των κρατικών ταμείων προχώρησε στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε  ποτά και τσιγάρα. Το μέτρο αυτό έχει ως σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων ενώ θεωρείται ότι προκαλεί και τις λιγότερες διαμαρτυρίες, καθώς ενσωματώνει την επιχειρηματολογία της προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την αύξηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς επιχείρησε αρχικά να την εντάξει μαζί με τις γονικές παροχές ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος, κίνηση που έφερε αναταραχές και στους κόλπους του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος. Έντονη όμως ήταν και η διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Eπαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων & Καπνοπωλείων, που επεσήμανε ότι η προτεινόμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα από το 57,5% στο 70% θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής  του πακέτου από τα 3,20 ευρώ στα 5,40 ευρώ και όχι στα 3,60 ευρώ που υπολόγιζε η κυβέρνηση. Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από την Ένωση Εταιριών Αλκοολούχων Ποτών. Σύμφωνα με την Ένωση, η αύξηση του φόρου θα δημιουργήσει ταυτόχρονα συνθήκες για:
• Αύξηση της νοθείας και του λαθρεμπορίου
• Μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος καθώς οι ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο έμμεσο φόρο στα ποτά
• Δημιουργία πληθωριστικών τάσεων,καθώς  είθισται να συμπαρασύρουν σε αύξηση όλα τα είδη των κέντρων επιτόπιας κατανάλωσης π.χ. αναψυκτικά και καφέ.

Η κυβέρνηση, υπό το βάρος των αντιδράσεων, απέσυρε την τροπολογία και προχώρησε στην κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει την αύξηση του ΕΦΚ των τσιγάρων από το 57,4% στο 63%. Από την αύξηση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί το κρατικό ταμείο με έσοδα 650 εκατ.ευρώ από τα τσιγάρα και 60 εκατ. ευρώ από τα αλκοολούχα ποτά. Το νομοσχέδιο αρχικά ψηφίστηκε μόνο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ προωθήθηκε για ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους εκπροσώπους των φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Σιγαρέτων κ. Η. Χατζηβασίλογλου και ο προέδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαστών Περιπτερούχων κ.Γ. Πλακόπουλος επεσήμαναν ότι η αύξηση του ΕΦΚ θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ποσοστού κέρδους , καθώς η κάθε αύξηση του φόρου επιφέρει , όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, μείωση της εργοστασιακής τιμής. Τόνισαν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω το λαθρεμπόριο τσιγάρων , που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 10% των συνολικών πωλήσεων . Κοινό αίτημα και από τους δύο φορείς είναι να συνδεθεί το κέρδος τους με την τιμή της λιανικής. Ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Επιχειρηματιών Αλκοολούχων Ποτών κ. Ι. Ρεβάχ τόνισε ότι κάθε αύξηση του φόρου μειώνει σχεδόν ισόποσα την κατανάλωση, με αποτέλεσμα τη απώλεια των αναμενόμενων δημόσιων εσόδων, ενώ εξήγησε ότι παρατηρείται και η αύξηση της νοθείας των αλκοολούχων ποτών.

Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθεια που κάνει για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να περιορίσει τα ελλείμματα προχώρησε στην λήψη ενός μέτρου, όπως αυτό της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που εκτιμάται ότι θα έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς ο κοινωνικός διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος  δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει μέτρα που αφορούν την τόνωση των εσόδων από άμεσους φόρους. Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον  υπάρξουν αστοχίες στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να υπάρξουν επιπλέον μέτρα που αφορούν την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. «Χρυσή εφεδρεία» της κυβέρνησης θεωρείται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ στην συζήτηση έχει μπει και η ενοποίηση του συντελεστή του Φ.Π.Α. Είναι όμως κοινή παραδοχή ότι οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι ενδεικτικό ότι το 60% των φορολογικών εσόδων, καλύπτεται από την έμμεση φορολογία. Οι Έλληνες για κάθε ένα ευρώ άμεσων φόρων πληρώνουν 1,56 ευρώ έμμεσων φόρων, όταν στην Ευρωζώνη η ανάλογη σχέση διαμορφώνεται στο 1 ευρώ. Επιπλέον, είναι αποδεκτό ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι μια κοινωνική αδικία, καθώς επιβαρύνει όλα τα εισοδήματα και κυρίως τα χαμηλότερα.

Το ερώτημα όμως είναι πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η αύξηση της έμμεσης φορολογίας και κατά πόσο επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα; Ήδη οι φωνές από τους χώρους του καπνού και των αλκοολούχων ποτών  κάνουν λόγο για την αύξηση του λαθρεμπορίου και άρα της απώλειας κρατικών εσόδων.

Το πρόβλημα , επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος Λιάζος, μέλος του δ.σ. του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών  (Ι.Ο.Φο.Μ.) και υπεύθυνος της επιστημονικής επιτροπής για την έμμεση φορολογία, εντοπίζεται στην ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού και στην αδυναμία είσπραξης φόρων από το Δημόσιο. Η θέση του Ι.Ο.Φο.Μ, συνεχίζει, την οποία καταθέσαμε και στο διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος είναι ότι η οποιαδήποτε αύξηση της έμμεσης φορολογίας , οδηγεί σε αύξηση του τζίρου της παραοικονομίας και αναιρεί-ακυρώνει την προσπάθεια που γίνεται στο μέτρο των αποδείξεων για τη μείωση των φαινομένων της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής . Αντίθετα , συμφωνούν με την αύξηση στην τιμή των τσιγάρου και του αλκοόλ, που έχει και σκοπό τη μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ για λόγους υγείας και έχει επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία και συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος.

Τέλος , είναι κοινή αποδοχή ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας επιβαρύνει περαιτέρω την κατανομή του φορολογικού βάρους, καθώς καλούνται όλοι να πληρώσουν τον ίδιο φόρο ανεξάρτητα από την φοροδοτική ικανότητά τους και πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Το in.gr ανοίγει τον ηλεκτρονικό διάλογο για την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ζητήθηκε η άποψη της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ,ενώ καλεί τους αναγνώστες του να συμμετέχουν με τα σχόλια τους .Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι απευθυνθήκαμε και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών , που αρνήθηκε να συμμετέχει , καθώς όπως υποστηρίζει δεν έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος με τους επιμέρους φορείς για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Τζούλη Ν.Καλημέρη

Απόψεις

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.