31/8/2007
ix.in.gr
Αντιθέσεις : Tα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας στην κριτική των κομμάτων και των πολιτών
Πέμπτη 17/7/2008

Το in.gr, εγκαινιάζει τη νέα του στήλη «Αντιθέσεις» θέτοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών στους αρμόδιους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Πρώτο μας θέμα η ακρίβεια. Στόχος μας είναι η στήλη αυτή να αναδειχθεί σε βήμα διαλόγου συμβάλλοντας στον προβληματισμό και την προσπάθεια εξεύρεσης μιας οικονομικά ρεαλιστικής και κοινωνικά δίκαιης λύσης

Το υπουργείο Ανάπτυξης έκανε έναν απολογισμό της πολιτικής των 41 μέτρων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκριναν την κυβερνητική πολιτική αλλά κατέθεσαν και τις δικές τους προτάσεις. Ο δικτυακός όμως διάλογος δεν σταματά στους εκπροσώπους των κομμάτων. Καλεί στο βήμα και τους πολίτες να διατυπώσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας.

Δομικό ή εισαγόμενο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας η ακρίβεια;

Το σκαρφάλωμα του επίσημου πληθωρισμού στο επίπεδο του 5% και η παραμονή του στα επίπεδα αυτά και τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή των 41 κυβερνητικών μέτρων –στα οποία αργότερα προστέθηκαν άλλα επτά- κατά της ακρίβειας σημειώνει ικανοποιητική -κατά την κυβέρνηση- πρόοδο, αν μη τι άλλο προβληματίζει ακόμη και τον πλέον καλόπιστο.

Την ανησυχία εντείνει δε, το διεθνές κλίμα με τις δηλώσεις που κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω όξυνση των πληθωριστικών πιέσεων και ακόμη και ύφεση κάποιων οικονομιών της ΕΕ να πληθαίνουν, καθώς και η αλλαγή ψυχολογίας και φρασεολογίας του υπουργού Οικονομίας που πλέον όλο και συχνότερα μιλά για συγκυρία που απειλεί την ανάπτυξη και προειδοποιεί για «δύσκολες ημέρες». Το «ποτήρι ξεχειλίζουν» οι απόψεις που μιλούν για υποεκτιμημένο πληθωρισμό στην Ελλάδα και «απόκρυψη» του πραγματικού μεγέθους τους, που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την αίσθηση του πολίτη-καταναλωτή που αισθάνεται ότι χάνει κομμάτι αγοραστικής δύναμης σχεδόν βδομάδα με την εβδομάδα. Μήπως οι πραγματικές αιτίες που «γεννούν» ακρίβεια δεν έχουν εντοπιστεί στο σύνολο και στις πραγματικές διαστάσεις τους και απαιτείται από όλους μια άλλη προσέγγιση και αντιμετώπιση του θέματος, αναρωτιέται δικαίως ο αγανακτισμένος και φοβισμένος πλέον καταναλωτής.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση μοιάζει να οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εκφράζουν διαφορετική άποψη για το «τις πταίει;» για την ακρίβεια και για το πώς αντιμετωπίζεται, να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα στοιχεία και -το κυριότερο- να υποστηρίζουν ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν βάσει των δυνατοτήτων τους και της θέσης τους, αλλά ο υψηλός πληθωρισμός όχι μόνο να επιμένει αλλά να ελλοχεύει και ο κίνδυνός «προαγωγής» του σε στασιμοπληθωρισμό.

Η κυβέρνηση προσκολλημένη στο επιχείρημα ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο και οφείλεται στη διεθνή κρίση «κωφεύει» στις φωνές - από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους- που συνεχώς πληθαίνουν και ενδυναμώνουν τα επιχειρήματα τους ότι πρόκειται για δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας το οποίο σαφώς επιτείνεται από τη διεθνή συγκυρία, αλλά δεν οφείλεται σε αυτή. Στα βασικά επιχειρήματα της άποψης ότι η ελληνική οικονομία πάσχει κυρίως από εγχώριο πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται «ανοχύρωτη» και επομένως να γίνεται έρμαιο της όποιας κρίσης, είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός (δηλ χωρίς καύσιμα και νωπά οπωροκηπευτικά) στην Ελλάδα, έχει επίσης φέτος εκτιναχθεί (4% τον Ιούνιο από 2,5% πριν από ένα χρόνο). Ακόμη, ο ελληνικός πληθωρισμός βρίσκεται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρώπης (3,5% για τον Ιούνιο). Επιπλέον, σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναφέρεται στις τιμές των τροφίμων, με καθαρό τρόπο ορίζεται ότι «δεν έχουν άμεση σχέση οι τιμές των τροφίμων με τις τιμές των καυσίμων και η επιρροή είναι ελάχιστη», ενώ και η ελληνική Στατιστική Υπηρεσία παραδέχεται ότι η διεθνής κρίση επηρεάζει μόλις κατά 0,7% τον εγχώριο δείκτη.

Η κυβέρνηση δεν απαντά στις τοποθετήσεις αυτές, αλλά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για αντιμετώπιση της ακρίβειας, που κοντεύει να εξαντλήσει τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, στα 41 +7 μέτρα κατά της ακρίβειας. Δράσεις, που από την εξαγγελία τους κιόλας δέχθηκαν σκληρή κριτική, ενώ δεν έλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια ως προς το πότε θα αποδώσουν.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μιλούν για ανεξέλεγκτο πλέον πληθωρισμό και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την «καραμέλα» της διεθνούς κρίσης προκειμένου να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες. Δριμείες δε επιθέσεις εξαπολύουν εναντίον της για την άρνηση της να συγκρουστεί με τα καρτέλ της αγοράς, για την αδυναμία της να ελέγξει την αγορά, για τη μη εφαρμογή του νόμου περί καταπολέμησης μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ανταγωνισμού.

Όταν γίνεται λόγος για καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές τα βλέμματα στρέφονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εδώ και μήνες συγκεντρώνει τα πυρά της Αντιπολίτευσης και των φορέων της αγοράς, για μη σωστή λειτουργία. «Σηκώνοντας το γάντι», ο πρόεδρος της υπερασπίστηκε τη δουλειά και το θεσμό της Επιτροπής, μίλησε για ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά ζήτησε και νομοθετικές παρεμβάσεις που θα «λύνουν τα χέρια» της Επιτροπής, απαλλάσσοντάς την από αγκυλώσεις, που την εμποδίζουν να ασκήσει απρόσκοπτα τα καθήκοντά της.

Στο στόχαστρο της Αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης, βρέθηκαν φυσικά και οι επιχειρηματίες, που αφού επί μήνες άκουγαν κατηγορίες περί αισχροκέρδειας βγήκαν στην αντεπίθεση. Το ποτήρι μάλλον ξεχείλισε όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας –μάλλον σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να συγκινήσουν την κοινή γνώμη που πάντα σε τέτοιες συγκυρίες «εχθρεύεται» τους επιχειρηματίες και εν γένει το λεγόμενο κεφάλαιο- τους επέρριψαν ευθύνες για τον υψηλό πληθωρισμό, με τον πρωθυπουργό να τους καλεί να αποδείξουν ότι «ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά». Αποτέλεσμα, η εξοργισμένη απάντηση του ΣΕΒ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην εύκολη λύση, αναζητώντας στον «κακό -κερδοσκόπο επιχειρηματία», άλλοθι για την πολιτική ανεπάρκεια. Ανεβάζοντας περαιτέρω του τόνους ο ΣΕΒ λέει ακόμη ότι ως βασική πηγή ακρίβειας λειτουργεί το ίδιο το κράτος. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της κυβέρνησης για μείωση ή πάγωμα τιμών έκαναν ό,τι μπορούσαν, προκαλώντας βέβαια την οργή πολλών που υποστηρίζουν ότι μειώσεις στις οποίες προχώρησαν κάποιες εταιρείες ήταν απειροελάχιστες σε σχέση με τις αυξήσεις που έχουν επιβαρύνει τα προϊόντα τον τελευταίο χρόνο.

Η ΓΣΕΕ επιτιθέμενη «κατά παντός υπευθύνου» για την εξαθλίωση των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, λέει χαρακτηριστικά ότι τα «επιχειρηματικά συμφέροντα κάνουν πάρτυ και η κυβέρνηση μας εμπαίζει με 41, 51, 101 μέτρα». Ζητά μεταξύ άλλων εισοδηματική ενίσχυση 1000 ευρώ και θέσπιση επιδόματος θέρμανσης 800 ευρώ σε όλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όλων των κατηγοριών. Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται «να δεχθούμε ψίχουλα ελεημοσύνης με τα Ταμεία κατά της Φτώχειας και προειδοποιεί με νέους αγώνες».

Εντωμεταξύ ως «κερασάκι στην τούρτα της οργής» λειτούργησαν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση «προβιβάστηκε» από «παραγωγό» σε «εμπρηστή» της ακρίβειας, σε μια περίοδο που η ίδια θα πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα παγώματος ή ακόμα και μείωσης τιμών.

Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος είναι πολύ χαμηλή και ότι η αύξηση κινήθηκε στην λογική της μείωσης των ζημιών της επιχείρησης, ενώ δεν βαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο η επιλογή της στιγμής που αποφάσισε να διορθώσει τα οικονομικά της ΔΕΗ, θεωρήθηκε από την πλειοψηφία των καταναλωτών προκλητική.

Το ζήτημα του υψηλού πληθωρισμού είναι πολύ σοβαρό και πολυδιάστατο τονίζουν οι ειδικοί και η αντιμετώπισή του απαιτεί ψυχραιμία, συναίνεση και διάλογο.

Όλοι οι φορείς κατά καιρούς έχουν εκφράσει προτάσεις και μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Για παράδειγμα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες, αλλά και θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών, είναι ένα από τα μέτρα που αξίζουν προσεκτική μελέτη. Ακόμη η ισχυροποίηση του καταναλωτικού κινήματος θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στο «πάθος» κάποιων επιχειρήσεων για «αδικαιολόγητα» κέρδη.

Τζούλη Ν.Καλημέρη, Αργυρώ Π.Τσατσούλη

Μπήκαμε στη μάχη για το «νοικοκύρεμα» της αγοράς, αποφασισμένοι να νικήσουμε
Γιώργος Βλάχος, υφυπουργός Ανάπτυξης

Σε μια παγκόσμια συγκυρία αβεβαιοτήτων, κλυδωνισμών και ανατιμητικών εξάρσεων, με σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες να πιέζουν την ελληνική οικονομία, το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει την εντατική προσπάθεια για να ανταποκριθεί με συνέπεια και ευθύνη στον ρόλο του και την αποστολή του.

H βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και η διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού αποτελεί τον κεντρικό μας στόχο. Η πολιτική μας δυναμική προσδιορίζει τη βούλησή μας να διασφαλίσουμε τον ελεύθερο ανταγωνισμό, να προστατέψουμε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ειδικά αυτών που ανήκουν στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και υφίστανται με πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες του ανατιμητικού κύματος.

Για αυτό, λοιπόν, μπήκαμε στη μάχη για το «νοικοκύρεμα» της αγοράς και μπήκαμε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Να νικήσουμε τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις, να νικήσουμε το ήθος της απληστίας, να νικήσουμε τους μύθους που διακινούνται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη δέσμη 41 μέτρων και δράσεων, προκειμένου ο Έλληνας καταναλωτής να μπορεί να απολαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες, με το μέγιστο δυνατό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας σε προσιτές τιμές. Όλα τα μέτρα -και τα 41- θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα πως δεν λειτουργούμε με τη λογική των εντυπώσεων, αλλά με τη λογική του τελικού οφέλους για τον πολίτη και τον καταναλωτή.

Πήραμε επίσης την πρωτοβουλία συναντήσεων με παράγοντες της αγοράς. Ξεκαθάρισα πως δεν πρόκειται για συμφωνίες κυρίων αλλά για μια πρόσκληση-πρόκληση αυτορύθμισης στο πλαίσιο της αναγκαίας κοινωνικής ευαισθησίας που οφείλουν να επιδεικνύουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσεις.

Βλέπετε σήμερα τα σούπερ μάρκετ να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και μάλιστα μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων στον τύπο για τον αριθμό των προϊόντων και για το ύψος των μειώσεων που κάνουν σε αυτά. Ανακοινώσεις μειώσεων είχαμε και από τη βιομηχανία τροφίμων. Ασφαλώς δεν ανταποκρίθηκαν όλοι κατά τον ίδιο τρόπο. Έχει όμως τεράστια αξία ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν μειώσεις στην ελληνική αγορά κι αυτό πιστοποιήθηκε με τη συγκράτηση του πληθωρισμού για τον μήνα Ιούνιο που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ. Συγκράτηση που οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του δείκτη της ομάδας των τροφίμων.

Εμείς σε κάθε περίπτωση λέμε πως η μάχη για την καλή λειτουργία της αγοράς, για φθηνότερες τιμές και ποιοτικότερα προϊόντα είναι διαρκής, σταθερή και επίμονη. Οι πρώτοι καρποί δεν μας εφησυχάζουν. Ξέρουμε ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα και αυτό θα πράξουμε.

Για να μην καταντήσει η ΔΕΗ, Ολυμπιακή

Πρώτα απ' όλα πρέπει να τονιστεί πως στην Ευρώπη των 27, η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα σε τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η πρόσφατη αύξηση ήταν αναγκαστική, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το 2008 και δε θα αυξήσει τα κέρδη της ΔΕΗ, αλλά θα μειώσει τη ζημία. Εκτιμάται ότι μόνον η κάλυψη της δαπάνης παραγωγής θα απορροφήσει το 35% των εσόδων της ΔΕΗ. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 19% το 2004.

Η ΔΕΗ, μια μεγάλη δημόσια επιχείρηση με πολυετή προσφορά στον ελληνικό λαό, θα κινδύνευε με πλήρη απαξίωση και συρρίκνωση εάν απορροφούσε πλήρως το κόστος αυξήσεων από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι τα καύσιμα. Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης.

Συνεπώς, ο λαϊκισμός και η σκόπιμη στρέβλωση των πραγματικών δεδομένων δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή. Οδηγούν στο να μετατραπεί η ΔΕΗ σε μια νέα Ολυμπιακή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ευαίσθητο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την επιβάρυνση, τελικά, των ίδιων των πολιτών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης με αίσθημα ευθύνης προσπαθεί να επιτύχει τόσο την εξασφάλιση στο μέλλον μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ΔΕΗ όσο και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που ανήκουν στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Για αυτό και δεν υπάρχει ούτε μισό λεπτό αύξηση στα τιμολόγια των πολυτέκνων και στα νοικοκυριά με κατανάλωση ως 800 ΚW το τετράμηνο, τόσο το Δεκέμβριο του 2007, όσο και τώρα.

Ζούμε μια περίοδο κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρίση αφορά όλες τις χώρες του κόσμου και δεν υπάρχει τρόπος να την κρατήσουμε μακριά από την πατρίδα μας. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία και συνεργασία προκειμένου όλοι μαζί να διαβούμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να στηρίξει κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η ακρίβεια καλπάζει στην Ελλάδα λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟΚ.

Τα 41 μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν από μερικούς μήνες ΔΕΝ αποδίδουν. Αποδεικνύεται με το δελτίο πληθωρισμού της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που κάθε μήνα παρακολουθεί τον δείκτη τιμών να ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, το βιώνουν ακόμα πιο έντονα στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας οι πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές από τα σούπερ-μάρκετ μέχρι τις ΔΕΚΟ και τις μεταφορές.

Αυτό βέβαια έπρεπε να το είχαν αναλογιστεί νωρίτερα οι ιθύνοντες δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα συνονθύλευμα ευχών, γενικών διακηρύξεων και γραφειοκρατικών ημίμετρων που δεν αγγίζουν το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, δηλ. την ολιγοπωλιακή της διάρθρωση σε κρίσιμους τομείς αγαθών και υπηρεσιών και την απουσία ελεύθερου ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Αυτό που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί η κυβέρνηση, είναι ότι η ακρίβεια είναι δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και όχι ένα παροδικό εισαγόμενο φαινόμενο λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως ισχυρίζεται. Η παγκόσμια κρίση τροφίμων και καυσίμων απλώς επιτείνει και οξύνει το πρόβλημα του πληθωρισμού. Πρέπει να το πούμε καθαρά η ακρίβεια καλπάζει στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης να μπει φραγμός στην απληστία μερικών δεκάδων επιχειρήσεων λιανικής και εμπορίου, της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΚΟ καθώς και της αδυναμίας να αντιμετωπιστούν θεμελιώδεις διαρθρωτικές αδυναμίες των ελληνικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα μέτρα αυτά όπως σας είπα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία διοικητικά και όχι πολιτικά μέτρα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα εξόχως πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα. Το πρόβλημα της ακρίβειας στην αγορά προϊόντων έγκειται στο γεγονός ότι 10 αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν πάνω από το 85% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου στην Ελλάδα με το ποσοστό των ξένων αλυσίδων να ξεπερνά το 42%. Επιπρόσθετα, από τις 1373 επιχειρήσεις που προμηθεύουν το ελληνικό λιανεμπόριο με προϊόντα, οι 100 πρώτες ελέγχουν το 76% της αγοράς.

Εξετάζοντας περαιτέρω τη διάρθρωση της αγοράς βλέπει κανείς ότι σε κάθε κατηγορία προϊόντος, είτε αυτό είναι τρόφιμο (μαργαρίνες, ελαιόλαδο, όσπρια, μέλι, σούπες, μπύρες, καφές, αναψυκτικά κοκ) είτε όχι (οδοντόβουρτσες, οδντόκρεμες, πάνες βρεφών, υγρά πιάτων, αποσμητικά χώρου, αφρόλουτρα κοκ) 2 με 3 το πολύ μεγάλοι προμηθευτές κατέχουν από το 60% μέχρι και το 99% της αγοράς.

Πώς να λειτουργήσει λοιπόν ο ανταγωνισμός όταν καταπνίγεται με διάφορες μεθοδεύσεις, όπως κάθετες συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές για εκπτώσεις με αντάλλαγμα την προνομιακή μεταχείριση στο ράφι (καρτέλ του ραφιού) και περιορισμούς που θέτουν οι προμηθευτές στην προμήθεια, πώληση και μεταπώληση των προϊόντων τους (μαύρες πρακτικές); Είναι προφανές ότι η δεσπόζουσα θέση που καταλαμβάνουν πολλές επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής οδηγεί σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας αν θέλουμε να δούμε σύντομα ένα πιο υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον τιμών στην ελληνική αγορά.

Οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι λιανικές τιμές των τροφίμων και των προϊόντων πρώτης ανάγκης δεν έχουν ακολουθήσει το κόστος ζωής, ενώ οι τιμές παραγωγού δεν συμβαδίζουν με τις τιμές λιανικής, ΖΗΤΑΜΕ την άμεση και ουσιαστική ΜΕΙΩΣΗ των τιμών (ΌΧΙ απλά τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης ή το πάγωμά τους) σε μια σειρά από βασικά προϊόντα διατροφής και όχι μόνο.

Η μείωση αυτή είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί δεδομένου ότι οι τιμές των τροφίμων και των προϊόντων πρώτης ανάγκης που διατίθενται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί κατά 20% με 22% από το Δεκέμβριο του 2007, ενώ ταυτόχρονα ορισμένα προϊόντα στα ελληνικά υπερκαταστήματα πωλούνται ακριβότερα έως και 168% σε σχέση με τα αντίστοιχα στην ΕΕ.

Η μείωση τιμών δεν μπορεί παρά να αφορά, αν όχι να ξεκινήσει κιόλας, ΚΑΙ τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ), τα τιμολόγια των οποίων λανθασμένα αποφάσισε να αυξήσει η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες εν μέσω έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά. Η μείωση στα κρατικά τιμολόγια μπορεί να οδηγήσει τις τιμές τους ακόμα και στο ύψος των επιπέδων του Δεκεμβρίου 2007 και είναι δυνατόν να συμβεί άμεσα, με εντολή του κράτους που είναι και ο βασικότερος μέτοχος στις επιχειρήσεις αυτές.

Θεωρούμε ότι ο εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας των ΔΕΚΟ, σ' αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, δεν πρέπει να επιχειρείται μέσα από αυξήσεις στα κρατικά τιμολόγια που είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, διότι έτσι τροφοδοτείται ο πληθωρισμός και επιβραδύνεται η ανάπτυξη με αποτέλεσμα να δημιουργείται το υπόβαθρο για ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμό. Αντιθέτως πρέπει να επιτυγχάνεται μέσα από την οργανωτική τους αναδιάρθρωση, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται με εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για την κερδοφορία των εν λόγω επιχειρήσεων.

Μακροπρόθεσμα η μοναδική βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση στο μέτωπο του πληθωρισμού (και όχι μόνο) είναι η ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού και η εύρυθμη λειτουργία των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε άρση των στρεβλώσεων στις επιμέρους αγορές. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν μπορεί παρά να προωθηθούν από μία καλά οργανωμένη και αποτελεσματική Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεπικουρούμενη πολιτικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όμως αυτό προϋποθέτει:

α) πολιτική βούληση για δράση. Σήμερα υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι η λειτουργία της ΕΑ είναι πολιτικά ναρκοθετημένη.

β) θεσμική αναδιάρθρωση της Ε.Α. Ύστερα από 13 χρόνια λειτουργίας και έχοντας πλέον φτάσει στο τέλος της θητείας του σημερινού προέδρου ήλθε ο καιρός να βελτιωθούν ορισμένα από τα κακώς κείμενα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία δεν επιτρέπουν στην ΕΑ να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Τα 41 μέτρα και οι «συμφωνίες κυρίων» αποτελούν εμπαιγμό
Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ

Τα 41 μέτρα και οι «συμφωνίες κυρίων» της κυβέρνησης με τους μεγαλοβιομήχανους αποτελούν εμπαιγμό και δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με διακοσμητικά μέτρα.

Τα «δάκρυα» της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας είναι κροκοδείλια, καθώς τα στελέχη και των δύο κομμάτων στη ΓΣΕΕ, υπέγραψαν μαζί την αύξηση του ενός ευρώ στα μεροκάματα των εργατών. Μαζί συμφώνησαν την παράδοση των εθνικών δρόμων στους μεγαλοκατασκευαστές και την αύξηση των διοδίων, η πολιτική και των δύο κομμάτων στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Όσο η ακρίβεια φουντώνει, άλλο τόσο μεγαλώνει και η κοροϊδία προς τους εργαζόμενους από την κυβέρνηση, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που αναζητούν και προτείνουν λύσεις για την ακρίβεια χωρίς να αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων και τα κέρδη τους.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δείξουν ανοχή στη ληστεία από τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες.

Είναι εφικτό να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, με μία προϋπόθεση: Ένα πολύ ισχυρό και αποφασισμένο να νικήσει εργατικό και λαϊκό κίνημα, ένα κίνημα που θα το φοβούνται τα κόμματα του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις του. Σε αντίθετη περίπτωση, τίποτα δεν είναι εφικτό.

Υπογραμμίζουμε, ωστόσο, ότι οι όποιες κατακτήσεις θα κινδυνεύουν να παρθούν πίσω, αν ο αγώνας δεν κατατείνει στην ανατροπή της αστικής εξουσίας.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Το ΚΚΕ προτάσσει τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, που συνδυάζουν τη στήριξη μισθών και συντάξεων, αλλά και την προστασία τους από την άνοδο των τιμών και τα δάνεια, όπως τα παρακάτω:

- Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.100 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

- Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

- Έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απ' όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους.

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

- Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γι' απόκτηση κύριας κατοικίας.

- Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

- Επιτόκια στεγαστικών δανείων για την απόκτηση κύριας κατοικίας έως το ύψος του πληθωρισμού. Για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια απόκτησης κύριας κατοικίας που είχαν επιτόκιο υψηλότερο του εκάστοτε πληθωρισμού, διαγραφή των αναλογούντων τόκων.

- Περιορισμό της ληξιπρόθεσμης οφειλής έως και το διπλάσιο του αναληφθέντος στεγαστικού και προσωπικού δανείου.

- Κατάργηση του ανατοκισμού στα στεγαστικά, προσωπικά και στα δάνεια ατομικών επιχειρήσεων.

- Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.

- «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.

- Πρόγραμμα Κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία πρέπει να συνδέσουν τα άμεσα αιτήματα με την πάλη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για κατάργηση, κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, στο δρόμο της αντιπαράθεσης με την ΕΕ.

Αναγκαία η καθιέρωση ειδικού γνήσιου εργατικού τιμάριθμου
του Π.Λαφαζάνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Είναι περιττό να υπογραμμίσω ότι η ακρίβεια καλπάζει ακάθεκτη και ανεξέλεγκτη στις αγορές. Αν, μάλιστα, στη ραγδαία άνοδο των τιμών προσθέσουμε τη σκληρή εισοδηματική λιτότητα με τις προκλητικά χαμηλές αυξήσεις στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και την απαράδεκτη Συλλογική Σύμβαση που συνυπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ + ΔΑΚΕ) με τον ΣΕΒ για τους χαμηλόμισθους, τότε αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι το κοινωνικό πρόβλημα αυτής της περιόδου έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι μικρομεσαίοι και οι μεσαίοι μισθοί και εισοδήματα τείνουν να εξελιχθούν σε επιδόματα, ενώ χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι οδεύουν ταχέως στα όρια της εξαθλίωσης.

Η κυβέρνηση, για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, επιχειρεί να αποδώσει την ακρίβεια στην «κακή διεθνή συγκυρία». Ο ισχυρισμός είναι πολλαπλώς παραπλανητικός και ψευδής. Κατ' αρχήν, γιατί δεν έχουμε απλώς μια κακή «διεθνή συγκυρία» αλλά μια σύνθετη και δομική διεθνή καπιταλιστική κρίση, μέρος της οποίας είναι η διεθνής ανατιμητική κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και πρώτα απ' όλα στο πετρέλαιο. Αυτές οι νοσηρές διεθνείς καταστάσεις ουδόλως αποτελούν άλλοθι για την κυβέρνηση, αφού οφείλονται στις ίδιες παγκόσμιες νεοφιλελεύθερες επιλογές ασυδοσίας των κεφαλαιαγορών που εφαρμόζει και εγχωρίως η κυβέρνηση. Πέραν αυτού, όμως, στη διεθνή κερδοσκοπία προστίθεται και η υπέρογκη εγχώρια ληστεία και αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών με υπεραυξήσεις στις τιμές που δεν δικαιολογούνται από τις διεθνείς ανατιμητικές τάσεις.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι με τα περίφημα 41 μέτρα που ανακοίνωσε, εκ των οποίων αρκετές δεκάδες έχουν τεθεί σε φάση υλοποίησης, αντιμετωπίζει την ακρίβεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος απ' αυτόν τον ισχυρισμό, ο οποίος, άλλωστε, καταρρίπτεται από την πραγματικότητα των συνεχών ανατιμήσεων. Γιατί κανένα από αυτά τα μέτρα δεν αγγίζει ευθέως τη διαμόρφωση των τιμών στις αγορές ούτε θίγει άμεσα και αποφασιστικά τόσο τα «καρτέλ», που έχουν εξελιχθεί σε κανόνα, ούτε τις εταιρείες που έχουν δεσπόζουσα θέση στους διάφορους κλάδους. Αντίθετα, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο συναινετικό δόγμα (ΝΔ + ΠΑΣΟΚ) των «απελευθερωμένων» αγορών όπου οι τιμές διαμορφώνονται «ελεύθερα» από τις επιχειρήσεις, χωρίς καμία δυνατότητα κρατικού ελέγχου ή παρέμβασης, καθεστώς στο οποίο υπάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων. Σ' αυτό το πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών και τιμών υποτίθεται ότι οι τιμές θα πέφτουν λόγω του «ανταγωνισμού» των επιχειρήσεων στους διάφορους κλάδους, τον οποίο δήθεν διαφυλάσσει η «ανεξάρτητη» Επιτροπή Ανταγωνισμού, λαμβάνοντας μέτρα κατά των «καρτέλ» και των εναρμονισμένων πρακτικών. Τα «καρτέλ», όμως, ενδημούν στις αγορές με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην μπορεί ούτε να θέλει να κάνει τίποτα το ουσιαστικό για την αντιμετώπισή τους. Αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος των συνεχών ανατιμήσεων. Αυτό που καταρρέει παταγωδώς στις μέρες μας, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, είναι η βασική αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού ότι η απελευθέρωση των αγορών και των τιμών, μαζί με τον ανταγωνισμό, αποτελούν την καλύτερη συνταγή οικονομικής αποδοτικότητας και χαλιναγώγησης των τιμών.

Όσον αφορά στα μέτρα που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν αυτήν την περίοδο για να χαλιναγωγηθεί η ακρίβεια και να στηριχθούν τα λαϊκά εισοδήματα, προϋποθέτουν ένα πράγμα: την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για ρήξη με μεγάλα οικονομικά εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής βούλησης, θεωρώ ότι, μεταξύ άλλων, είναι αναγκαία:

- Η καθιέρωση ειδικού γνήσιου εργατικού τιμάριθμου, με κοινοβουλευτικό διακομματικό έλεγχο, ο οποίος θα στηρίζεται πρώτα απ' όλα στα πιο βασικά και αναγκαία προϊόντα που καταναλώνει η λαϊκή οικογένεια.

- Η άμεση χορήγηση ικανοποιητικού μηνιαίου διορθωτικού ποσού στους μισθούς και τις συντάξεις, πρώτα απ' όλα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να καλυφθούν όσο είναι δυνατόν οι μεγάλες εισοδηματικές απώλειες από το κύμα της ακρίβειας.

- Να σταματήσει η κυβέρνηση να βάζει η ίδια φωτιά στις τιμές με τα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Άμεση απόσυρση των μεγάλων αυξήσεων στη ΔΕΗ, στο φυσικό αέριο, στις αστικές συγκοινωνίες, στα διόδια, στα πάγια του ΟΤΕ, κ.λ.π. Σταδιακή μείωση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ.

- Αποφασιστικός έλεγχος των τιμών σε κάθε προϊόν ή υπηρεσία, ιδιαίτερα εκείνων ευρείας κατανάλωσης. Άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για μείωση των τιμών, ιδιαίτερα στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που η τιμή τους στη χώρα μας κινείται πάνω από τον μέσο όρο των τριών χωρών της ευρωζώνης που έχουν τις χαμηλότερες τιμές στο αντίστοιχο προϊόν.

- Να απαγορευθεί άμεσα κάθε συμφωνία για εκπτώσεις, δώρα και ειδικές παροχές οποιασδήποτε μορφής (τζίρου, προώθησης, κ.λ.π.) προς τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες (Carrefour, κ.λ.π.). Οι τυχόν εκπτώσεις, δώρα και ειδικές παροχές που δίδονται να ενσωματώνονται στη μία και μόνη τελική τιμή που θα αναγράφεται στο τιμολόγιο.

- Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται αισχροκέρδεια και μάλιστα σε ακραίες μορφές, τα αντίστοιχα προϊόντα και οι υπηρεσίες να μετατάσσονται στην κατηγορία των ελεγχόμενων αγορανομικά και όπου χρειάζεται να τίθεται οροφή στις τιμές από την παραγωγή και την εμπορία ως τη λιανική πώληση. Το καθεστώς αυτό «διατίμησης» μπορεί να εφαρμοστεί και είναι συμβατό με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και του καταναλωτικού κοινού.

- Να ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με προσωπικό και αποτελεσματικές κυρώσεις ώστε να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα διάλυσης των «καρτέλ» και εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, πράγμα που απαιτεί κυβερνητική βούληση για να γίνει.

Οι υψηλές τιμές προέρχονται από την ασυδοσία της κερδοσκοπίας, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού
Γ. Καρατζαφέρης, Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ

Σ' ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα αστυνομικής επιτήρησης. Προέχει να δούμε πως και γιατί είμαστε η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης, χωρίς οι μισθοί να προσεγγίζουν τον μέσο όρο απολαβών των εργαζομένων στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να διαπιστώσει κανείς, ότι οι τιμές έπαψαν πλέον να είναι συνάρτηση του κόστους παραγωγής των αγαθών. Αντίθετα στην Ελλάδα οι υψηλές τιμές προέρχονται από την ασυδοσία της κερδοσκοπίας, που προκαλεί η έλλειψη ανταγωνισμού. Πώς να υπάρξει ανταγωνισμός, όταν η ελεύθερη αγορά δεν είναι παρά ένα κλαμπ πολυεθνικών, που λειτουργούν μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά; Και όμως κάποτε δίδασκαν στις οικονομικές σχολές, ότι το τέλος της ελεύθερης οικονομίας θα είναι ακριβώς η επικράτηση των μονοπωλίων. Και ότι κάθε Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παίρνει τα κατάλληλα νομοθετικά και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση των μονοπωλίων. Τι γίνεται αλήθεια σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση; Ή μήπως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο;

Δυστυχώς συμβαίνει το δεύτερο. Η φορολογική κλίμακα προς τα πάνω περιορίζεται. Με αποτέλεσμα μεσαίες επιχειρήσεις να φορολογούνται στα ίδια επίπεδα με τους κολοσσούς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν, οι μικρές οικογενειακές μονάδες παραγωγής, με την υπονόμευση του θεσμού της οικογένειας, δεν υπάρχουν πλέον. Όλα αυτά εξαφανίζουν τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να ανθούν τα καρτέλ και η ασυδοσία της κερδοσκοπίας να είναι ανεξέλεγκτη.

Οι προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ως πρώτο μέτρο λοιπόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο ΛΑ.Ο.Σ προτείνει μια συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης των μονοπωλίων, των ολιγοπωλίων και των καρτέλ.

Προτείνουμε επίσης την δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής φτηνών καταναλωτικών αγαθών, σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας. Με παράλληλο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και του δημογραφικού προβλήματος στις συγκεκριμένες περιοχές.

Υπάρχουν βεβαίως και συγκυριακά, ωστόσο αποτελεσματικά μέτρα για τη καταπολέμηση της ακρίβειας:

- Να υπάρξει διατίμηση σε είδη βασικής ανάγκης.

- Ως προς τα λοιπά είδη να απαγορευθεί η πώληση του αυτού προϊόντος σε υψηλότερες τιμές από εκείνες που διατίθενται στην Ευρώπη.

- Να περιοριστεί η ασυδοσία των μεσαζόντων. Είναι αδιανόητο να φεύγει το προϊόν από τον αγρότη στα 50 λεπτά και να διατίθεται 5 ευρώ στο ράφι.

- Τελευταίο, αλλά ίσως περισσότερο σημαντικό από όλα τα άλλα, είναι να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας των τραπεζών, οι οποίες αφαιμάσσοντας κυριολεκτικά τους πολίτες, τους καθιστούν περισσότερο αδύναμους ν' αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.

Η αποψή σας

Οι απόψεις σας δημοσιεύονται με τυχαία σειρά. Σας ευχαριστούμε θερμά για την μεγάλη συμμετοχή.

Όνομα:  Χαράλαμπος
Επίθετο: Κουδουνάς
Πόλη: Αθήνα
 
Οι λύσεις που θα πρότεινα είναι οι παρακάτω:

1.Να αναγράφονται οι τιμές των προϊόντων υποχρεωτικά και σε δραχμές (και στα ταμεία να λέγονται προφορικά υποχρεωτικά και σε δραχμές). Έτσι αν ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα πουλιέται 2 Ε θα υπενθυμίζεται ότι αντιστοιχεί σε 680 δρχ.

2.Οι καταναλωτές θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες και τις συμβουλές των καταναλωτικών οργανώσεων. Μια από αυτές είναι να αγοράζουμε τα πιο φτηνά και παράλληλα καλής ποιότητας προϊόντα. Στο σούπερ μάρκετ να αγοράζουμε την μάρκα του σουπερ μάρκετ (η πιο φτηνή).

3.Όχι αγορές προϊόντων που δεν έχουμε άμεση ανάγκη.

4.Η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε ίδρυση κρατικού συνεταιρισμού που θα περιλαμβάνει κρατικά σούπερ μάρκετ. Η αλυσίδα θα συμπεριλαμβάνει παραγωγούς, μεταφορείς και τα τελικά καταστήματα. Αυτά θα διατηρούν τις τιμές αυστηρά σε τιμή κόστους. Τα παραπάνω θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και οι τιμές θα πέσουν.

5.Θα πρέπει ο κόσμος να πάψει να δανείζεται για να καλύψει υπηρεσίες που δεν έχει άμεση και φλέγουσα ανάγκη (διακοπές ανακαίνιση σπιτιού αυτοκίνητο). Τα δάνεια τροφοδοτούν την ακρίβεια, αυξάνουν τον πληθωρισμό και φέρνουν σε δύσκολη θέση τους δανειολήπτες τους.

6.Η πολιτεία θα πρέπει να ξεκινήσει εντατική και επίμονη ενημέρωση από τα ΜΜΕ με οδηγίες προς τους εργαζόμενους για το πως πρέπει να αγοράζουν.

Όνομα:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Επίθετο: ΣΚΟΡΔΟΥ
Πόλη: ΑΝΔΡΟΣ

Tο μόνο που δεν μας λένε μέχρι τώρα τα κόμματα για την ακρίβεια είναι αυτό που δεν τα συμφέρει. Το ότι απέναντι στην ακρίβεια, στους κερδοσκόπους και στους καρχαρίες της ελεύθερης αγοράς, δεν είμαστε "εργαζόμενοι", "πολίτες" ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ρομαντικό. Είμαστε καταναλωτές, πορτοφόλια. Η δύναμή μας είναι το πορτοφόλι που ανοίγει ή κλείνει κι αυτό μόνο λογαριάζουν και φοβούνται. Αν δεν το καταλάβουμε μόνοι μας και δεν αρχίσουμε να οργανωνόμαστε, να μποϋκοτάρουμε, να ασκούμε τη μόνη πραγματική εξουσία που έχουμε, των ενωμένων πορτοφολιών, είμαστε άξιοι της τύχης μας. Θα βάζουμε τους μπαμπάδες μας, τα κόμματα να ζητάνε αυξήσεις για μας, που γρήγορα θα εξανεμίζονται και πάλι θα πηγαίνουμε στον μπαμπά κλαίγοντας "θέλω κι άλλα!"
Ιεράρχηση και εξορθολογισμός αναγκών, να «μη μασάμε» από διαφήμιση, λάιφ στάιλ και μάρκετινγκ και να διαλέγουμε κάθε φορά κάποιον κερδοσκόπο, για να τον πονέσουμε πολύ. Αυτοί μόνο αν δουν μείωση πωλήσεων θα αρχίσουν να μας υπολογίζουν, κηρύγματα και αξιώσεις κοινωνικής  αλληλεγγύης δεν διαπερνάνε ούτε κατ' ελάχιστον την παχυλή τους ευδαιμονία.

Όνομα:  ΜΙΧΑΗΛ
Επίθετο: ΓΡΙΒΑΣ
Πόλη: ΡΟΔΟΣ
 
Κατά τη γνώμη μου η ακρίβεια οφείλεται σε πολλούς λόγους.
1ος η εφαρμογή του euro στη θέση της δραχμής.
2ος η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα.
3ος η ανεξέλεγκτη προσφορά δανείων από τις τράπεζες καθ' όσον η αγορά λειτουργεί με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.
Κατα τη γνώμη μου σήμερα ο μόνος τρόπος ελέγχου της ακρίβειας είναι η αγορά να υπαχθεί σε αγορανομικό έλεγχο.

Ευχαριστώ

Όνομα:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Επίθετο: ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ
Πόλη: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 
- Να υπάρξει διατίμηση σε είδη βασικής ανάγκης

- Να περιοριστεί η ασυδοσία των μεσαζόντων
Άμεση απόσυρση των μεγάλων αυξήσεων στη ΔΕΗ, στο φυσικό αέριο, στις αστικές συγκοινωνίες, στα διόδια, στα πάγια του ΟΤΕ, κ.λ.π.  Και επιτέλους να κάνει κάτι η κυβέρνηση για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους

Όνομα:  ΣΤΡΑΤΟΣ
Επίθετο: ΔΑΛΛΑΣ
Πόλη: ΚΕΡΚΥΡΑ
 
Έχω ένα παιδί που φέτος θα παει στην δευτέρα λυκείου. Για έξοδα SUPER MARKET η οικογένεια μου ξοδεύει 500 ευρώ το μήνα. Για τα φροντιστήρια του παιδιού μου ξοδεύω 1100 ευρώ το μήνα. Μπορείτε να με απαλλάξετε από αυτά και να μου προσφερθεί και πραγματικά δωρεάν υγεία; Τα υπόλοιπα δεν με ενοχλούν μπορώ να τα αντιμετωπίσω.

Όνομα:  Μιχαήλ
Επίθετο: Ασημαντώνης
Πόλη: Αθήνα
 
Το εκατοστιαίο ποσοστό του πληθωρισμού (5 κλπ %) που εμφανίζεται προς τα έξω (ΜΜΕ, Υπουργεία κλπ) είναι τελείως απατηλό και δυστυχώς αποτελεί από επίσημα χείλη συνήθως επίσημο κριτήριο αύξησης κλπ των μισθών. Αν συγκρίνουμε τις τιμές που δημοσιεύονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα διαπιστωθεί πχ ότι το ελαιόλαδο ενώ τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί 60% στην αγορά στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία φαίνεται μόνο 30% ότι αυξήθηκε. Αλλά και πέραν του ύψους του ο πληθωρισμός ανάγεται σε λάθος παραμέτρους. Η μόνη ικανή παράμετρος διατήρησης των τιμών τόσο υψηλά είναι η ύπαρξη πολλών μεσαζόντων στη διακίνηση των ειδών και η θρασύτητα όλων των παραγόντων που ωθούν μετά τον παραγωγό, τα προϊόντα στην αγορά που επειδή δεν έχουν συνέπειες, αυξάνουν τις τιμές αδιαφορώντας για όλους τους πολίτες. Σε ποιους όμως θα πωλούν σε λίγο όταν δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα ούτε για τα βασικά: Αυτό το σκέφτονται: Όχι. Γιατί είναι ανεξέλεγκτα πλέον άπληστοι, νομίζοντας ότι τα επί πλέον κέρδη τους θα τα επενδύσουν σε κάποιους άλλους τομείς όπου θα έχουν τα ίδια οφέλη. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι σε λίγο δεν θα έχουν όχι μόνο πελάτες σε όλους τους τομείς αλλά ούτε νερό να πιουν αυτοί και τα παιδιά τους, αφού αποδέχονται κατ΄ επέκταση να συμμετάσχουν σε κάθε είδος παρανομία και καταστροφή κυρίως του περιβάλλοντος ώστε να κερδοσκοπήσουν χωρίς καν να ξέρουν τον λόγο. Και για όλα αυτά συνηγορεί η Κυβέρνηση που αντί για δίκαιος και αυστηρός κριτής έχει μετατραπεί σε υπηρέτη και ακόλουθο, εκλιπαρώντας για κάποια συμμετοχή στα παραπάνω κέρδη. Έχει έλθει ήδη το τέλος της ανθρωπότητας με αυτά τα μυαλά πού έχουμε. Είναι θέμα χρόνου.

Όνομα:  ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Επίθετο: ΜΑΝΗ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
 
Θεωρώ ότι κάποια από τα μέτρα που προτείνουν τα κόμματα είναι σωστά. Όμως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν υπάρξει πραγματική τιμωρία των παραβατών δηλαδή όσων αισχροκερδούν και όσων ελεγκτών χρηματίζονται. Το μόνιμο πρόβλημα είναι ότι αν έχεις γνωστό και χρήμα, την γλιτώνεις πάντα φθηνά. Γιατί δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση σύστημα πριμοδότησης στους υπαλλήλους που θα πιάνουν παραβάτες; Γιατί δεν εφαρμόζεται ουσιαστικό σύστημα rotation στους ελεγκτές; Γιατί δεν τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά οι παραβάτες; Θα έπρεπε επίσης να δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που αισχροκερδούν και αν όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση, τότε από τους συλλόγους καταναλωτών. Νόμοι υπάρχουν αρκετοί, σύστημα εφαρμογής τους πρέπει να αναζητηθεί.

Όνομα:  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Επίθετο: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
 
Δεν υπάρχει λύση για την ακρίβεια και εάν υπήρχε δεν θα εφαρμοζόταν ποτέ..! Όσο το κράτος δεν επιβάλλεται στις βιομηχανίες και εταιρίες υπό την απειλή τον βιομηχάνων κτλ ότι θα προβούν σε απολύσεις άρα αυτό σημαίνει περισσότερη ανεργία άρα κακή εικόνα για το κράτος δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτα ουσιαστικό. Επίσης εάν τα αρμόδια όργανα δεν κάνουν καλά την δουλεία τους και δεν υπάρχει κάποιος να τους ελέγχει για αυτό το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Βέβαια ούτε το κράτος είναι διατεθειμένο να κάνει κάτι για αυτό όπως ο φόρος στα καύσιμα που από την τιμή του λίτρου το 45% της αξίας είναι φόρος τότε και εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Όνομα:  Ανδρέας
Επίθετο: Παπαχρήστος
Πόλη: Αθήνα
 
Πρόκειται για ταξικό πόλεμο δυστυχώς όσο και αν θέλουμε να κρυφτούμε το σύνθημα δόθηκε "πάρτε τους τα λεφτά" και έτσι εφορμούν όλοι να προλάβουν να πάρουν μερίδιο. Η δικτατορία του χρήματος πιο δυνατή από ποτέ και με σύμμαχο το κράτος γεννάει δούλους και το χειρότερο από όλα φυλακίζει μυαλά και όνειρα. (αλήθεια πότε τολμήσατε να κάνετε όνειρα τελευταία φορά;)

Όνομα:  Χρήστος
Επίθετο: Γιώτης
Πόλη: Αθήνα
 
Το θέμα της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι σύνθετο και αγγίζει το σύνολο των Ελληνικών δομών: κρατικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών. Ο καταλύτης που ενεργοποίησε την ακρίβεια ήταν το Ευρώ. Το κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα προϋπήρξε της κρίσης της αγοράς πετρελαίου.

Αν ρωτήσει κανείς "γιατί ένα κουλούρι που το 2001 στοίχιζε 30 δρχ το 2002 στοίχιζε 170 δρχ - 50 λεπτά" (560% πάνω δηλαδή) δεν θα βρει απάντηση που να ερμηνεύεται με όρους της οικονομίας της αγοράς. 

Αν ρωτήσει κανείς "η πρόταση Χ θα ωφελήσει την χώρα?" δεν θα λάβει σαφή ή ενιαία απάντηση, επειδή, επί της ουσίας, η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει "τι" συνιστά πλούτο και "πώς" αυτός παράγεται.

Η Ελληνική κοινωνία θεωρεί ότι "πλούτος" σημαίνει "χρήμα". (Το ίδιο νόμιζαν και οι Ισπανοί του 16ου-17ου αιώνα, μέχρι που κατέρρευσαν). 

Ένα ικανό τμήμα της κοινωνίας (τα αριστερά κόμματα) θεωρεί τον πλούτο "κλοπή".

Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας (η κεντρο-αριστερά) δεν έχει ξεκαθαρισμένη θέση γύρω από το "πώς παράγεται πλούτος": Karl Marx και Adam Smith στο ίδιο τραπέζι? (Παιδιά, αποφασίστε!)   

Το άλλο μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, η κεντρο-δεξιά, μπορεί (ίσως) να κατανοεί την λειτουργία της αγοράς ως μέσο παραγωγής πλούτου. Και λοιπόν, τι? 

Ο μεγάλος απών φαίνεται να είναι το Κράτος. Αυτό δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με την κοινωνία που το πληρώνει και τους εκλεγμένους που το διαχειρίζονται: αυτό απλώς θέλει χρήματα χωρίς - επί της ουσίας - να δίνει  λογαριασμό για το τι τα κάνει. Ο Έλληνας γνωρίζει ότι κάθε δραχμή ή cent που πληρώνει σε φόρο δεν θα το δει ποτέ να έρχεται πίσω - είτε σε χρήμα είτε σε υπηρεσίες. 

Ο Έλληνας πολίτης ζει σε κενό  εξουσίας, κατεύθυνσης, στρατηγικής, νόμων, βούλησης, δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης.

Αυτό τον αφήνει να τα βολεύει όπως μπορεί - ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, χωρίς να ελπίζει για το μέλλον.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Ευρώ αντί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αποτέλεσε μοχλό τρομακτικής οπισθοδρόμησης στην ζωή του μέσου Έλληνα.

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα όραμα που θα μας συσπειρώσει και δομές που θα το κάνουν πράξη. Από τα δύο, απουσιάζουν και τα δύο.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας,
Χ.Γ.

Όνομα:  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Επίθετο: ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πόλη: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πρόβλημα, που μας ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια, και είναι σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης για πολλούς από εμάς, τους ταλαίπωρους κατοίκους αυτής της χώρας.
Δυστυχώς για εμάς, οι κατά εποχές διαχειριστές της χώρας και των πόρων της, είναι πολύ κατώτεροι των προσδοκιών και των αναγκών των θέσεων, που κατέχουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με επιτροπές και με ασκήσεις επί χάρτου, και "όποιον πάρει ο χάρος".
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ (κοινωφελείς οργανισμοί είναι;), που γίνονται αυθαίρετα και όταν βολεύει την εκάστοτε εξουσία για μπάλωμα κάποιας "τρύπας" του προϋπολογισμού.
Αραγε με δικά μας κεφάλαια δεν δημιουργήθηκαν οι ΔΕΚΟ;
Δεν είμαστε μέτοχοι τους;
Γιατί λοιπόν δεν μοιραζόμαστε τα τεράστια κέρδη τους, παρά καλούμαστε να καλύψουμε μόνον τις μειώσεις των κερδών τους;
Γιατί δεν απολογούνται οι κύριοι των Δ.Σ. στους μετόχους τους για τις  μειώσεις των κερδών, που προκαλούν, όπως γίνεται σε κάθε Εταιρία στην ελεύθερη αγορά, όπως θέλουν να θεωρούν τις ΔΕΚΟ;
Αυτές τις αυξήσεις ποιός θα τις πληρώσει άμεσα (μέσω των λογαριασμών) ή (έμμεσα μέσω των κοστολογικών επιβαρύνσεων), πέρα από τον απλό πολίτη;
Και αυτός πόσα χρήματα θα έχει πλέον να καταναλώσει για να κινηθεί η αγορά;
Για αυτά όλα, η εκάστοτε εξουσία έχει μια μόνο απάντηση. Αυξήσεις σε φόρους, ειδικά τέλη και επιβολή νέων φόρων, με προτίμηση την ενέργεια, τα ακίνητα και τους φόρους των μισθωτών.
Και φυσικά αυτά όλα ανεβάζουν τα κοστολογικά στοιχεία του κάθε προϊόντος, και συνεισφέρουν κατά κάποιο σεβαστό ποσοστό στην ακρίβεια.
Δυστυχώς όμως το χειρότερο είναι, ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην χώρα μας, που δεν υπάρχει καταναλωτική συνείδηση, και δεν υπάρχει και σοβαρό καταναλωτικό κίνημα. Και για αυτό φταίνε οι άλλοι, πολυδιάσπαση των καταναλωτικών οργανώσεων, αλλά ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, γιατί απλά γκρινιάζουμε και περιμένουμε από τους άλλους να μας "σώσουν".
Και έτσι η ακρίβεια σέρνει τον χορό και μερικοί από εμάς, και όχι όλοι, χορεύουν.   

Όνομα:  Στέργιος
Επίθετο: Τσάρδας
Πόλη: Κοζάνη
 
Δηλαδή τώρα πες ότι μία μπύρα σε κουτάκι κάνει 1ευρώ και ένας έμπορος πουλάει πχ 3 κουτάκια/ημέρα. Αν κατεβάσει την τιμή πχ  στα 60 λεπτά και πουλήσει 8 κουτάκια/ημέρα -διότι θα ανεβεί η ζήτηση απ’ τη χαμηλότερη τιμή (δεδομένου ότι ο καταναλωτής είναι ορθολογιστής δηλ κοιτάει το οικονομικό συμφέρον του και κάνει έλεγχο αγοράς κάθε φορά)-δεν θα είναι μεγαλύτερο το κέρδος του εμπόρου έτσι απ’ αυτή την μείωση της τιμής?? (δεδομένου πάλι ότι και ο έμπορος είναι και αυτός βεβαίως ορθολογιστής). Απλά τα πράματα παιδιά, ελεύθερος ανταγωνισμός!! Χαμηλές τιμές = περισσότερες πωλήσεις = μεγαλύτερο κέρδος.


 

Όνομα:  ΠΕΝΙ
Επίθετο: ΛΑΙΝΟΥ
Πόλη: ΠΑΡΟΣ
 
ΑΚΡΙΒΕΙΑ; ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΧ.ΤΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ 1,65 ΕΝΩ ΠΕΡΙΣΥ ΕΙΧΕ 1,35 κτλ. ΚΑΙ ΕΝΩ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓ/ΣΜΟΙ. ΠΑΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΝΟΙΚΙΟ, ΑΓΟΡΑΣΑ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ, Δ/Π-Δ/Χ ΕΠ.ΑΔ-ΑΔΕΙΑ, ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ. ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΙΣ ΞΕΧΝΑΜΕ. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΜΑΙ ΜΕΝΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΕ ΝΗΣΙ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΩ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΙΑΣ ΒΟΛΤΑΣ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΤΟ. ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΛΕΕΙ. ΞΕΧΑΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ. ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ; ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ. ΜΟΥ ΕΜΕΝΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΦΟΡΙΑ. ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΕΡΥΣΙ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 15% ΤΩΡΑ 29%. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΔΥΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 70,00 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ, ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ, ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΩ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΩ ΑΛΛΟ. ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ  ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΕΝΩ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ...

Όνομα:  Χρήστος
Επίθετο: Καραχάλιος
Πόλη: Αθήνα
 
Τη μεγαλύτερη συμφορά στην ανθρωπότητα την προκαλεί ο τύπος και τα ΜΜΕ. Δημιουργούν θέμα χωρίς να υπάρχει, σπέρνουν την καταστροφή και γεμίζουν τον κόσμο ανασφάλεια. Πείνα και δυστυχία υπάρχει αλλά όχι σε μας. Όχι στην χώρα μας. Ίσως αλλού περισσότερο ίσως λιγότερο, σε ‘μας καθόλου. Εμείς την εικόνα του άστεγου που ζει στα παγκάκια την έχουμε σε εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ακόμα...Εμείς χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε ζούμε στην γη της επαγγελίας. Συνεχίζουμε να έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας ανά τον κόσμο, περνάμε καλά, διασκεδάζουμε, γεμίζουμε τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, οδηγούμε ακριβά αυτοκίνητα, κάνουμε διακοπές όποτε βρούμε ευκαιρία... Παρατήρησε κανείς με τις αυξήσεις στα καύσιμα να λιγοστέψει η κίνηση? Να μειωθεί η κυκλοφορία? Να υπάρχουν λιγότερες ουρές στα διόδια τα Σαββατοκύριακα? Να βρίσκει πιο εύκολα δωμάτιο σε νησί για διακοπές? Να βρίσκει πιο εύκολα τραπέζι στα μαγαζιά που συχνάζει? Που είναι λοιπόν η φτώχια? η ανέχεια? που είναι η ανεργία? όταν πλέον είναι γνωστό σε όλους πως στην Ελλάδα δεν έχουμε ανεργία, έχουμε ανέργους...που ονειρεύονται από τα 20 τους καρέκλες διευθυντών... Γιατί δεν κοιτάμε γύρω μας όλους αυτούς τους αλλοδαπούς που ήρθαν στην χώρα μας. Σχεδόν κυνηγημένοι οικονομικοί πρόσφυγες και πλέον όχι μόνο ζουν αξιοπρεπέστατα, αλλά αγοράζουν ακίνητα κι ανοίγουν μαγαζιά? Γιατί θέλουμε σαν λαός να κλαιγόμαστε και να υποβιβάζουμε τους εαυτούς μας και την νοημοσύνη μας? Γιατί αγνοούμε τη δύναμη μας? Π.χ. το 2002 με την αλλαγή του νομίσματος, τα ΜΜΕ "έτριβαν τα χέρια τους" με το "θέμα του μήνα" τα κεράσια που ξεκίνησαν στα 20 ευρώ το κιλό... Ήταν ακριβά τα κεράσια τότε? Όχι. Για μένα και κάθε λογικό άνθρωπο δεν ήταν. Ήταν φτηνά... Γιατί δεν αγόρασα φυσικά...Γιατί αν αγόραζα θα ήταν ακριβά.. Γιατί έτσι έδωσα το δικό μου μήνυμα ως καταναλωτής, με σκοπό αν όλοι σκεφτόντουσαν σαν κι εμένα τα κεράσια να πετιόντουσαν στον κάδο σαπισμένα, και την επόμενη φορά που θα έμπαιναν για πούλημα, οι έμποροι να ήταν πιο προσεκτικοί για να πουλήσουν το εμπόρευμα τους και να μην το πετάξουν... Και το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Ντομάτα 2 ευρώ? Όχι δεν θα πάρω... θα περιμένω να πάει 3 το μεσημέρι για να αγοράσω την ίδια ντομάτα 50 λεπτά... Αρα για ποια ακρίβεια μιλάμε? Για αυτή που όλοι εμείς μπορούμε να ελέγξουμε? Ήμαρτον πια ... ας ασχοληθούν με κάτι άλλο... Για να μην παρεξηγηθώ βέβαια πρέπει να πω πως αναφέρομαι σε όσα αφορούν την χώρα μας και μόνο, και μπορούμε μόνοι μας να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε, γιατί φυσικά και υπάρχει ακρίβεια, φυσικά το πετρέλαιο "πήρε φωτιά" παρασέρνοντας στην τρελή του κούρσα τα πάντα, φυσικά και η οικονομία δεν πηγαίνει καλά, φυσικά ο κλοιός σφίγγει και τα πράγματα πάνε απ' το κακό στο χειρότερο... αλλά αυτό είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο... Η Αμερική πλέον έχει ολόκληρες πολιτείες και χωριά ε ρ ε ι π ω μ έ ν α ... κατάσταση τραγική, άνθρωποι σε απόγνωση... Ας αφήσουμε λοιπόν σαν λαός την γκρίνια και ας προσευχηθούμε στον Θεό να μας αφήσει να ζήσουμε για όσο ακόμα, όπως όλα αυτά τα χρόνια που κλαίμε με απόγνωση στα κανάλια... έστω και αν οι δημοσιογράφοι τα παρουσιάζουν όλο και τραγικότερα...

Όνομα:  Σπύρος
Επίθετο: Μπ.
Πόλη: Αθήνα
 
Μιλάνε για ακρίβεια, για εισοδηματική πολιτική και για έκτακτα μέτρα! Σε μία υπερκαταναλωτική κοινωνία που δεν προλαβαίνει να πετάξει τα σκουπίδια που αγοράζει καθημερινά. Σε μία χώρα που δεν έχει προετοιμαστεί ούτε για την διαχείριση αυτών των σκουπιδιών! Σε μία χώρα που δεν κάνει τίποτα για να μειώσει τα έξοδα της. Δεν αναφέρομαι στην ελληνική οικογένεια, ούτε στον Έλληνα πολίτη. Αυτοί εκ των πραγμάτων θα μειώσουν κάθε περιττή δαπάνη. Αναφέρομαι στην εκάστοτε κυβέρνηση που γεμίζει τις υπηρεσίες με άχρηστες θέσεις και ανίκανο προσωπικό! Με άχρηστα μηχανήματα ή με σωστό εξοπλισμό και άχρηστους υπαλλήλους! Με μία γραφειοκρατία που καταναλώνει τεράστιες ποσότητες χαρτιού, μελανιών, εκτυπωτών, εργατικών ωρών και θέσεων εργασίας!
Έχετε προσέξει πόσοι υπάλληλοι πραγματικά δουλεύουν σε μία οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία;
Πόσοι γνωστοί σας  έχουν μπει στο δημόσιο και ας μην το άξιζαν;
Πόσες φορές σας έχουν διώξει από την υπηρεσία με μία φτηνή δικαιολογία και πόσες φορές έχετε ακούσει την έκφραση «δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος, ο αρμόδιος είναι σε άδεια»;
Είμαι λογιστής. Λόγω δουλειάς παρακολουθώ από κοντά την ελληνική αγορά και το ελληνικό δημόσιο. Βλέπω τεράστια ποσά να δαπανώνται καθημερινά στις υπηρεσίες, αλλά το επίπεδο εργασίας και εξυπηρέτησης να είναι σταθερό εδώ και πολλά χρόνια. Μία επιχείρηση με την νοοτροπία αυτή θα είχε κλείσει προ πολλού (αφού θα είχε πληρώσει ένα σωρό φόρους, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ.), στο ελληνικό δημόσιο γιατί το επιτρέπουμε να το κάνει αυτό χωρίς κυρώσεις;
Γιατί ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ (κερδοφόρες επιχειρήσεις) να έχουν ανάγκη από ξένο management και το ελληνικό δημόσιο που χάνει λεφτά από παντού να έχει ανάγκη μόνο από προσωπικό;

Κύριοι και κυρίες του ελληνικού κοινοβουλίου, αγαπητοί συμπολίτες ανοίξτε τα μάτια και τα αυτιά! Το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται με άμεσους και έμμεσους φόρους. Αυτοί απλά επιβαρύνουν μία οικονομία. Αποφέρουν προσωρινά κάποια ποσά που στην συνέχεια θα πρέπει να δοθούν ως βοήθημα στους χαμηλά αμειβόμενους, που στην χώρα μας, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο! Ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσεις τα έξοδα μιας επιχείρησης είναι η μείωση του εργατικού προσωπικού και η αλλαγή νοοτροπίας. Γιατί η χώρα μας ψάχνει μόνο τον τρόπο να αυξήσει τα έσοδα; Βλέπω τα νέα μέτρα φορολόγησης που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Έχουν υπολογίσει το κόστος μεταβολής των εντύπων και των προγραμμάτων στα νέα ποσοστά φορολόγησης;  Έχουν σκεφτεί το κόστος της αγοράς που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες; Γιατί κάθε φορά να γίνονται αυτές οι σπασμωδικές κινήσεις; Για να κάθονται άλλοι 5-10 άχρηστοι σε κάθε υπηρεσία από τον επόμενο χρόνο;

Αντιγράφουμε τις πιο «εξελιγμένες χώρες» όσον αφορά τις τιμές, όσον αφορά τις κυρώσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φέρει επιπλέον κέρδος στο δημόσιο, αλλά έχετε μπει ποτέ σε μία δημόσια υπηρεσία στην Γερμανία; Έχετε έρθει σε επαφή με τον «συνήγορο του πολίτη» στην Αγγλία; Έχετε ταξιδέψει στο οδικό δίκτυο της Σουηδίας; Κύριοι στις χώρες που προανέφερα το δημόσιο και η πολιτεία δουλεύει! Δεν κάθεται, δεν τρώει μίζες και δεν καθυστερεί να αποδώσει ευθύνες σε κανένα πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο!
Μπορώ να γράφω για ώρες ατελείωτες όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο αλλά δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου. Πρέπει να συνεχίσω την δουλειά μου, να συνεχίσω να πληρώνω τους φόρους μου και να συνεχίσω να ζω σ’ αυτή την χώρα που με τεστάρει καθημερινά για το πόσα ακόμα μπορώ να αντέξω! Σας ενημερώνω ότι αντέχω λίγο ακόμα, γι’ αυτό κάντε μια προσπάθεια να μου δώσετε κι εσείς κάτι, προτού έρθει η ώρα να το πάρω από μόνος μου όπως συνηθίζει να κάνει το δημόσιο τα τελευταία χρόνια!
 
Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χώρο και χρόνο που μου αφιερώσατε!

Σπύρος Μπ.

Όνομα:  ΦΩΤΗΣ
Επίθετο: ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
Πόλη: ΡΕΘΥΜΝΟ

ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΜΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΥΞΗΣΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ 35 ΔΡΑΧΜΕΣ ΠΑΛΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟΤΕ. ΑΣ ΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΗΔΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΕΤΟΝΥΧΙΔΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ. Ο ΔΕ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΜΠΕΔΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΣΤΕΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΧΟΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΜΠΟΙΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΕΜΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ.

Όνομα:  ΒΑΣΙΛΗΣ
Επίθετο: ΑΤΣΑΛΗΣ
Πόλη: ΧΙΟΣ

Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι το ευρώ έχει άλλη αξία από την δραχμή και ότι όταν μιλάμε για 50 σεντς , είναι 170 δραχμές. Λοιπόν αν διαχειριστούμε σωστά το νόμισμα που καλώς η κακώς έχει μπει πλέον στην ζωή μας, σίγουρα τα πράγματα θα βελτιωθούν. Βέβαια πρέπει να ξέρουμε ότι και το πετρέλαιο είναι ένα βασικό καρκίνωμα για την οικονομία αλλά και γι αυτό η λύση θα ήταν στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας, π.χ ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ με παραγωγή 30MW έχει περίπου κατανάλωση 140 τόνους το 24ωρο.Συνεπως τα πράγματα με την ακρίβεια δεν είναι τόσο απλά και ούτε λύνονται στις τηλεοράσεις. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Όνομα:  Φωκιων
Επίθετο: Μικρος
Πόλη:
 
Τα 41 μέτρα Φώλια είναι ο επικοινωνιακός μανδύας μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η ίδια η κυβέρνηση έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της ακρίβειας αυξάνοντας το ΦΠΑ, αυξάνοντας τις τιμές στις ΔΕΚΟ, αφήνοντας τα καρτέλ να κάνουν ότι θέλουν, αφήνοντας την κερδοσκοπία να αλωνίζει. Το άλλοθι ότι για την ακρίβεια φταίει το πετρέλαιο δεν ευσταθεί μιας και η αγορά γίνεται σε Ευρώ και όχι σε δολάρια και η ισοτιμία του Ευρώ σε σχέση με το δολάριο ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο τις αυξήσεις του πετρελαίου. Από την άλλη οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη κάθε χρόνο να μειώνεται. Από την πλευρά των καταναλωτών δεν υπάρχει συγκροτημένη αντίδραση και δράση και το ΙΝΚΑ περισσότερο μποϊκοτάρει παρά βοηθά την κατάσταση.
Αφού δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε μόνοι μας την κατάσταση στα χέρια μας και να οργανωθούμε.

Όνομα:  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Επίθετο: ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ
Πόλη:
 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΙΔΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. ΟΙ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ *ΛΕΝΕ* ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΣΑΝ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.
ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!!!!!!!.
1]ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2] ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 3] ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 4] ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΟ ΠΙΛΑΤΟ.
ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΔΟΥΛΕΥΑ. ΠΗΓΑ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ. ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ Η ΑΓΟΡΑ ΑΝΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΜΕ ΚΑΦΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΑ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΖΑΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΞΥΠΝΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΪ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Όνομα:  ΙΩΑΝΝΗΣ
Επίθετο: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλη: ΓΑΛΑΤΣΙ
 
Οι τιμές των αγαθών είναι μεγαλύτερες από την αξία αυτών και προσδιορίζονται χρηματιστηριακά. Επιβάλλεται η μείωση της φορολογίας στις μικρές επιχειρήσεις για να εισέλθουν στον ανταγωνισμό. Όσο για την αναπλήρωση των εσόδων να βρεθούν τα 10 δισ. ΕΥΡΩ από τις σπατάλες που υποσχέθηκε προεκλογικά η Ν.Δ. 

Όνομα:  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Επίθετο: ΒΑΣΑΛΟΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ  ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΕΝΩΝΩ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΩ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΩΤΑ ΑΚΟΥΩΝΤΩΝ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΚΕΨΕΙΣ.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΑΜ ΔΕ!!!!
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ;
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΜΗΠΩΣ ΙΔΙΩΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ; ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΡΑΧΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΑΡΠΑΧΤΗ; ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΑΤΡΟΠΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ; ΑΡΑ ΑΝΤΙΚΑΤΡΟΠΤΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.!!! ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ!!!
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ «ΚΕΝΟΣ ΚΕΝΟΝ ΚΑΛΕΙ» ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΜΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΟΜΟΙΟ ΚΑΙ Η ΚΟΠΡΙΑ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΑ!!! ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;
ΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΑ, ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΠΩΣ ΘΑ «ΒΓΑΛΟΥΜΕ» ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΜΑΣ.

ΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΡΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΡΕΣΤΗ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΜΗΠΩΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;
ΑΝ ΤΡΩΜΕ ΣΑΝ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΓΕΝΟΜΕΝΟΙ ΑΣΚΟΙ ΛΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΥΡΙΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ;
ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ VIAGRA. ΑΝ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ;
ΑΝ ΟΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΕΔΩΔΙΜΟΠΩΛΕΙΟ ΜΕ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΚΑΡΟΤΣΙΑ, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΝΩ Η ΚΑΤΩ;
ΑΝ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΓΚΟΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΡΩΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ.
ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ. ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟΥΣ. ΥΠΕΡΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΛΗ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ.
ΕΜΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ «ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ» ΟΙ «ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ «ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΙ», ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ!!! ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ.
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ. ΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΑΓΡΟΙΚΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ. ΑΣ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΣΕ ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ, ΣΕ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΑΠΟ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΕΣ ΓΕΛΟΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ ΝΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΕΙ Η ΕΡΗΜΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΡΟΤΗ.
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΕΧΕΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ; ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ; ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΙ ΩΡΑ ΠΟΤΙΖΑΝΕ; ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ;;;!!!
ΑΝ ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΣΤΟΧΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ;
ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,   ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΑΣ.
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΑΣ ΚΟΠΑΝΑΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΦΟΡΜΕΣ.

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ
ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΟΣ

Όνομα:  KYRIACOS
Επίθετο: MARAGOS
Πόλη:
 
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΚΡΑΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΜΕ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΛΟΓΩ ΤΟΥ INTERNET ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΩΡΑ (ΕΛΛΑΔΑ) ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΤΟ ΕΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟ 1,19 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΑΛΛΟ 1,39 ΕΥΡΩ. ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΟΜΩΣ; ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ (ΝΟΜΟΣ) ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ (ΚΡΑΤΟΣ) ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ; ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ; ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!! ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ BUSINNESMEN. Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ...

Όνομα:  Σπυρος
Επίθετο: Σταυροπουλος
Πόλη: Νικαια
 
Την ακρίβεια προκάλεσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες καθώς αποφάσισαν μέσω της αδικαιολόγητης αύξησης στις τιμές των καύσιμων να συγκεντρώσουν χρήματα. Λέω αδικαιολόγητης αύξησης διότι το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια και εμείς πληρώνουμε σε ευρώ. Το ευρώ έναντι του δολαρίου έχει αυξηθεί πιο πολύ από ότι το πετρέλαιο. Να σταματήσουν τώρα να μας κοροϊδεύουν και να χαμηλώσουν αμέσως τις τιμές των καυσίμων.

Όνομα:  Προκόπης
Επίθετο: Κοροπούλης
Πόλη: Αθήνα
 
Οι υπουργοί και οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της αγοράς, καρτέλ γάλακτος, τροφίμων, καυσίμων κλπ ή είναι ανίκανοι και πρέπει να πάνε στα σπίτια τους ή είναι ύποπτοι γι αυτήν την κατάσταση και πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα.
Υπάρχει βέβαια και η ενδιάμεση λύση να πουν στον λαό τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περίπτωση με ονοματεπώνυμα βέβαια και όχι αοριστολογίες του στυλ "κερδοσκόποι", "εσω-εξω θεσμικά κέντρα" ή ακόμα και "νταβατζήδες".

Όνομα:  Τάσος
Επίθετο: Δαβιδόπουλος
Αφού καταφέραμε η χώρα μας να είναι συνώνυμο του χάους είναι λογικό και στο εμπόριο να συμβαίνει το ίδιο και όπως όλα τα μέτρα που παίρνονται έτσι και τα 41 ή τα 141 είναι για να μην εφαρμοσθούν. Και επειδή σαν Έλληνες κοιτάμε μόνο την πάρτι μας και οι πολιτικοί μας φυσικά είναι καλοί πατριώτες, τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο

Όνομα:  ΣΑΚΗΣ
Επίθετο: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
 
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΛΠ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΜΕ ΝΤΕΠΟΝ ΕΝΩ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑΞΙ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΧ, ΚΤΕΛ, ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΛΠ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ...ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΩΡΑΙΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ.

Όνομα:  Ζωή
Επίθετο: Λεοντακιανάκου
Πόλη: Αθήνα
 
Θα ζούσαμε σε έναν παράδεισο εάν εξαφανίζονταν οι μίζες τους και τα πολιτικά τους ρουσφέτια, εάν οι μεγιστάνες αυτού του κόσμου έδιναν κάτι από την χλιδάτη πλην κενή ζωή τους, εάν αυτοί που κατευθύνουν το χρήμα (βλέπε πετρελαιάδες, χρηματιστές, τράπεζες) μπούχτιζαν πια από το ατέρμονο κυνήγι του θεού του πλούτου. Όλοι εμείς θα πρέπει να ξεφύγουμε πια από το "τρυπάκι" που μας έχουν βάλει, που σαν βόες καταναλώνουμε ασύστολα, ανταποκρινόμενοι πλήρως στο παιχνίδι τους. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ!

Όνομα:  Ελευθερία
Επίθετο: Στάμου
Πόλη: Αθήνα
 
Σχόλιο για τις αυξήσεις της ΔΕΗ - ειδικά: Η αξία του ρεύματος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πράγματι η χαμηλότερη. Οι εισφορές για ΕΡΤ και δημοτικά τέλη είναι κείνες που επιβαρύνουν τον καταναλωτή δυσανάλογα. Νομίζω ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να αλλάξει πολιτική ώστε στο τέλος να εισακουστούν οι θέσεις της και να απεμπλακούν αυτές οι δαπάνες από τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ας εισπράττονται με άλλους τρόπους ή με διαφορετικούς λογαριασμούς.

Όνομα:  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Επίθετο: ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ. Η ΛΥΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ Ή ΕΝΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΟΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟΣΑ ΤΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΚΑΝΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ!!! ΟΥΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΑΝΙΘΟ ΑΠΟ 50 ΔΡΑΧΜΕΣ ΕΦΤΑΣΕ 50 ΛΕΠΤΑ (ΗΤΟΙ 180 ΔΡΑΧΜΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ) ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΑ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΑΕΡΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ 260 ΔΡΑΧΜΕΣ (80 ΛΕΠΤΑ) ΑΝΤΙ ΓΙΑ 60 ΔΡΑΧΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ 2002!!! ΦΤΑΙΕΙ Η ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΥΡΩ! ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΞΕΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΑΡΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ!!! ΕΤΣΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΙ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΓΑΖΙ! ΜΕ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) Ή ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΟΥ (ΤΥΧΑΙΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ) ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΝΑ ΒΑΛΩ 3 ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ (ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΩ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ! ΩΡΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΠΟΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΘΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ? ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ? ΞΕΡΕΤΕ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΩ ΚΙΟΛΑΣ? ΣΙΓΑ...ΘΑ ΒΡΩ ΑΛΛΟΝ! ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΜΟΙΡΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΥΡΡΑΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ! ΑΥΤΗ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΟΠΩΣ ΕΥΛΟΓΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ! ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝΕ! ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ...ΜΗΝ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ. ΑΣ ΠΑΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΦΟΔΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ! ΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΒΓΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ...ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ...ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ!!! ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ...ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ!!! ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΑΡΚΕΙ...ΛΕΣ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΕΠΑΡΚΕΙ...ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ Η ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ...ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ...ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ...ΟΛΑ ΦΤΗΝΑ ΕΙΝΑΙ...ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΑ...ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΦΤΗΝΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ...Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΞΙΕΣ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΚΕΙ ΧΩΛΑΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ...ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ - ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ.

Όνομα:  Διονύσιος
Επίθετο: Χερουβίμ
Πόλη: Ηλιούπολη
 
Πιστεύω ότι δεν ευθύνεται το πετρέλαιο και η άνοδος της τιμής του αποκλειστικά για την ακρίβεια. Για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων και η άρνηση τους να μπουν κάποια Πλαφόν στις τιμές. Πως θα επιβιώσουν όμως οι επιχειρήσεις αν δεν υπάρχει λαός να αγοράζει;

Όνομα:  ΙΩΣΗΦ
Επίθετο: ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

ΦΤΑΙΜΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΜΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ!

Όνομα:  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Επίθετο: ΛΙΟΥΤΑΣ
Πόλη: ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος εάν, ενώ από την εφαρμογή του ευρώ όλα έχουν αυξηθεί κατά πολύ (πχ εφημερίδα από 150 δρχ->Ευρώ 1) οι μισθοί ακολούθησαν απλώς μετατροπή. Ευχαριστώ

Όνομα:  ΚΩΣΤΑΣ
Επίθετο: ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

Η πρότασή μου είναι να φύγει ο Φ.Π.Α από την οικονομική ζωή και δραστηριότητα του πολίτη και να επιβάλλεται μόνο στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Σημαντικός παράγοντας είναι η απόλυτη προσέγγιση του οικονομικού status στα ευρωπαϊκά πρότυπα και δη σε αυτά των χωρών της βόρειας Ευρώπης.

Τέλος θα πρέπει να ενισχυθεί καθοιονδήποτε τρόπο η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όνομα:  Διογενης
Επίθετο: Μπεκιαρογλου
Πόλη: Αθηνα

Το μοναδικό μέτρο κατά της ακρίβειας είναι το 1 ευρώ & το 2 ευρώ να γίνουν χάρτινα ακόμα και τώρα που είναι ήδη πολύ αργά αλλά όχι πάρα πολύ αργά. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει την πρώτη μέρα του Ευρώ.
Αλλά τι να κάνουμε μας κάνει ότι θέλει ο Αμερικανός, καιρός να ξυπνήσουμε όλοι εμείς οι ηλίθιοι Ευρωπαίοι και να λειτουργήσουμε για μας.
Χ α ρ τ ι ν α   ε υ ρ ω   !!!!!!!!!

Όνομα:  Ππαναγος
Επίθετο: Αγοραστος
 
Η ακρίβεια δεν καταπολεμάται με ωραία λόγια και δελτία μέσα από τα πολυτελέστατα γραφεία του κάθε υπουργού. Δυστυχώς δεν μπορεί να μιλάει για την ακρίβεια κάποιος που αμείβεται με 10.000 ευρω (λαϊκισμός θα πείτε...) και πόσα άλλα κάτω από το τραπέζι (τι τον νοιάζει άλλωστε αφού τα κορόιδα - ελληνικός λαός- κάθε 4 χρόνια σαν πρόβατο θα τους ψηφίσει). Έχουμε βαρεθεί από λόγια θέλουμε πράξεις και άμεσα κύριοι... Ο λαός πληρώνει διπλά και τριπλά τις φοροελαφρύνσεις στους μεγαλοβιομήχανους για δήθεν επενδύσεις που θα... κάνουν και στην φτωχή ... εκκλησία της ελλάδος (βοήθεια μας). Όπως σας βλέπω στην tv να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα (νυν και πρώην υπουργούς) εξοργίζομαι για το πόσο αφελείς μας θεωρείτε.  
Ευχαριστώ και ελπίζω να δημοσιευτεί

Όνομα:  Στεφανος
Επίθετο: Μιντσεφ
Πόλη: 20200 Κιατο

Τι να σας πω?? Το ότι το Κράτος δίνει παράδειγμα στους μεγαλοκαρχαρίες να κάνουν ανατιμήσεις? Αφού με την ΔΕΗ με τον ΟΤΕ με την ΕΥΔΑΠ δείχνει τον δρόμο όλα τα άλλα είναι περιττά.
Ευχαριστώ

Όνομα:  Αρης
Επίθετο: Μαυρίδης
Πόλη: Αθήνα

Δυστυχώς ο Κρατικός Μηχανισμός είναι εντελώς ανεπαρκής ώστε να εποπτεύσει την Αγορά και να την προστατεύσει από τους κερδοσκόπους.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί γιατί και οι εταιρείες που λυμαίνονται την αγορά νομίζουν ότι με περιστασιακές προσφορές θα κοροϊδέψουν τους καταναλωτές να επανέλθουν στα ταμεία.

Όνομα:  Μαρία
Επίθετο: Ντούλια
Πόλη:

Δεν μπήκα καν στη διαδικασία να διαβάσω τις θέσεις των κομμάτων για την ακρίβεια...αυτό που ξέρω είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ζούμε στην πιο ακριβή πρωτεύουσα...ακόμη και τα απαραίτητα για την επιβίωση θεωρούνται πλέον πολυτέλεια...όσο για την παροχή υπηρεσιών?? Η φράση "value for money" φαίνεται ότι είναι άγνωστη στους περισσότερους...αφού το πληρώνουμε, που το πληρώνουμε τουλάχιστον ας φροντίσουμε να ανταποκρίνεται στην τιμή του.

Σαν πολίτης αυτού του κράτους, με τη ψήφο μου, επιλέγω κάποιους ώστε να μπορούν να λύνουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς μου (ουτοπικό αλλά έτσι θέλω να πιστεύω ότι είναι). Γι αυτό θα ήθελα να δω τα λόγια να γίνονται πράξη και η Ελλάδα να αρχίσει να αγαπάει τους Έλληνες!!

Όνομα:  Μαρία
Επίθετο: Ιωσηφίδου
Πόλη: Αθήνα

Απαράδεκτη η κατάσταση!!! Πας στο σούπερ μάρκετ και μόνο για τα βασικά (ψωμί, γαλακτοκομικά, αλλαντικά) αφήνεις 50 ευρώ!!! Που να πάρεις και κρέας και ψάρια! Ή να κάνεις και την λαϊκή ... Σου φεύγουν 150 Ευρώ χωρίς να το καταλάβεις! Που θα πάει αυτή η κατάσταση? Έχουμε καταντήσει να δουλεύουμε μόνο για να φάμε και να πληρώνουμε λογαριασμούς!! Για να δώσουμε στους βουλευτές, τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό μισθό 1000 ευρώ τον μήνα, να δούμε πως θα περάσουν ??? Και ύστερα σου λένε να κάνουμε και περισσότερα παιδιά. Να τα ταΐσουμε και να τα σπουδάσουμε με τι? Με 1000 το μήνα???

Όνομα:  marousa
Επίθετο: micheli
Πόλη: athina

Χρειάζεται έλεγχος από την πολιτεία. Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται. Δεν ξέρουν ότι υπάρχει ακρίβεια. Όλοι μας κοροϊδεύουν.

Όνομα:  Γιώργος
Επίθετο: Ζουμπουρλής
Πόλη:

Γνώμη μου είναι πώς πρόκειται για καθαρά θέμα αδυναμίας δράσης της πολιτείας. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν ξέρουν (όλοι τους) τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει. Έτσι όμως που "οικοδομήθηκε" η κοινωνία μας από τη μεταπολίτευση και ύστερα οι δεσμοί με τους "κολλητούς" και "δικούς" τους είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν τίποτα περισσότερο από 41 ακόμα ανέκδοτα. Σε όλους αρέσουν! Και σε αυτόν που τα λέει και σε αυτόν που τα ακούει!

Όνομα:  Ηλίας
Επίθετο: Κυδωνάκης
Πόλη: Αθήνα

Το πρόβλημα της ακρίβειας ταλαιπωρεί όλους τους Έλληνες σήμερα ο κοσμάκης πεινάει. Οι λύσεις: να αυξηθούν οι μισθοί, να μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα και να μπει ένα πλαφόν και να βοηθηθούν οικονομικά οι μη προνομιούχοι.

Όνομα:  whefo
Επίθετο: whefos
Πόλη: athens
 
Όσο οι πολιτικοί δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη (πραγματικά δεν ξέρουν καν τα κέρματα που κυκλοφορούν) γιατί όπου και να πάνε τα πάντα είναι δωρεάν (διακοπές σε φιλικά κομματικά πρόσωπα έναντι ανταλλαγμάτων, γεύματα σε εστιατόρια στα οποία ''είναι τιμή'' των εστιατόρων η παρουσία τους, βενζίνες, κινητά, ταξίδια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ενοίκια, ακόμα και ένδυση, υπόδηση είναι δωρεάν, κ.α. πολλά), δεν πρόκειται να καταλάβουν τι σημαίνει κόστος ζωής.
Πραγματικά δεν ''ζουν'' στην κοινωνία μας. Είναι ξένα σώματα.
Και κάτι τελευταίο.
ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ, ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ.
θα, θα, θάθα, θα, θάθα, θαθαθά, θαθαθά...

Όνομα:  ΜΙΧΑΛΗΣ
Επίθετο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

ΑΠΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ. ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ...SIEMENS. ΑΠΟ ΤΑ SUPER MARKET ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΕΙ...

Όνομα:  Αλεξιαννα
Επίθετο: Αποστολου
Πόλη: Πειραιας

η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όρια!!!!! τα πάντα ακριβά!!!! έλεος !!!!!! έτυχε να ταξιδέψω πρόσφατα σε 3 ευρωπαϊκές χώρες, περιμένοντας ότι θα είναι πιο ακριβά εκεί. Σας γελάσανε, είμαστε η πιο ακριβή χώρα σε όλα!!! κάτι πρέπει να γίνει. Δουλεύουμε και οι μισθοί μας εξαφανίζονται μέχρι να πεις κύμινο!!

MΙΖΕΣ –ΛΑΜΟΓΙΑ –ΛΗΣΤΕΙΕΣ

Όνομα:  ΝΙΚΟΣ
Επίθετο: ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ
ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ?

Όνομα:  ΒΑΣΙΛΗΣ
Επίθετο: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να μου εξηγήσετε κάτι? Πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, και να έχει τους χαμηλότερους-εξευτελιστικά- μισθούς? Γιατί ο Γερμανός, ο Γάλλος και ο κάθε Ευρωπαίος να πληρώνει αυτά που αγοράζει φθηνότερα από τον Έλληνα, και να αμείβεται πολύ περισσότερο? Έχουμε καταντήσει η χώρα της ρεμούλας, της αισχροκέρδειας και της απόλυτης κλεψιάς.

Όνομα:  Ρίτα
Επίθετο: Αυγερινοπούλου
Πόλη: Αθήνα

Σε μια χώρα που κυριαρχεί η ρουσφετολογία και η πλειοψηφία του κόσμου ψηφίζει με βάση τις χάρες (ή τις προσλήψεις) που ο τάδε βουλευτής έχει κάνει τι ακριβώς να περιμένεις; Όλοι λένε πως αψηφούν το πολιτικό κόστος προκειμένου να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους εμάς. Εγώ πάλι λέω ότι μας δουλεύουν κατάμουτρα και οι περισσότεροι από εμάς δεν το καταλαβαίνουν κιόλας.  Η έλλειψη παιδείας είναι ο καλύτερος τρόπος να χειραγωγείς τα πλήθη. Και σε αυτό βάζω 10 στους πολιτικούς μας. Που οι περισσότεροι είναι από μεγάλα τζάκια, και βάζω στοίχημα πως ποτέ δεν έχουν ψωνίσει οι ίδιοι σε σούπερ μάρκετ και δεν έχουν νιώσει την αγωνία πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και πώς θα ανταποκριθούν στα έξοδα των παιδιών τους. Και μπορεί η Ελλάδα να είναι φτωχή χώρα με περιορισμένο προϋπολογισμό και για αυτό δεν δύναται να κάνει θεαματική αύξηση στους μισθούς μας για να φτάσουμε την Ε.Ε. αλλά τους παραδέχομαι που έχουν ομοφωνία όταν είναι να ενισχύσουν τις δικές τους τσέπες. Και μάλιστα όπως το βλέπω μόνο αν γίνεις βουλευτής έστω για 4 χρόνια έχεις πλέον ελπίδα να πάρεις σύνταξη γιατί τα ταμεία τα καταρήμαξαν και αυτά και κοντεύουν να καταρρεύσουν. Όσο για την ακρίβεια...Αν συστηνόταν ένα σώμα από τους περισσευούμενους δημόσιους χαραμοφάηδες (με συγχωρείτε υπαλλήλους ήθελα να πω) θα μπορούσαν να γίνουν αποτελεσματικοί έλεγχοι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και επιπροσθέτως θα έπρεπε να παγώσουν οι τιμές εδώ και πολύ καιρό... Τώρα 6 χρόνια μετά την κατρακύλα τι να μαζέψεις;
Τέλος πες πως δεν γίνεται να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η κατρακύλα... Πίεσε (ρε πολιτικέ) τους εργοδότες να κάνουν μεγάλες αυξήσεις. Γιατί με 40 ευρώ μεικτά το μήνα αύξηση πως να μη νιώθω πως με δουλεύουν κατάμουτρα;
Η διαφθορά στο μεγαλείο της...

Όνομα:  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Επίθετο: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Πόλη: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΣΧΟΛΙΑ.

ΚΑΤΑΡΧΗΝ Η ΔΕΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ 20%. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ; ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!!!!! ΤΑ 800 ΚΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ; ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΣΑΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ !!! ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕΝΕΤΕ. ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΛΥΠΑΜΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ !!!! ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΡΟΥΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!!

Όνομα:  ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ
Επίθετο: ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Πόλη: ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΑΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΑ ΔΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΜΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΗΜΑ Ο ΛΑΟΣ

Όνομα:  Νικος
Επίθετο: Κουβιδης
Πόλη: ηρακλειο

Είμαι υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα με μισθό 750 ευρώ το μήνα και θέλω να ρωτήσω τι είναι φθηνό τι μπορεί και πόσο μπορεί να σου
φαίνεται κάτι φθηνό όταν ζεις με 750 ευρώ το μήνα; Άρα το πρόβλημα δεν είναι γιατί τα αγγούρια πήγαν 3 ευρώ το πρόβλημα είναι ότι οι μισθοί μας  είναι για τα αγγούρια. Το σωστό λοιπόν θα ήταν να έπαιρναν 41 μέτρα για τους μισθούς πριν πάρουν τα δικά μας μέτρα μια και καλή…

Όνομα:  ΓΙΩΡΓΟΣ
Επίθετο: ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ
Πόλη: ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Σε ένα κράτος που μεριμνά μονάχα ώστε οι εργαζόμενοι να είναι το φτηνότερο πάγιο μιας επιχείρησης, σε ένα κράτος που συγκρατεί το βασικό μισθό σε επίπεδα που νομίμως απαγορεύει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων, σε ένα κράτος που ''εκπορνεύεται'' ανοιχτά πλέον υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων, οποιοδήποτε μέτρο υπέρ των εργαζομένων και καταναλωτών είναι αστείο και δεν τιμά κανέναν μας.

Όνομα:  Λεωνιδας
Επίθετο: Πλωμαρίτης
Πόλη: Αθηνα

Τόσα χρόνια επιτρέπαμε στο  ΠΑΣΟΚ να ξεκοιλιάζει τη χώρα, φέραμε τη ΝΔ για καλυτερα και αυτοι το παρερμήνευσαν και τη ξεκοιλιάζουν καλύτερα απο το ΠΑΣΟΚ. Κανεις απο τους δυο δε θα κάνει ποτε καμια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομιας της χωρας παρα θα  δίνουν αυξήσεις στους μισθους τους και θα μειωνουν τις συνταξεις, θα "κλέβουν" νεες μερσεντες και εμεις θα θελουμε 20000 ευρω για ενα πεζουδακι... ποιος θα μας σώσει? Ο λαός, οταν ξυπνησει και σταματησει να χειροκροτει το καθε νόμιμο εγκληματια-ληστη για να εξασφαλισει μια θεση στο δημοσιο αραγμα... Λεφτα υπάρχουν, λυσεις υπαρχουν αλλα δυστυχως και οι νομιμοι κλεφτες

Όνομα:  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Επίθετο: ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Πόλη: ΚΑΤΑΧΑΣ ΠΙΕΡΙΑ

Αύξηση των κατώτατων συντάξεων

Αύξηση των κατώτατων μισθών

Στις λαϊκές αγορές να συμμετέχουν μόνο παραγωγοί.

Ενίσχυση συνεταιρισμών και δημιουργία περισσότερων, αν είναι δυνατόν και δημιουργία συνεταιριστικών μάρκετ πώλησης ελεγχόμενα από τους παραγωγούς

Δημιουργία Τράπεζας Ασφαλιστικών ταμείων και ενοποίηση αυτών, χωρίς να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με καθαρό χαρακτήρα μόνο του εσωτερικού δανεισμού είτε σε στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.λ.π. και με λιγότερο επιτόκιο από των ιδιωτικών τραπεζών για να επιτυγχάνεται και η διαχρονικότητα του συστήματος.

Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

Όνομα:  ΑΘΗΝΑ
Επίθετο: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Πόλη: ΓΛΥΦΑΔΑ

Το πρόβλημα κύριοι, δεν είναι μόνο οι προτάσεις ή οι όποιες λύσεις δίνονται στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, διότι οι ίδιοι αυτοί δεν εφαρμόζουν τις ποινές που υπάρχουν ή χαϊδεύουν αυτάκια για να μας κλείνουν τα μάτια. Αυτοί οι πολιτικοί οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται για μια καλύτερη πατρίδα, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού...και όπως όλοι γνωρίζετε, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.!!
 Πιστεύω λοιπόν, ότι χρειάζεται και ο πολίτης-καταναλωτής να αντιδράσει με το μόνο όπλο που έχει : την αγοραστική του ικανότητα-δύναμη!!! Να την χρησιμοποιήσει επιλέγοντας να ψωνίζει σ υ ν ε τ ά, τα προϊόντα εκείνα που χρειάζεται και μόνο (!), να συγκρίνει τις τιμές ομοειδών και να αποφασίζει για το καλύτερο και οικονομικότερο. Στα τρόφιμα δεν ισχύει το ακριβό είναι και καλό. Να μην αγοράζει ή να επιστρέφει πριν το πληρώσει ένα είδος το οποίο θεωρεί υπερτιμημένο. π.χ. τον καφέ του για το δρόμο, τον οποίο θα πιει στο αυτοκίνητο. Να μην επισκέπτεται ακριβά καφέ ή αν το κάνει να μην παραπονεθεί για το τι πλήρωσε, μ ε τ ά. Διότι, αυτό είναι ηλίθιο ! Όλοι παραπονούνται για τα "λαϊκά" αγαθά ότι είναι ακριβά. Το ίδιο και τα πάγια κάποιων δημοσίων (?) επιχειρήσεων.  Ο Λ Ο Ι  όμως πληρώνουμε τον ακριβότερο καφέ στον πλανήτη, είτε τον πιούμε στη Γλυφάδα, είτε στην Κηφισιά, είτε στον Ρέντη, είτε στο Αυλωνάρι του Δήμου Κύμης κλπ.
Γιατί συνεχίζουμε να το κάνουμε και δεν αντιδρούμε;  Το να πάει μία οικογένεια βόλτα δεν είναι δικαίωμα, το ίδιο όπως και να ψωνίσει τα απαραίτητα στο Σούπερ Μάρκετ; 
Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι και οι πολίτες χρειάζονται να ενεργοποιήσουν τη δύναμή τους.
Να παραπονεθούν όπου χρειάζεται και να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Να τους παρασχεθεί η ποιότητα σε ότι τους ζητείται να πληρώσουν, και να μην γκρινιάζουν περιμένοντας το ΚΡΑΤΟΣ να το κάνει όλα !!!
Υπάρχουν στη διάθεσή μας θεσμοί πού οφείλουμε να τους ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ και να ξέρουμε ποιο μερίδιο-πεδίο ευθύνης,  ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ !
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Παπαδοπούλου Αθηνά

Όνομα:  Konstantinos
Επίθετο: Papadopoulos
Πόλη: Thessaloniki
 
Η ακρίβεια δυστυχώς ανατροφοδοτείται συνεχώς, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και απο το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Το δυστύχημα είναι ότι εμείς ως απλοί πολίτες θα πρέπει να κουβαλήσουμε στις πλάτες μας τις ανοησίες τόσο τις δικές μας όσο και του όλου συστήματος, και αυτό διότι αφήνουμε όλους να μας δουλεύουνε χωρίς να αντιδράμε . Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Αύξηση Δολαρίου. Από πού και ως πού δικαιολογείτε η αύξηση της τιμής των προϊόντων, υπηρεσιών και πετρελαίου σε επίπεδα άνω του 40, 50 ακόμα και 60% την στιγμή που σε πραγματικές τιμές Ευρώ η αύξηση του πετρελαίου ήταν μόλις 20% σε σύγκριση με πέρυσι (Ισοτιμία ΕΥΡ - ΔΟΛ Ιουλ 2007, Πετρέλαιο σε Δολ 2007 σε σχέση με Ισοτιμία ΕΥΡ-ΔΟΛ Ιουλ 2008, Πετρέλαιο σε ΔΟΛ 2008). Τιμολόγια της ΔΕΗ, για ποία μείωση κερδών μιλάμε που αντί η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή να παράγει ήδη το 20% της παραγόμενης ενέργειας από εναλλακτικές και ήπιες πηγές όλοι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της προβλέπουν κατασκευές εργοστασίων με λιγνίτη, κάρβουνο κλπ. με διπλό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. Πρώτον διότι η πρωτοκαθεδρία σε δημιουργία υποδομών εναλλακτικών πηγών ενέργειας έχει εδώ και χρόνια απολεσθεί με αποτέλεσμα να μην έχουν εξοικονομηθεί πολύτιμοι πόροι συναλλάγματος για την αγορά αυτών των καυσίμων. Δεύτερων διότι με τα πρωτόκολλά του Κιότο η ΔΕΗ αναγκάζετε να αγοράζει δικαιώματα ρύπων για να μπορέσει να καλύψει την παραγωγή της, οπότε φεύγουν πάλι κεφάλαια προς το εξωτερικό αλλά και επιβαρύνετε το ελληνικό περιβάλλον. Για αυτό το λόγο ας μην μας δουλεύουν όταν λένε ότι η μείωση κερδών θα προέλθει από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου αλλά από τις ανεύθυνες αποφάσεις των πολιτικών για παραγωγή ενέργειας από κατάβροχθίζουσες πόρων και βοιωτικής ποιότητας επενδύσεις και επιλογές με πολιτικές σκοπιμότητες.
Και τέλος από εμάς τους ίδιους διότι ενώ πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στη αντίδραση έναντι όλων εμείς το μόνο που ξέρουμε είναι να γκρινιάζουμε και να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στους άλλους. ΟΧΙ δεν είναι έτσι όταν μας καλούν οι καταναλωτικές οργανώσεις να μποϊκοτάρουμε κάτι πρέπει 10 εκατ. έλληνες να λάβουμε μέρος, να δείτε για πότε αλλάζουν τα πράγματα, και όχι ενώ τρέχει μποϋκοτάζ μια εβδομάδα πριν οι εταιρείες να έχουν βγάλει τα τρελά τους επειδή εμείς οι βλάκες τρέξαμε να αγοράσουμε τα προς μποϋκοτάζ προϊόντα λες και έρχεται κατοχή, οπότε η αποχή από την αγορά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.
Το μόνο που απομένει είναι πρώτων να βάλουμε εμείς μυαλό γιατί αλλιώς μπορεί κατοχή να μην έχουμε αλλά θα βιώσουμε όλοι καταστάσεις κατοχής, και δεύτερων όλοι αυτοί οι πολιτικοί που κόπτονται και καλά για την ευημερία μας να τους δώσετε τους μισθούς 2 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και να τους πείτε να περάσουν 1 μήνα με την οικογένεια τους υπό πραγματικές συνθήκες καθημερινότητας και αν τα βγάλουν πέρα (βλέπε παράδειγμα Ιταλού μικρομεσαίου επιχειρηματία που το έκανε και στις 20 ημέρες τα παράτησε και την επόμενη αύξησε τους μισθούς του προσωπικού του κατά 200 Ευρώ), τότε πραγματικά να τους πιστέψουμε αλλιώς να πάνε να εργαστούν και όχι να εργαζόμαστε εμείς για αυτούς.
Με εκτίμηση
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

Όνομα:  Παναγιωτίδης
Επίθετο: Νικόλαος
Πόλη: Αθήνα

 Σχετικά με τα όσα αναφέρονται για τα αίτια της ακρίβειας στην χώρα μας και την δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα πολίτη, πρέπει να επισημάνω ότι αυτό παρατηρήθηκε με την εισαγωγή του ευρώ ως εθνικού μας νομίσματος. Αν γίνει μια δημοσκόπηση, για το αν οι Έλληνες επιθυμούν την επιστροφή στην δραχμή ή την διατήρηση του ευρώ ως εθνικού νομίσματος, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα προτιμούσε την δραχμή. Η διάθεση του Έλληνα να αισχροκερδεί, ο ασύδοτος και ανεξέλεγκτος τρόπος με τον οποίον λειτουργούν οι πολυεθνικές, η συνεργατική δράση των παραπάνω με διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς που βλέπουν-όπως κάθε Έλληνας-την θέση που κατέχουν σε μία δημόσια υπηρεσία, ως ευκαιρία να αυξήσουν το ανέντιμο εισόδημά τους, η νοοτροπία της συγκάλυψης κάθε παρανομίας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, η ατιμωρησία ή και η υποκριτική στάση στην απονομή δικαίου, είναι μόνο μερικά από τα αίτια που μπορώ να σκεφθώ αυτήν την στιγμή.
Μερικές λύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι παρακάτω σκέψεις:
1.Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των κομμάτων που προωθούν την επικράτηση ''ομάδων- κλικών'' σε όλες τις βαθμίδες της κομματικής ιεραρχίας, αλλά το κυριότερο της δημόσιας ζωής.[Αξιοκρατία]
2.Πραγματικός έλεγχος όλων των διαδικασιών παραγωγής και εμπορίας αγαθών.[Λειτουργία του κράτους και αποτροπή της ασυδοσίας]
3.Φροντίδα των χαμηλοεισοδηματιών με νόμους που γνωρίζουν καλύτερα οι ανθρωπιστές πολιτικοί. Π.χ. Επίδομα θέρμανσης, ουσιαστικά επιδόματα ανεργίας, κρατικά καταστήματα τροφίμων χαμηλών τιμών.[Ανθρωπιστικός τρόπος διακυβέρνησης]
4. Ποινές για τους παραβάτες που δεν θα υποτιμούν την νοημοσύνη μας.[Δικαιοσύνη]
5. Επιστροφή στην δραχμή, γιατί θα είναι τόσο εξόφθαλμη η διαφορά στις τιμές μεταξύ ευρώ- δραχμής, ώστε δεν θα τολμάει κανείς να πουλάει στις εξωφρενικές τιμές που ισχύουν σήμερα. Π.χ. 1400 δρχ. κάθε κιλό αχλάδια. [Ορθολογισμός στην λήψη αποφάσεων].
Ελπίζω τα όποια μέτρα παρθούν από την εκάστοτε κυβέρνηση να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα στην μάχη κατά της ακρίβειας και της προστασίας του ανήμπορου να αμυνθεί πολίτη. Θα είναι άσχημο να ξυπνήσουμε μία μέρα και να βρεθούμε προ δυσάρεστων κοινωνικών αναταραχών που θα βλάψουν την πατρίδα μας. 

Όνομα:  ioannis
Επίθετο: saroulidis
Πόλη:

Η μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης και η έλλειψη οποιασδήποτε θέλησης σύγκρουσης από τους πολιτικούς μας με τα οργανωμένα συμφέροντα του τόπου μας έχει οδηγήσει και στο φαινόμενο της ακρίβειας.
Μιλάω με το ''και'' καθώς υπάρχουν και άλλα τόσα που όμως θα με έβγαζαν εκτός θέματος αν αναφερόμουν , βλέπε ΔΕΗ, Ολυμπιακή , ΟΤΕ κτλ.
Η ακρίβεια για να έρθουμε και στο θέμα μας αν και κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι ξενόφερτο πρόβλημα για την Ελλάδα έχει να κάνει και με ποιο βαθύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής οικονομίας όπως είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας τον Ελληνικών προϊόντων που οδηγεί σε μεγάλη διαφορά του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας με το εξωτερικό, την έλλειψη ανταγωνισμού σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, την μεγάλη μας ενεργειακή εξάρτηση αλλά και την τρομερή γραφειοκρατία-αδιαφάνεια-διαφθορά που βασιλεύει στο τόπο μας και στραγγαλίζει κάθε φρέσκια και υγιή προσπάθεια.
Φυσικά είναι και πολλά άλλα που όμως ξανά λόγω του ότι κάνουμε διάλογο και όχι έκθεση ιδεών δεν μπορώ να αναπτύξω και για να κλείσω ξαναγυρνώ στην αρχή και λέω προς τους πολιτικούς μας ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να μας ''εντυπωσιάζετε'' με καινούργια μέτρα, οι τρόποι υπάρχουν και τα εργαλεία τα έχετε , εφαρμόστε τα , απογαλακτιστείτε από τους μεγαλοπαρόχους σας και εξυπηρετήστε αυτούς που σας ψηφίσανε ΔΕΝ είστε εταιρείες που δουλεύουν για το κέρδος (όπου κέρδος η νίκη στις εκλογές).
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ακόμα και τώρα που ο Έλληνας είναι κουρασμένος και χάνει καθημερινά την αξιοπρέπεια του έχει ακόμα την θέληση να βάλει πλάτη όσο και να τον πονέσει για να σηκωθεί ξανά η Ελλάδα του, αρκεί να πιστέψει βέβαια ότι θα κάνει κάτι που θα φέρει αποτέλεσμα , ότι θα κάνει κάτι για κάποιους που δεν τον θεωρούνε ακόμα μια φορά έναν κακομοίρη που θα ξεγελάσουν μέχρι την επόμενη φορά που με ένα καινούργιο δίλημμα-δόλωμα θα του πάρουν την ψήφο

Όνομα:  μιχαηλ
Επίθετο: μιλτσακακης
Πόλη: καβαλα

η ακρίβεια προκλήθηκε από τις μη σωστές κινήσεις όλων των κυβερνώντων κομμάτων. αυτό που θέλω να θίξω είναι ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις με τις οποίες οι Έλληνες δεν θα πληρώνουν τα σπασμένα ούτε τα γραφεία και τα κινητά των βουλευτών μας.

Όνομα:  ΒΑΣΙΛΗΣ
Επίθετο: ΠΟΛΙΑΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ  ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ 700 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 1000 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΠΟΥ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ Η ΞΕΝΗ

Όνομα:  ΤΑΣΟΣ
Επίθετο: ΔΕΛΗΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

Τα τελευταία χρόνια μας λένε συνεχώς ότι έχουμε ελεύθερη οικονομία. Γιατί λοιπόν€ και να το πουλήσω 100 ευρώ; Ας μου ορίσει κάποιος ποια τιμή πώλησης είναι κέρδος και ποια κερδοσκοπία. Όχι όμως αυθαίρετα, αλλά βάσει κανονισμών και διατάξεων. Αλλιώς ας σταματήσουν να πιπιλάνε την καραμέλα της κερδοσκοπίας και να σκίζουν τα ιμάτια τους. Αυτή είναι η ελεύθερη οικονομία κύριοι, αλλιώς δεν θα ήταν ελεύθερη. Θα ήταν ελεγχόμενη ή κομμουνιστική ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την.

Όνομα:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Επίθετο: ΒΑΛΙΑΚΑΣ
Πόλη:

Τα πράγματα κατά την γνώμη μου είναι απλά. Ρίξτε χαστούκι στον δικομματισμό και το νερό θα μπει στο αυλάκι. Υπάρχουν πολλές επιλογές...

Όνομα:  ΜΠΟΤΩΝΗ
Επίθετο: ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

Τα τελευταία χρόνια απο την εισαγωγή του ευρώ στην ζωή μας, έχουμε δει τα οικονομικά μας να αλλάζουν προς το χειρότερο και τωρα ειδικά με την κρίση του πετρελαίου και τις αυξήσεις των τιμών η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Αυτο που θέλω να πω εγω μια απλή πολίτης είναι ότι είμαστε έρμαιο των μεγάλων καταστημάτων .Πρίν λίγες μέρες διαπίστωσα κάτι απο κοντά ,συγγενικό μου πρόσωπο ανοιξε ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ,και μου ζήτησε την βοηθειά του να βγάλω κοστολόγια στα είδη .Επειδή η δουλειά στην εταιρία που δουλεύω ειναι σχετική πηγα λοιπόν να βοηθήσω.
Μόλις είδα τα τιμολόγια μπορώ να πω ότι σοκαρίστηκα. Με βάση τις τιμές κόστους του μικρού αυτού εμπορα σε σύγκριση με τα SUPER MARKET η διάφορα ηταν περίπου στο 400%
Παράδειγμα λοιπόν όταν ενα προιον το κόστος ειναι 1,50 ευρώ
το πουλάει 4,50 .Και δεν ειναι ένα ειναι όλα, και φανταστείτε βέβαια ότι τα μεγάλα καταστήματα κερδίζουν καλύτερες συμφωνίες στις τιμές τους απο εναν μικρό έμπορο. Γιατί να υπάρχει αυτη η κερδοσκοπία γιατί μας κατακλέβουν. το κράτος γιατι δεν βάζει ορια στο κέρδος.
υπάρχουν τιμολόγια-παραστατικά ,μπορούν να κάνουν ελέγχους αλλά δεν θέλουν να κανουν είναι η αλήθεια.

Όνομα:  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Επίθετο: ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

Τα πραγματα ειναι απλα...αλλα ο κοσμος δεν αντοδρα πια για διαφορους λογους...μας δουλευουν κανονικα ολους!!μονο αυτο τιποτε αλλο...κριμα που δεν εχουμε ξεσηκωθει ακομα...μονο ετσι θα μας φοβηθούν ..οι τεχνοκρατες και οι τραπεζιτες , εδω ,και εκει που παιρνονται οι αποφασεις ,για ολους εμας..σκοπος ειναι να μας γονατισουν..να μην μπορουμε να σκωσουμε το κεφαλι μας!!!!καλημερα...
Είναι διεφθαρμένο όλο το κράτος όλο το σύστημα ,και είναι αλήθεια ότι είναι διεφθαρμενη και η νοοτροπία του έλληνα ,που το θεωρεί δεδομένο να βγάλει μαυρα λεφτά  ή να κερδοσκοπισει ,όταν θα του δοθεί
η ευκαιρία, είτε είναι πολιτικός ή επιχειρηματίας, ή γιατρός ή οτιδήποτε επάγγελμα.
Μετά λύπης σας παραθέτω τα παραπάνω ,ελπίζοντας κάποτε τα πράγματα να αλλάξουν

Όνομα:  ΙΩΣΗΦ
Επίθετο: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

Θεωρώ ότι η σημαντικότερη αφορμή τής ακρίβειας είναι η κατάργηση τού plafon στό μικτό κέρδος.

Σέ ένα κράτος όπου δέν υπάρχει ατομική καί συλλογική συνείδηση από τούς ιδιώτες, δέν υπάρχει καμία μορφή υπευθυνότητας από τίς εταιρείες απέναντι στούς πελάτες τους, δέν υπάρχει καμία μορφή υπευθυνότητας τών δημοσίων υπηρεσιών, τών θεσμών καί τών πολιτικών απέναντι στούς πολίτες τους, είναι πρακτικά, αλλά καί θεωρητικά, αδύνατη η λειτουργία τού υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος θά έπρεπε νά έχει ώς αποτέλεσμα τήν συγκράτηση, αλλά καί τήν μείωση τών τιμών τών αγαθών και υπηρεσιών.

Σε αυτό τό κράτος λοιπόν, ασύδοτοι παράγοντες (από τόν μπακάλη τής γειτονιάς έως τό ίδιο τό κράτος μέσω τών επιχειρήσεών του), διαμορφώνουν τιμές τών προϊόντων τους ελεύθερα, μέ μοναδικό γνώμωνα τήν όσο τό δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία.

Οι ίδιοι ακριβώς ασύδοτοι παράγοντες οι οποίοι εν μιά νυκτί 3πλασίασαν τίς τιμές τών προϊόντων τους όταν εφαρμόστηκε τό euro, καί οι ίδιοι ακριβώς (κρατικοί) παράγοντες, οι οποίοι τό αποδέχθηκαν καί, στήν ουσία, τό επέβαλλαν.

Τά πάντα έχουν αυξηθεί, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, καί δέν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ περίπτωση νά καλυτερεύσει.

Οι πληγέντες αυτής τής καταστάσεως, παραγωγοί, εργαζόμενοι καί συνταξιούχοι, δέν έχουν τρόπο νά αντιδράσουν, μιά  και δεν είναι βουλευτές ώστε νά αποφασίζουν οι ίδιοι τήν εξίσωση των μισθών των μέ τούς αντιστοίχους τής υπόλοιπης Ευρώπης. Εδώ θά εξεγερθούν οι λαμπροί αυτοί εκπρόσωποί μας, καί θά απαντήσουν ότι "η αποζημίωση τους είναι από τίς χαμηλότερες τής ΕΕ". Ίσως είναι πράγματι έτσι (άν καί τό αμφισβητώ σοβαρά, μιά καί δέν υπάρχει τρόπος ελέγχου τών προσθέτων αμοιβών καί παροχών, οπότε δέν είναι δυνατός ο υπολογισμός τής πραγματικής αποζημιώσεως σέ χρήμα καί σέ είδος) αλλά, όταν οι "πατέρες" τού έθνους απεφάσιζαν εν σειρά αυξήσεις στόν εαυτό τους πού στήν ουσία πολλαπλασίασαν μέσα σέ μερικά χρόνια την αποζημίωση τους, δέν επέβαλαν παράλληλα αντίστοιχες αυξήσεις στούς μισθούς.

Εν κατακλείδι: Η κατάσταση αφέθηκε νά περάσει εκτός ελέγχου, οι πολιτικοί μας (όλοι ανεξαιρέτως) "στριμώχθηκαν", αύξησαν τούς μισθούς τους -συγγνώμη, τίς αποζημιώσεις τους- πλέον δέν είναι "στριμωγμένοι", οπότε, δέν έχουν λόγο ή έρεισμα νά κάνουν κάτι νά αλλάξει η κατάσταση.

(Επαναστατικά) παλικάρια, συμπολίτες, συμπατριώτες, συνάδελφοι (καί όποιο άλλο "συν-" σκεφτείτε): Επειδή τού ραγιά ο σβέρκος δέν σηκώνει ζυγό, κανονικά, τώρα δέν θά έπρεπε νά υπάρχει τέτοιο θέμα. Αλλά, δυναμώνει ο περίφημος σβέρκος όταν, ο περί ου ο λόγος, ραγιάς "τήν βολεύει", καί "άσε τούς άλλους νά βγάλουν τό φίδι από τήν τρύπα".

Δέν έχω ελπίδες, αλλά θά τό γράψω: ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ! Όλοι μπορούμε νά αντιδράσουμε, χωρίς νά πληγούμε ιδιαίτερα.
Είναι καλοκαίρι. ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ π.χ. ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ, ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΔΕΣ κλπ.

Δέν είναι ανάγκη νά πάτε στήν Μύκονο, τήν Σαντορίνη, τήν Σκιάθο, τήν Μήλο...

Δέν είναι δυνατόν νά μάς στοιβάζουν σέ μία σάπια κονσέρβα πού επιπλέει, νά χρεώνουν μερικές ώρες "ταξιδιού" στό δουλεμπορικό τους όσο κοστίζει νά μείνεις σέ ξενοδοχείο 2 καί 3 νύχτες.

Δέν είναι δυνατόν νά πληρώνουμε γιά διαμονή στό κοτέτσι τής κυρά τάδε στό δείνα νησί περισσότερο από όσο θά κόστιζε πρίν λίγα χρόνια νά τό αγοράσουμε.

Δέν είναι δυνατόν νά τρώμε τά σάπια που μάς πετάνε, ποτισμένα μέ ορυκτέλαια.

Δέν είναι δυνατόν νά ανεβαίνουν τά τρόφιμα, η βενζίνη, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ.

Σίγουρα, πρέπει νά φάμε, νά ανάψουμε τό φώς, νά πάρουμε τηλέφωνο, νά πάμε κάπου μέ τό όχημά μας, νά πάμε διακοπές. Αλλά, παιδιά, ΜΕΤΡΟ! Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν ένα σωρό προορισμοί στήν Ελλάδα, οι οποίοι δέν είναι "in", καί μπορεί κάποιος νά κάνει τίς διακοπές του σέ λογικές τιμές. Καί στό κάτω-κάτω τής γραφής, πού είναι η συμπάθεια στούς πληγέντες; Γιατί νά μήν πάμε διακοπές στίς περιοχές πού πλήγησαν, πέρσι από τίς φωτιές, ή από κάποια άλλη καταστροφή κάποτε, ώστε στήν ουσία νά στηρίξουμε αυτούς τούς ανθρώπους, νά τούς δείξουμε ότι δέν είμαστε μόνο νά τούς στέλνουμε τήν ελεημοσύνη μας, αλλά πρακτικά νά τούς ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ;

Όσο καταναλώνουμε, τόσο ανεβάζουν τίς τιμές. Εφόσον υπάρχουν κορόϊδα πού πληρώνουν, οι επιχειρήσεις θά πλουτίζουν - αυτός είναι ο σκοπός τους άλλωστε.

Καί γιά νά επιστρέψω στούς "λαμπρούς μας εκπροσώπους", όσο τούς ψηφίζουμε (όλους ανεξαιρέτως - χωρίς καμία κομματική ή πολιτική διάκριση), τόσο θά τρώνε καί θά βολεύουν εαυτούς καί φίλους.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ. ΑΛΛΑ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!

Όνομα:  vaso
Επίθετο: tsagrari
Πόλη:

Ολα τα μέτρα κατά της ακρίβειας είναι θεωρητικά ,στην πράξη τι κάνουμε? H ΔΕΗ αυξήθηκε από 1η Ιουλίου όπως και αρκετά προϊόντα. Από το κακό στο χειρότερο πάμε επί της ουσίας  θα αλλάξει κάτι ?

Όνομα:  ΚΩΝ/ΝΟΣ
Επίθετο: ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Πόλη: ΚΟΡΙΝΘΟΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ "ΣΠΑΣΙΜΟ" ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

Όνομα:  ΓΙΑΝΝΗΣ
Επίθετο: ΗΛΙΑΔΗΣ
Πόλη:

Προτείνω αποχή από όλα όσα αγαθά είναι πέραν των πραγματικών μας αναγκών. Να μην παρασυρόμαστε από ευκαιρίες και εκπτώσεις αλλά να σταθμίζουμε τι πραγματικά έχουμε ανάγκη. Μόνοι μας συντηρούμε αυτούς που πουλάνε υπηρεσίες και αγαθά σε παράλογες τιμές π.χ. αν ένα ζαχαροπλαστείο πουλάει μία πάστα 3,5 ευρώ μη πάμε να την αγοράσουμε όσο κι αν τη θέλουμε για να κατεβάσει τη τιμή. Αν βρεθούνε όμως 10 "κορόιδα" και την αγοράσουνε αύριο το ίδιο προϊόν θα πάει 4 ευρώ. Να κτυπήσουμε το νόμο Προσφορά-Ζήτηση στην ζήτηση την οποία πρέπει να μειώσουμε.

Όνομα:  Κων/νος
Επίθετο: Κοντάκος
Πόλη:

Σε ποια ακρίβεια αναφέρεστε?

Έχετε κανει καμία βολτίτσα απο όλα τα νυχτερινά "στέκια" ? Γλυφάδα- Βούλα-Πειραιάς- Γκάζι- Ψυρρή- Βόρεια Προάστια να δείτε πόσα χρήματα δαπανούνται καθημερινά για "ποτάκια", "σφηνάκια" κλπ?
 Αυτά για όσους βρίσκονται ακόμα στην Πόλη... γιατί για όσους έχουν φύγει για διακοπές προτείνω να περάσετε  λίγο απο ένα νησί των Κυκλάδων. στα οποία δεν βρίσκεις δωμάτιο "room-to-rent"με λιγότερα απο 60-70 ευρώ την βραδιά και που για να γευματίσεις απαιτούνται τουλάχιστον 50-60 ευρω για δύο άτομα.. Αλλά, παρόλα αυτά γίνεται το αδιαχώρητο..
.μήπως συναντάμε την ακρίβεια στο casino του Λουτρακίου, της Πάρνηθας και της Χαλκιδικής? (για να μην αναφέρω ολόκληρη την λίστα, συμπεριλαμβανομένων και των  casino στις γειτονικες βαλκανικες χωρες)..στα οποία κυριολεκτικά δεν υπάρχει χώρος να σταθείς απο την πολυκοσμία..

 Επειδή έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες τελευταία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι εδώ ακόμα δεν έχει χτυπήσει την πόρτα μας η πραγματική φτώχεια και ακρίβεια.. θα σας, για ακόμα μια φορά, προτείνω να κάνετε ένα ταξιδάκι στην Νέα Υόρκη, στο Kαράκας, στο Ρίο,στο Παρίσι, και σε κάποιες ανατολικές χώρες που η άνοδος των τροφίμων, καυσίμων και του φυσικού αερίου έχει, με όλη την σημασία της λέξης, ωθήσει στην ανέχεια και την υποβίβαση της καθημερινής ποιότητας της ζωής χιλιάδες ανθρώπους!
   
Και όσα μας λεν, οι πολιτικοί μας εδώ, ανεξαρτήτου χρώματος, αποτελούν δημαγωγία χειρίστου είδους, διότι "παίζουν" με τον φόβο που πλανιέται στον αέρα της καθημερινής ζωής μας.. τον "φόβο" να χάσουμε την αφθονία των αγαθών μας.. μια αφθονία, που βέβαια, έχει ήδη χαθεί όχι τόσο όσον αφορά την ποικιλία και την επιλογή στις καθημερινές αγορές μας, αλλά σε πιο ουσιώδη όπως οι φυσικοί πόροι, χλωρίδα και πανίδα και ο ορυκτός πλούτος...

Όνομα:  ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Επίθετο: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
 
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 300 ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΥΤΟΙ ,
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ,
ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

Όνομα:  ΜΑΡΙΟΣ 
Επίθετο: ΦΟΡΜΕΝΤΟΝ
Πόλη: ΗΡΑΚΛΕΙΟ  ΚΡΗΤΗΣ

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ:
1.MEΙΩΣΙ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ 11% ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ 9%.
2.ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΦΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 60% ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΡΕΥΜΑ (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ) ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ (ΟΙΚΙΕΣ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ  Κ.Λ.Π).
ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
ΜΕΙΩΣΗ 4% ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ  100ΑΤΟΜΩΜ ΚΑΙ 6%  ΓΙΑ 200ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΩ.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΠΙ 8ΩΡΟΥ ΒΑΣΕΩΣ ΜΕ ΩΡΑΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 08 - 16 ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΜΑΘΗΣΗ 2 ΓΛΩΣΣΩΝ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ).
ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ,.

Όνομα:  pitspiringos
Επίθετο: pitspiringos
Πόλη:

Ο Έλληνας δεν είναι ώριμος για να στηρίξει την  υγιή λειτουργία της αγοράς. Μέσα στην αφασία και τον ωχαδερφισμό του πληρώνει επιδεικτικά ( δεν το μετράω το χρήμα ρε... ) σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή τα είδη πρώτης ανάγκης και τρέχει στην τράπεζα για δάνειο. Έτσι διαπαιδαγωγεί και τα παιδιά του. Δεν είναι τυχαίο οτι η Ελλάδα είναι το Eltorado όλων των ακριβών brand names απο ρουχισμό έως αυτοκίνητα. Σε μια χώρα του "'δήθεν", μάγκας είναι αυτός που κλέβει περισσότερα και τα σπαταλά επιδεικτικότερα

Όνομα:  ΓΙΩΡΓΟΣ
Επίθετο: ΤΟΡΝΙΒΟΥΚΑΣ
Πόλη: ΠΑΤΡΑ

Το  εκπληκτικό  με  την  Ελλάδα  μας  είναι  ότι  καταναλώνει  τα  πάντα  και  ιδίως  τα  εισαγόμενα , αδιαμαρτύρητα  για  το κόστος και  ενώ  κάποτε  είχαμε  κάποιες  αρετές  όπως  την  τήρηση  του  μέτρου, τώρα  μας  διακρίνει η
υπερβολή και ο βλαχο-νεοπλουτισμός.
Από  την  άλλη, δεν  παράγουμε  τίποτα και  δεν  έχουμε  να  εξάγουμε τίποτα και  τα  λίγα  προϊόντα  Τέλος  η μικρή  ελληνική αγορά μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από επιτήδειους ,(καρτέλ παντού)
με  την  στενοκεφαλιά του πρόσκαιρου και γρήγορου κέρδους αδιαφορώντας  ότι  έτσι συμβάλλουμε  σε  αδιέξοδο με  επίπτωση  σε όλους εμάς. Με  την  ίδια  λογική  χάσαμε  πολύτιμες  δεκαετίες  χρηματοδότησης από  την Ευρώπη που  θα  μπορούσαμε τουλάχιστον να είχαμε  αναπτύξει τις  υπηρεσίες μας  και  να  κάναμε
εξαγωγή υπηρεσιών.
Αντί αυτού προτιμήσαμε να  τεμπελιάζουμε, να πλουτίζουμε με΄ ξένο χρήμα και να χοντραίνουμε συναγωνιζόμενοι όχι στη γνώση στην παιδεία και  στην ισχυρή
οικονομία με τους  ευρωπαίους,  αλλά  στην  απόκτηση  αγαθών χωρίς να  τα αξίζουμε .
Πιστεύω  ότι  δεν  είναι  μόνη της  η  ακρίβεια, είναι  όλη μας η στάση απέναντι στη ζωή  που ζούμε τώρα αλλά και σ αυτή που θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας.
Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη εκτός εάν επενδύσουμε  στην παιδεία .

Όνομα:  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Επίθετο: ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
Πόλη: ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Οταν το μονο που νοιαζει τα κοματα και αυτους που τα αποτελουν ειναι το πως θα περασουν αυτοι καλα και πως θα βγαλουν περισσοτερα χρηματα,πως να δουν μπροστα τους πως τα βγαζει περα ο περισσοτερος λαος καθημερινα ωστε να ειχαν παρει μετρα. Τωρα ειναι πια αργα και οπως παντα θα ειναι θεατες σε αυτα που ερχονται απο τα κοτερα και 5αστερα ξενοδοχεια που γυρνανε τα σαββατοκυριακα τους! Θανασης ετων 33


Επίθετο: F
Πόλη: SALAMINA

ΤΟ ΕΥΡΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ 340,75 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΩ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΣΕ Η Ε.Ε  ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΤΟΤΕ.  ΑΝ ΤΟ ΕΥΡΟ ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ , ΔΗΛΑΔΗ... 222 ΔΡΑΧΜΕΣ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ  <<ΑΚΡΙΒΕΙΑ>> .      SOFER

Όνομα:  ΑΓΓΕΛΟΣ
Επίθετο: ΜΠΟΜΠΗΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η αύξηση του πετρελαίου, η αύξηση του πληθωρισμού, μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα.
  Νέτα σκέτα ... το εσπρεσάκι στα τείχη της Βαρκελώνης (τουριστική μεριά της Πόλης) στο 1 ευρώ και το δίκλινο εκεί στα 30 ευρώ την βραδιά. Το εσπρεσάκι εδώ στα 3,5 ευρώ (αν είσαι τυχερός) και τα δίκλινα ξεκινούν από τα 60 και βάλε.
  Και θα μου πει κάποιος μα αυτά δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης... και θα απαντήσω πως η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έκανε εξαίρεση στην Ισπανία. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε και για αυτούς, όμως μάλλον εκεί κάτι έχουν δει διαφορετικά από εμάς.
  Μιλάτε για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους... δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις (γιατί το πρόβλημα δεν είναι μονοδιάστατο... ας ανέβαιναν οι τιμές των προϊόντων, με ανάλογη αύξηση και των εισοδημάτων... είναι και αυτό μια λύση.) Όμως ενώ για τον ανειδίκευτο εργάτη η Συλλογική Σύμβαση ορίζει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, για τους δικαστικούς οι αυξήσεις είναι στο 80%. Υπάρχουν χρήματα τελικά ή υπάρχουν για κάποιους και όχι για όλους;;
  Η Ολυμπιακή πέφτει έξω και ενώ τα χρέη της ανεβαίνουν τα "αχρείαστα" έξοδά της ανεβαίνουν επίσης. Δεν καταλαβαίνω, γιατί ο διοικητής μιας χρεωμένης επιχείρισης θα πρέπει να έχει υπηρεσιακό αυτοκίνητο, για παράδειγμα.
  Τα πολύχρωμα φυλλάδια των κομμάτων με τις θέσεις τους είναι ένας ωραίος τρόπος για να περάσουμε την ώρα μας χαζεύοντας... πρακτικά μπορεί να γίνει κάτι. Ή μάλλον η ερώτηση πρέπει να τεθεί διαφορετικά... πρακτικά ΘΕΛΕΤΕ να κάνετε κάτι; Γιατί αν δεν θέλετε καλύτερα να πείτε "δεν θέλω να το λύσω αυτό"... τουλάχιστον θα είστε ειλικρινείς!
P.S Το Ευρωπαϊκό όραμα, το οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπηρετούν και το ΚΚΕ αφορίζει, είναι όραμα μιας ενωμένης οικονομικών κεφαλαίων ή μιας ενωμένης Ευρώπης λαών, πολιτισμού και ΗΘΟΥΣ... γιατί μάλλον κάτι ακόμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε και την ρότα της ΕΕ... της οποίας οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών χαράζουν το οικονομικό της μέλλον, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

  Αν λίγο ξέφυγα συμπαθάτε με... αλλά ο λαός μάλλον έχει δίκιο όταν οργίζεται.

Όνομα:  ΓΙΑΝΝΗΣ
Επίθετο: ΜΙΣΙΟΣ
Πόλη: ΒΟΛΟΣ

Πιστεύω ότι δεν θα ανακαλύψουμε τώρα την Αμερική μιλώντας για την ακρίβεια. Απλά θα ήθελα να απευθυνθώ στους κυβερνώντες, και στην προκειμένη περίπτωση στον κύριο Βλάχο, που βρίσκεται στην "άβολη" και δύσκολη θέση να εκπροσωπεί μία κυβέρνηση που καθημερινά πασχίζει να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι το μαύρο είναι άσπρο(ότι  η οικονομία πάει καλά, ότι δεν υπάρχει ακρίβεια και ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός). Δυστυχώς για εμάς τους έλληνες καταναλωτές αυτές είναι φρούδες ελπίδες. Καθημερινά οι τιμές αλλάζουν, όσο κι αν προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ευαισθητοποιήθηκαν κάποιες εταιρείες στην έκκληση του κυρίου Φώλια για συγκράτηση των τιμών(αφού πρώτα είχαν σημειωθεί διαδοχικές αυξήσεις).Προφανώς για να τα υποστηρίζει αυτά ο κύριος Βλάχος συμβαίνουν δύο τινά. Ή ζει σε άλλη χώρα(οπότε δεν βιώνει την καθημερινότητα του μέσου έλληνα), ή τα εισοδήματά του είναι τέτοια που του επιτρέπουν να διάγει έναν βίο άνετο. Αν θέλει να δει πως λειτουργεί η αγορά( και αν λειτουργεί ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός όπως ευαγγελίζονται), ας κάνει τον κόπο να βγει από το γραφείο του και να γυρίσει τους ελληνικούς δρόμους για να δει πως τα βγάζει πέρα ο ελληνικός λαός. Και να έχουν υπό ψην τους και κάποιον άλλον παράγοντα οι κύριοι που είναι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική. Καλός ο ελεύθερος ανταγωνισμός, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ασυδοσίας. Οπότε σε εκείνο το σημείο είναι χρήσιμη η παρέμβαση του κράτους (κρατικός παρεμβατισμός ,στο άκουσμα του οποίου οι σημερινοί κυβερνώντες βγάζουν σπυράκια), για να φανεί επιτέλους το λεγόμενο κοινωνικό κράτος.

Όνομα:  Αθανασιος
Επίθετο: Μακρυγιαννης
Πόλη: Αθηνα

Θα ηταν τίμιο αν οι πολιτικοί παραδέχονταν την ανικανότητα τους και παραχωρούσαν την θέση τους σε άλλους λιτότερο ανίκανους.   Αυτό θέλει λίγη τσίπα που δεν εχουν.  ευχαριστω     

Όνομα:  Ευάγγελος
Επίθετο: Γερασίμου
Πόλη: Αθήνα

 Το πρόβλημα της ακρίβειας στην χώρα μας είναι επί του παρόντος εισαγόμενο, οι τιμές του πετρελαίου πυροδότησαν νέες αυξήσεις διεθνώς και το ίδιο συνέβη και στην χώρα μας.

Όμως είναι σαφές ότι στην χώρα μας το πρόβλημα της ακρίβειας είναι κατά βάση δομικό. Είμαστε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα, και μεταφέρουμε ο ένας στον άλλον το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών μας. Όμως όπως έχει προειδοποιήσει η Τράπεζα Ελλάδος (πολλές φορές),αυτού του είδους το μοντέλο ανάπτυξης έχει ημερομηνία λήξης.

Όταν λοιπόν ο μέσος πολίτης θα δηλώσει πλέον αδυναμία να συνεχίσει να είναι μέρος της πληθωριστικής αλυσίδας και άρα να περιορίσει τις αγορές του, αυτό το εύθραυστο μοντέλο ανάπτυξης καταρρέει με μεγάλη ευκολία και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε μια ύφεση που θα οδηγήσει σε ενα νεο τρόπο ζωης και την σμίκρυνση της μεσαίας ταξης, είτε πολύ πιο καταστροφικό. Επί του παρόντος δεν έχουμε ακόμα αποχωριστεί το μοντέλο αυτό και αρνούμαστε πεισματικά να το κάνουμε (ζητούμε αυξήσεις, επιδόματα και ότι άλλο χρειαστεί για να το διατηρήσουμε), όμως η οικονομία μας το αντέχει;

Εφόσον ομιλούμε για ακρίβεια, θα πρέπει να γίνει αναφορά στα καρτέλ όπου αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους με ανέντιμους τρόπους, όμως η πραγματικότητα είναι ότι κυβέρνηση θα μπορούσε με μια σειρά μικρών αλλά δραστικών αλλαγών και κινήσεων να ανοίξει τον δρόμο στον ανταγωνισμό όπως βλέπουμε ξεκάθαρα ότι έγινε με τις τράπεζες (τα φτηνότερα στεγαστικά στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ελκυστικότατα καταθετικά επιτόκια).

Η παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία επιπροσθέτως δημιουργεί μια ανατροφοδοτούμενη πολιτική αστάθεια όπου κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει. Σίγουρα πάντως αποτελεί μια ευκαιρία για αλλαγή όχι μόνο σε πολιτικά πρόσωπα (που αποδείχθηκε ανούσια),αλλά σε αλλαγή πολιτικής που θα οδηγήσει σε πραγματική ανάπτυξη και όχι σε πολιτική ισων αποστασεων/ εξυπηρετησεων και θεοποίησης του πολιτικού κόστους και του ρόλου των ΜΜΕ.

Όνομα:  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Επίθετο: ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΙΔΗΣ
Πόλη: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
1.ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ  ΒΑΣΙΚΩΝ  ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
2.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ  ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ 
3.ΠΑΓΩΜΑ  ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ  ΕΜΜΕΣΩΝ  ΦΟΡΩΝ
4.ΜΕΙΩΣΗ  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
5.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  ΑΥΞΗΣΗ  ΜΙΣΘΩΝ
6.ΠΑΓΩΜΑ  ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ  Δ.Ε.Κ.Ο.
7.ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ  ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

Όνομα:  DEMERTRIS
Επίθετο: KANA
Πόλη: PAFOS
 

μην αγοράζετε τίποτα και αν είναι ανάγκη για κατι προτιμήστε ινδικα κινεζικα τσεχικα κε οτι αλλο ειναι φτηνό. εμεις τους κάνουμε πλούσιους, ας τους κάνουμε να πεινάσουν, στο χέρι μας είναι.

Όνομα:  ΚΥΒΟΣ
Επίθετο: ΔΡΑΚΟΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
 

Ποιος  θυμάται  πως  είναι  να  πεινάς;

 Η  ακρίβεια  είναι  περισσότερο  κοινωνικό  θέμα  παρά  ατομικό. Όσοι  είμαστε  βολεμένοι  όχι  μόνο  δεν  αδιαφορούμε , αλλά  επιζητούμε  την  παραμονή  των  πραγμάτων  ως  έχουν.  Όσοι  έχουν  οικονομικό  πρόβλημα  κάνουν  δυο  τρεις  δουλειές  για  να  τα  καταφέρουν και  δεν  έχουν την  παραμικρή  ικμάδα  δύναμης  για  να  εναντιωθούν, φοβούμενοι  μήπως  και  βρεθούν  εκτεθειμένοι , αφού  ήδη  βιώνουν  την  μοναξιά  τους  στον  αγώνα  τους. Όσο  για  τους  υψηλότερους... ποιος χορτασμένος θυμάται  πως  είναι  να  πεινάς;
  Ίσως  να  αλλάξουν  πολλά  αν  κάποτε  μάθουμε  να  ζούμε  όλοι  μαζί...!

Όνομα:  ΓΙΩΡΓΟΣ
Επίθετο: ΚΟΚΚΙΝΕΛΙΣ
Πόλη:
 
ΦΟΒΕΡΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΟΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΖΕΙ 4ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 1000 Ε

Όνομα:  Κυριάκος
Επίθετο: Δημητριάδης
Πόλη: Αθήνα
 
Είναι φανερό ότι το θέμα της ακρίβειας απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Με τον όρο "ακρίβεια" θεωρώ ότι εννοούμε την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στη διαρκή αύξηση τιμών βασικών αναγκών και υπηρεσιών. Παράλληλα ο υπερδανεισμός έχει οδηγήσει μερίδα καταναλωτών σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο μάλλον θα δυσκολευθούν να εξέλθουν στο άμεσο μέλλον.
Δεν είμαι ειδικός σε οικονομικά θέματα αλλά είναι αμφίβολο το εάν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Μόνο γενναίες αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονο έλεγχο των τιμών από τους αρμόδιους φορείς ίσως δώσει κάποια αποτελέσματα. Το δυσκολότερο όμως εγχείρημα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του μέσου Έλληνα ο οποίος εργάζεται περισσότερο από τους λοιπούς Ευρωπαίους και δυστυχώς υπολείπεται σημαντικά σε αγοραστική δύναμη. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και θεωρώ ότι στις επόμενες δεκαετίες η Ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα των διακηρύξεων των πολιτικών κομμάτων (δεξιών και αριστερών) θα μετατραπεί σε μία άκρως "ταξική" κοινωνία με αδυναμία πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση και αξιοπρεπή εργασία.

Κυριάκος Δημητριάδης,
Ιατρός,
Αθήνα

Όνομα:  Γιωργος
Επίθετο: Συμεωνιδης
Πόλη: Αθηνα
 
Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της ακρίβειας των νέων κατοικιών. Υπάρχουν περισσότερα από 200.000 απούλητες νέες κατασκευές και οι εργολάβοι/ κατασκευαστές δεν μειώνουν τις τιμές ώστε να πουληθούν. Αντίθετα μάλιστα αναφέρουν ότι θα αυξηθούν οι τιμές τους. Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν φορολογεί τους εργολάβους/ εταιρείες για την κατοχή αυτών των κατοικιών όπωςʼν τους φορολογήσει τότε θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές για να ξεφορτωθούν όλες τις έτοιμες και απούλητες κατοικίες.

Όνομα:  Χαράλαμπος
Επίθετο: Μέντης
 
Στον πλανήτη του υπαρκτού καπιταλισμού
Το ερώτημα είναι αμείλικτο. Θα εμπιστευόσασταν την διακυβέρνηση της χώρας σας σε μια παρέα κερδοσκόπων; Η απάντηση που έχουν δώσει οι πολίτες στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη είναι ΝΑΙ! Όλα ξεκίνησαν από την αγανάκτησή τους απέναντι στο διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό. Ένα βαθύ κράτος, που χωρίς λογική και χωρίς όραμα, έχει το πρόσωπο ενός δικτάτορα, ο οποίος δυναστεύει με φόρους και καταπιεστικούς νόμους τους πολίτες, χωρίς να ανταποδίδει τίποτα. Η εικόνα είναι απλή. Πληρώνουμε ένα μηχανισμό που δεν μας προσφέρει τίποτα. Η αυθόρμητη αντίδραση σε αυτό είναι εξίσου απλή. Λιγότερο κράτος, άρα λιγότερη καταπίεση για το τίποτα. Είναι ολοκληρωτικά ηλίθιο αλλά ποιος μπορεί να κατηγορήσει τους πολίτες για αυτό; Πληρώνουν τους δημόσιους γιατρούς, όμως όταν αρρωστήσουν πρέπει να δώσουν φακελάκι. Πληρώνουν την εφορία, αλλά όταν πρέπει να εξυπηρετηθούν, αντιμετωπίζονται ως παραβάτες του οικονομικού εγκλήματος. Πληρώνουν για δασκάλους και τα παιδιά τους ξημεροβραδιάζονται στα φροντιστήρια για να μάθουν τα βασικά. Αντίθετα, με την ιδιωτική πρωτοβουλία πληρώνουν μόνο όταν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της. Αρα; Όλα στους ιδιώτες!
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η πολιτική απάτη.  Γιατί όπως συνέβη με το κράτος, έτσι ακριβώς συμβαίνει τώρα και με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην αρχή όλα είναι υπέροχα, όμως μόλις το νερό μπει στο αυλάκι τα συμπτώματα είναι τα ίδια.
Αργά ή γρήγορα (ανάλογα πόσο αμόρφωτοι είναι οι πολίτες μιας χώρας) η ιδιωτική πρωτοβουλία μεταχρωματίζεται σε ένα δικτάτορα με πολλά πρόσωπα αλλά έναν και μοναδικό σκοπό. Να μαζεύει τον πλούτο κάθε χώρας, χωρίς να προσφέρει πίσω τίποτα. Μια εταιρεία έχει έναν και μοναδικό σκοπό, δηλαδή το απόλυτο κέρδος. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι εταιρεία. Όποιος πιστεύει ότι μια επιχείρηση έχει στον βασικό της σχεδιασμό να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες ή να βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι τουλάχιστον βλαξ.
Σε αυτό το κυνήγι του απόλυτου κέρδους δεν υπάρχουν ηθικοί κανόνες. Υπάρχουν μόνο οι κανόνες τις αγοράς κάθε χώρες που, φυσικά, τους βάζει το κράτος. Το κράτος είναι αυτό που ορίζει τις υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Τις αναγκάζει να βάλουν μέσα στις υποχρεώσεις τους  απλά πράγματα. Για όσους καταλαβαίνουν μόνο μέσα από παραδείγματα, θα αναφέρω την κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Καμία σοβαρή εταιρεία δεν πρόκειται να βάλει καράβι για τους κατοίκους ενός νησιού αν η πληρότητα του δεν αποφέρει κέρδη. Μόνο μια κρατική ναυτιλιακή εταιρεία έχει κέρδος από ένα τέτοιο ζημιογόνο δρομολόγιο, αφού θα εισπράξει περισσότερους φόρους από την ανάπτυξη του νησιού λόγω τις οικονομικής ευμάρειας που στηρίζουν οι συγκοινωνίες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Ζηλανδία κρατικοποίησε τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όταν ανακάλυψε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία οδήγησε σε οικονομικό μαρασμό την περιφέρεια. 
Ο ανταγωνισμός, που υποτίθεται ότι τις αναγκάζει να δρουν υπέρ των πολιτών για να κερδίσουν την αγοραστική εύνοιά τους, είναι μια άνευ αντικρίσματος ιδεοληψία των φανατικών οπαδών του φιλελευθερισμού. Ανταγωνισμός υπάρχει μόνο όταν υπάρχουν αυστηροί και δίκαιοι κανόνες μέσα σε ένα ισχυρό κράτος, που έχει την δύναμη να τους επιβάλει. Από την στιγμή όμως που έχουμε αποδυναμώσει τον Τύραννο-Κράτος για να σωθούμε από την ανικανότητα του να αναδιανείμει δίκαια τον πλούτο της χώρας, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Με άλλα λόγια, η μακρά επικράτηση του φιλελευθερισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει διαλύσει τις δομές των κρατών. Από τα βασανιστήρια της ανικανότητας του υπαρκτού σοσιαλισμού έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, δηλαδή την τυραννία του υπαρκτού καπιταλισμού.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, της αυταρέσκειας, του εθνικισμού, του χαμηλότατου πνευματικού επιπέδου, της αμορφωσιάς δεν υπάρχει ελπίδα. Νιώθουμε τα βασανιστήρια αλλά η αντίδρασή μας είναι μόνο κραυγές. Είναι αδύνατον να πούμε τί θέλουμε για τον απλό λόγο ότι δεν έχουμε τις γνώσεις και την παιδεία για να κατανοήσουμε τί συμβαίνει γύρο μας. Μουγκρίζουμε στις τηλεοράσεις, φωνάζουμε στους δρόμους, χωρίς οι λέξεις που λέμε να έχουν μια σειρά και να βγάζουν μια ολοκληρωμένη πρόταση. Στο τέλος θα καταλήξουμε στην βία, όπως πάντα συμβαίνει με τα πρωτόγονα ζώα. Τόσους αιώνες μετά τον Παρθενώνα, το μόνο που καταφέραμε να κάνουμε είναι να βελάζουμε...

Όνομα:  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Επίθετο: ΖΑΝΤΟΡΟΖΝΥ
Πόλη: ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
 
Ακρίβεια Ακρίβεια και πάλι Ακρίβεια!!!
Μόνο αυτό έχουμε διαπιστώσει από τότε που μπήκε το ευρώ στη ζωή μας.
1) Το 0,5λ νερό κόστιζε 50 δρχ και τώρα είναι στα 50 cent ευρω τεράστια αύξηση.
2) Η βενζίνη επίσης τεράστια διαφορά. Μέσα σε 6 μήνες από 0,85 cent τώρα έχει φτάσει σε 1,20 ευρώ. 
3) Οι μισθοί των εργαζομένων είναι οι κατώτεροι όλης της Ευρώπης. Ενώ οι μισθοί των δικαστικών και βουλευτών είναι πολύ υψηλές και πριν λίγο καιρό οι μισθοί των δικαστικών 2πλασιάστηκαν και μαζί με αυτό θα αυξηθούν και οι μισθοί των βουλευτών.
Δεν μπορεί ένας βουλευτής να παίρνει 3.000 και 4.000 ευρώ /μήνα και να του γίνεται αύξηση 20% (πχ) σε σύνδεση με μισθούς των δικαστικών.
Οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ αυξάνονται πολύ παραπάνω από το πληθωρισμό, η ανεργία αυξάνεται αντί να μειώνεται όπως ανακοινώνουν.
Πόσο ακόμα θα αντέξουμε αυτήν την κατάσταση?

Όνομα:  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Επίθετο: ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
 

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ " ΒΓΑΛΕΙ Η GENERATION ΤΩΝ 700"
OI NEΩΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ 3.949,5% ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΝΤΕΛΕΙ. Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΟΜΩΣ ΤΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΥΤΟΙ. 

Όνομα:  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Επίθετο: ΖΑΓΚΛΗΣ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
 
Η όποια δημοσιονομική πολιτική μπορεί και πρέπει να διασφαλίσει την ηρεμία και την διαβίωση των ΕΛΛΗΝΩΝ πολιτών:
1. Αυστηρός έλεγχος στα τραπεζικά δρώμενα. Καμία ανοχή σε πλασματικά νούμερα και εισπρακτικές εταιρίες.
2. Αυστηρός έλεγχος στην τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών. Μείωση της ψαλίδας % καταθέσεων σε σχέση με τα % δανεισμού.
3. Αυστηρός έλεγχος στους διπλοθεσίτες δημοσίου υπαλλήλους ανεξάρτητα βαθμίδας και τίτλου
4. Αυστηρός έλεγχος υπερτιμολογήσεων
5. Αυστηρός έλεγχος κονδυλίων επιδοτήσεων. Καμία ανοχή για χρήση αυτών σε τομείς που δεν αιτιολογούνται.
6. Αυστηρός έλεγχος σε εταιρίες πετρελοειδών. Επιβολή υψηλών προστίμων σε πρατηριούχους και εταιρίες για νοθεία. Νομοσχέδιο επιβολής κυρώσεων πλέον των πρατηριούχων και στις εταιρίες που αυτά ανήκουν(Για τα ΕΠ μόνο στα πρακτορεία με υψηλότερο πρόστιμο).
7. Αυστηρός έλεγχος σε ελεύθερους επαγγελματίες ΄και κέντρα(π.χ. Ιατρικά - αδυνατίσματος - γυμναστήρια). Να γίνονται αντικείμενο μεγαλύτερου αριθμού ελέγχων από το ΣΕΠΕ.
8. Συνεχή εποπτεία από αρμόδια όργανα του Υπουργείου και ΟΧΙ ΜΟΝΟ για την εφαρμογή των διατάξεων της Αγορανομίας. Περιορισμός κόστους μεταπώλησης και όφελος των καταναλωτών. Εάν αυτό δεν αρκεί να υλοποιηθεί μερική κρατική επιδότηση στον παραγωγό ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος στον τελικό αγοραστή - πολίτη.
9. Να υπάρξει δράση για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας. Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος σε όλους τους νόμιμους αλλά και παράνομους αλλοδαπούς. Να διαπιστωθεί ποιοι δεν ασφαλίζονται και επιβαρύνουν σημαντικά το ασφαλιστικό μέλλον. Να επιδοτηθούν οι εργοδότες που δηλώνουν αλλά και απασχολούν νόμιμα διαμένοντες εν Ελλάδα αλλοδαπούς.
10. Να αυξηθεί η αυστηρότητα επί των ετησίων αυξήσεων και σε επίπεδο βουλευτών - δημοσίων υπαλλήλων ανεξαρτήτου θέσεως. Δεν νοείται ο μισθωτός ή συνταξιούχος να κινείται σε επίπεδα πείνας και οι εν λόγω μισθωτοί να υπερβαίνουν ακόμα και το ΑΕΠ.

Όνομα:  Tasos
Επίθετο: Iliopoulos
 
Η ακρίβεια δεν είναι μονοδιάστατη. Ένα σημαντικό μέρος του πληθωρισμού είναι εισαγόμενο, αλλά υπάρχει και το υπόλοιπο για το οποίο ευθύνονται οι εξής παράγοντες:
α) κρατική παρεμβατικότητα, μονοπωλιακές καταστάσεις, μη ανταγωνιστικοί τομείς οικονομίας

β) μαύρη οικονομία- ανελαστικές δαπάνες

γ) νοοτροπία έλληνα καταναλωτή, ο οποίος αν και εφόσον διαθέτει δεν κρίνει.

Θεωρώ πως σε ενα βαθμό ο πληθωρισμός (ακρίβεια) θα υποχωρήσει αναλόγως του πετρελαίου. Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός λόγω μη ύπαρξης ανταγωνιστικότητας καθώς και λόγω μαύρης οικονομίας δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων για να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα του κρατικού τομέα, της φοροδιαφυγής κλπ. Τουναντίον ακούμε για επανακρατικοποιησεις, για περαιτέρω αυξήσεις των ΔΕΚΟ και αλλά ωραία που κάνουν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων σε μη-κρατικούς τομείς να ερχόμαστε σε πλήρη απόγνωση και να σκεφτόμαστε πλέον σοβαρά είτε την μετοίκηση σε αλλά κράτη μέλη είτε την ενασχόληση μας με τα κομματικά μπας και την "βολέψουμε" και οι υπόλοιποι!

Όνομα:  γεωργία
Επίθετο: καραγεώργη
Πόλη: αθήνα
 
Η θεωρία της κοινής λογικής: Οι τιμές είναι υψηλές γιατί οι καταναλωτές τις διατηρούν σε αυτό το επίπεδο δηλαδή μπορούν να πληρώνουν. Κι αν τα ΜΜΕ δείχνουν ότι όλη η χώρα  υποφέρει μέσα στη μιζέρια και τη φτώχια, έτσι ώστε να ησυχάζουν οι φτωχοί πιστεύοντας ότι όλοι υποφέρουν μαζί τους, κάποιοι βλέπουμε, χρόνια τώρα, ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει αλλά οι Έλληνες δεν έχουν τι να κάνουν τα λεφτά τους (και πως να τα δείξουν). Κι επειδή αυτοί οι Έλληνες είναι περισσότεροι από τους φτωχούς η ακρίβεια βαίνει αυξανόμενη.

Όνομα:  ΓΕΩΡΓΙΑ
Επίθετο: ΜΑΡΙΝΟΥ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
 
 Στο ραδιόφωνο σήμερα, 28 Ιουλίου 2008, άκουσα ότι κάποιος βρήκε σε ένα παλιό σακάκι ξεχασμένο στην ντουλάπα του, 5.000 δραχμές κι έτρεξε στην τράπεζα να τις μετατρέψει σε ευρώ. Έφυγε με περίπου 15 ευρώ στην τσέπη του και όπως όλοι μας φανταζόμαστε, μέχρι να στρίψει στην γωνία τα είχε ήδη ξοδέψει... Ένα πακέτο τσιγάρα, δέκα εισιτήρια για τις μετακινήσεις του, έμειναν και κάτι ψιλά για μια τυρόπιτα.

Όνομα:  ΝΙΚΟΣ
Επίθετο: ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Πόλη: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 
Η ακρίβεια έχει μια αιτία που αποσιωπάται συστηματικά από τα ΜΜΕ.Ο προϋπολογισμός του κράτους έχει μονίμως τα τελευταία χρόνια αύξηση εσόδων
διπλάσια και τριπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ. Που πάνε αυτά τα λεφτά? Όλοι ξέρουμε οτι οι υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος προς δικαιολογία των φόρων διαρκώς υποβαθμίζονται. Αρα δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση  μην περιμένουμε βελτίωση .Την ακρίβεια την θρέφει το υπουργείο οικονομικών με την αφαίμαξη της ιδιωτικής οικονομίας.

Όνομα:  Γιωργος
Επίθετο: Μποτος
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
Έχω βαρεθεί να ακούω τους πάντες να παραπονιούνται για ακρίβεια αλλά από την άλλη οι καφετέριες να είναι γεμάτες ακόμα και στις 12 το μεσημέρι, ή ο μέσος Έλληνας να έχει 2 τουλάχιστον ΙΧ, επίπεδη τηλεόραση και από ένα εξοχικό. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν άνθρωποι που τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Αλλά επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουμε να κλαιγόμαστε και να καταλάβουμε οτι, πρώτον, και στις άλλες χώρες υπάρχει η λεγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον οτι ο Έλληνας ζει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Αν θέλετε να δείτε φτώχια και ακρίβεια πηγαίνετε Αμερική που εκεί χιλιάδες ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ζουν στους δρόμους. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης. Και στην τελική, το οτι υπάρχουν αυτές οι τιμές (που ορίζονται σαν ακριβές) δείχνει οτι το όλο σύστημα (και εμείς δηλ) τις αποδέχεται εν μέρη, αλλιώς δεν θα υπήρχαν. Πως γίνεται όλοι να λένε ότι ο καφές είναι πανάκριβος, και απο την άλλη οι καφετέριες συνεχώς να αυξάνονται και να είναι γεμάτες, είναι λίγο παράξενο...Κάπου είχα διαβάσει οτι η αναλογία καφετεριών /εστιατορίων σε σχέση με τον πληθυσμό στην Ελλάδα είναι απο τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Αυτό κάτι λέει. Και κάτι τελευταίο. Ειναι λιγο ανόητο καποιοι να βγαινουν και να προτείνουν ετσι απλόχερα 1400 Ευρω και βάλε κατώτατο μισθο, οταν δεν μας λενε απο που θα βρούνε αυτα τα λεφτά. Δηλ, οι τις ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ δεν θα θελαν, για να γίνουν αρεστοί να μοίραζαν λεφτα απο εδώ και απο κει? Του Αλογοσκουφή δηλ δεν θα του αρεσε, αν ειχε, να έδινε 2000 Ευρώ κατωτατο μισθό για να μην τον ζαλίζουν και να ειναι και αρεστός? Αρα μαλλον δεν θα γίνεται για να μην έχει γίνει. Κλείνοντας θα ήθελα να ειμαστε πιο αισιόδοξοι και λιγότερο γκρινιάρηδες και να καταλάβουμε οτι ζούμε σε μια ωραία χώρα και ζούμε τοσο κάλα όσο ζει ίσως το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν κάπου νομίζουμε οτι υπάρχει πρόβλημα να προσπαθούμε να το λύνουμε με πράξεις και οχι αόριστες γενικότητες και απάθεια.

Όνομα:  ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Επίθετο: ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ
Πόλη: ΠΑΤΡΑ
 
ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ(ΔΡΑΧΜΗ) ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Όνομα:  Νίκος
Επίθετο: Παπαδόπουλος
Πόλη: Λαγονήσι
 
Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επιβληθεί διατίμηση, τουλάχιστον στα είδη καθημερινής κατανάλωσης κι αυστηρός έλεγχος με σοβαρές ποινές σε πρακτικές εναρμονισμού τιμών.

Όνομα:  Γεώργιος
Επίθετο: Παπαδόπουλος
Πόλη: Λάρισα
 
 Οι τιμές είναι συνάρτηση της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν κάποιος πουλάει ακριβά αλλά συνεχίζει και  βρίσκει αγοραστές τότε θα συνεχίσει να πουλάει ακριβά. Για μένα το πρόβλημα είναι αποκλειστικά το μαύρο χρήμα, που κυκλοφορεί στην αγορά και δίνει τη δυνατότητα σε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες να κινούν την αγορά. Και λέγοντας μαύρο χρήμα εννοώ  τα φακελάκια των γιατρών, τα "επισκευαστικά δάνεια"  που δίνουν οι τράπεζες σε εντελώς καινούρια ακίνητα, διάφορους τεχνίτες που δεν δίνουν απόδειξη, τα πρατήρια βενζίνης που δίνουν αποδείξεις μόνο για νερό και σάντουιτς, τα ξενοδοχεία που απασχολούν αλλοδαπούς με μειωμένο μισθολόγιο και χωρίς ασφάλιση, τους διάφορους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν δωράκι για να προχωρήσουν την υπόθεσή σου κλπ και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Και δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε αλλά και δεν λέγεται τίποτε  για όλα αυτά και επικεντρωνόμαστε σε 5-10 που πήραν μίζες από τη SIEMENS, όταν όλο το σύστημα επιβραβεύει τη μίζα. Και κλείνοντας θα επαναλάβω ότι κάποιος θα συνεχίσει να πουλάει τον καφέ 6ευρώ όσο θα βρίσκει πρόθυμους και με γεμάτες τσέπες πελάτες. 

Όνομα:  ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ
Επίθετο: ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ
Πόλη: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
Βασικότατο πρόβλημα που βοηθάει  την ακρίβεια στη καθημερινότητα είναι επίσης η έλλειψη συνείδησης καταναλωτή, που παρουσιάζει ο έλληνας πολίτης. Θα έπρεπε  να  μποϋκοτάρει απο μονος του π.χ την τιμή του καφέ σε  καφετερίες, με  εξωφρενικές τιμές πάνω απο τα 2 ευρω, τιμές  υψηλότερες  απο καθε ευρωπαική χώρα!! το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κ σε άλλα  καθημερινά υπερεκτιμημένα , δηλ. Να μην τα  αγοράζει!!!! να μην συντελεί στην αισχροκέρδεια!!

Όνομα:  ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΟΣ
Επίθετο: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Πόλη: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
 
 Με τα έσοδα από την φορολόγηση  των ελλήνων πολιτών, οι εκάστοτε  απατεώνες (πολιτικοί) οι  οποίοι λυμαίνονται την  πολιτική  ζωή της Ελλάδος, θα μπορούσαν όχι  μόνον να λύνουν τα τρέχοντα κοινωνικά  προβλήματα (υγεία, παιδεία, ανεργία, συνέπειες φυσικών καταστροφών, κ.λ.π.)αλλά και να δημιουργήσουν  ένα  αισιόδοξο  κλίμα, όσον αφορά το μέλλον  του έλληνά πολίτη. Όμως η αλαζονεία, η ματαιοδοξία, και η αρρωστημένη τους ανάγκη για άσκηση εξουσίας έχουν οδηγήσει  την  Ελλάδα στις  τελευταίες θέσεις   

Όνομα:  Nikos
Επίθετο: Dagkas
Πόλη: athens
 
Λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου, σιτηρών και γενικότερα της ενέργειας οι τιμές για τους καταναλωτές στις χώρες της Ευρωζώνης κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Ας πούμε αν σε καταναλωτικά αγαθά η Ελλάδα είναι ακριβότερη σε κάποιες άλλες κατηγορίες είναι φτηνότερη. Κατά την γνώμη μου λύση του προβλήματος είναι αύξηση μισθών .Επειδή οι τιμές της ενέργειας και των αγαθών είναι απόρροια παγκόσμιων συνθηκών αυτό που μπορεί να αντιμετωπιστεί εκ των έσο είναι οι μισθοί Θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να θεσπίσει κατώτατο μισθό 1000ε τουλάχιστον και να πιέσει τους επιχειρηματίες για την εφαρμογή του μέτρου. Υπάρχουν περιθώρια για να αυξηθούν οι μισθοί ειδικά από τράπεζες, βιομηχανίες και πολυεθνικές εταιρίες .Κάθε χρόνο ανακοινώνουν υπέρογκα κέρδη δημιουργώντας παχυλά αποθεματικά για εξαγορές στην νότια ανατολική Ευρώπη. Τους ενδιαφέρει να γιγαντωθεί η εταιρία φτιάχνοντας όμως ένα γίγαντα με πήλινα πόδια και δυστυχισμένους ανθρώπους .Το κράτος πρέπει να προστατέψει τον πολίτη ,ο τεχνοκράτης δεν αγονία για τον εργαζόμενο ούτε η πολυεθνική που βολεύεται με τους πενιχρούς μισθούς που ορίζει το κράτος  μην έχοντας τύψεις αφού αυτό είναι που ορίζει για τον εργαζόμενο η ίδια η πολιτεία δηλαδή μισθούς πείνας.

Όνομα:  ΡΟΥΣΣΙΝΟΥ
Επίθετο: ΘΕΟΔΩΡΑ
Πόλη: ΚΕΡΚΥΡΑ
 
 Δεν θα σας πω πόσο δυσβάστακτη είναι η ακρίβεια, λόγια χιλιοειπωμένα αλλά αυτό που με ξενίζει είναι το γεγονός ότι εταιρείες προϊόντων του εξωτερικού προσφέρουν τα προϊόντα τους σε πιο φθηνή τιμή από ότι στην Ελλάδα, γιατί αυτό?
Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος τιμών?
Λόγια, διαπιστώσεις και κανένα μέτρο για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ
ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ  ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Όνομα:  ΑΝΤΩΝΗΣ
Επίθετο: ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ
Πόλη: ΡΟΔΟΣ
 
 Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, όπου ο μοναδικός στόχος όλων είναι το πάντα μεγαλύτερο κέρδος, τι θα περίμενε κανείς τον οίκτο προς τους φτωχότερους από μεγάλα trust και  πολυεθνικές;
Εδώ χρειάζεται ο θεσμικός ρόλος της κάθε πολιτείας. Πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο εκείνο μέσα στο οποίο ο καθένας θα κινείται. Δυστυχώς η παγκοσμιοποίηση κάθε άλλο παρά ευτυχία έφερε στις μεγάλες μάζες των λαών .
Προφανώς ευτυχούν τα μεγάλα κεφάλαια και όσοι τα βοηθούν σ΄ αυτή την ξέφρενη πορεία κερδών.

Όνομα:  ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Επίθετο: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
 
 Δεδομένης της επικαιρότητας, θεωρώ απαράδεκτο να αυξάνουν στο διπλάσιο οι μισθοί των δικαστικών που παρασύρουν και τους αντίστοιχους των βουλευτών και να μη δίνουν αύξηση στους μισθωτούς ούτε 50 ευρώ μικτά που πλήττονται από την ακρίβεια.
  εισιτήρια, κόμιστρα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης θα έπρεπε να έχουν την ίδια αύξηση με τον πληθωρισμό, όση δηλ αύξηση παίρνουν και οι μισθωτοί. Αν τους ενδιαφέρει τόσο ο ανταγωνισμός και πώς θα λειτουργήσει ας πληρώσει το κράτος τα υπόλοιπα στις εταιρείες...
   Τα λεγόμενα μποϋκοτάζ στα διάφορα προϊόντα να μην είναι γενικά αλλά να αναφέρονται σε συγκεκριμένες μάρκες και εταιρείες μήπως και ευαισθητοποιηθούν επιτέλους.
   Αν δε μπορεί το κράτος που είναι αρμόδιο να ελέγξει την ακρίβεια ας επιδοτεί τότε τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τις ασθενείς ομάδες (να τους πληρώνει τα ψώνια και τους λογαριασμούς εννοώ) για να αναλάβει εξολοκλήρου τις ευθύνες του. Τότε μπορεί να κινητοποιηθεί και να βρει λύσεις.
   Ας πάρει ιδέες από το Σουηδικό κράτος πρόνοιας το δικό μας κράτος που έχει ξεχάσει την πρόνοια για τον πολίτη και μόνο θεωρητικολογεί για μέτρα..
   Κατα τη γνώμη μου ο βουλευτής δεν θα έπρεπε να έχει καμία καλύτερη μεταχείριση, δωρεάν τα πάντα παντού με το σκεπτικό μη διαφθαρεί γιατί έτσι έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και όλα του φαίνονται φθηνά!!!

Όνομα:  Παναγιώτης
Επίθετο: Αλεξόπουλος
Πόλη: Μαρούσι
 
 Είναι απαράδεκτο να έχουμε τιμές γύρω στο 90% της Ευρωζώνης και μισθούς στο 60% αυτής. Αυτή η στρέβλωση που έχει γίνει ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας των κυβερνώντων οφείλει να διορθωθεί προκειμένου να αποφευχθούν συσσίτια και αναταραχές, καθώς η φτώχια αποδεδειγμένα οδηγεί σε εγκληματικότητα (ληστείες, τρομοκρατία κλπ.).

Όνομα:  ΑΓΓΕΛΟΣ
Επίθετο: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλη: ΚΙΛΚΙΣ
 
 Η ακρίβεια ήρθε και θα μείνει, δυστυχώς η κυβέρνηση και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί απλά δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου.
Στον Δημόσιο χώρο δεν λειτουργεί τίποτε σωστά όλοι το έχουν αντιληφθεί αυτό, έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει και κάποιος μηχανισμός έλεγχου.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν αποτελεί την μόνη αιτία για την ακρίβεια φταίμε και εμείς οι καταναλωτές που έχουμε γίνει δούλοι του καταναλωτισμού.
Πριν από μερικούς μήνες υπουργός είχε πει ότι έχουμε την πιο φτηνή βενζίνη στην ευρωπαϊκή ένωση, από την Δ.Ε.Η. μας είπαν ότι έχουμε το πιο φτηνό ρεύμα στην Ευρωπαϊκοί ένωση και γενικά ότι έχουμε ποιο φτηνό πρέπει να το φτάσουμε στα Γερμανικά όρια, για του μισθούς δεν μίλησε κανείς !!! για τις αυξήσεις κανείς !!! για τον Φραπέ των 3 ευρώ κανείς, για την ξαπλώστρα των 15 ευρω κανείς !!!
Είναι φοβερό να συζητάμε για την ακρίβεια και η κυβέρνηση την ίδια στιγμή να προσπαθεί να βρει τι θα φορολογήσει ακόμη για να μειώσει τα ελλείμματα.
Όταν οι ίδιοι καταχρώνται το δημόσιο χρήμα κάνουν αγώνα για τον όγκο που θα καταχραστεί ο κάθε ένας τους και κανείς δεν τιμωρείται προκλητικά
Συμπερασματικά το πρόβλημα με την  ακρίβεια δεν μπορεί να λυθεί, γιατί απλά οι πλούσιοι πρέπει να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι είναι ο κανόνας για να ελέγξεις τη μάζα,  την απάντηση πρέπει να την δώσουμε εμείς μαυρίζοντας στις εκλογές όλους  τους πολιτικούς  για να πάρουν ένα μάθημα, αν και νομίζω ότι δύσκολα ιδρώνει το αυτί τους και με μια μόνο ψήφο θα κοκορεύονται ο είναι πρώτο κόμμα.
Θέλω να πιστεύω ότι μετά από 30 ή 40 χρόνια τα παιδιά μου να μην κάνουν την ίδια συζήτηση με αρχηγούς κομμάτων τα παιδιά των σημερινών αρχηγών

Όνομα:  Τάσος
Επίθετο: Μουμούρης
Πόλη: Αθήνα
 
 Η παρούσα κυβέρνηση κάνει ότι και η προηγούμενη, αφήνοντας έτσι απροστάτευτο το πολίτη στα χέρια των ειδικών!!!! Το παράδειγμα το οποίο ακολούθησε με την συντεχνία των φορτηγατζήδων, βενζινοπωλών, συμβολαιογράφων, αρτοποιών κ.λ.π.
Αφού επικαλείται την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, αλλά συγχρόνως θέλει και την πελατεία της για τις επερχόμενες εκλογές. «Μία από τις χειρότερες κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών».

Όνομα:  Γιώργος
Επίθετο: Αγαπητός
Πόλη:
 
 Νομίζω ότι αυτά που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες για λαδώματα, ενίσχυση των κομμάτων από εξωθεσμικούς παράγοντες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά είναι όμηροι αυτών που τους ενισχύουν προεκλογικά και προς τους οποίους πρέπει να εξοφλήσουν τα γραμμάτια μετεκλογικά.
Φτάνει στο σημείο να αναρωτηθεί κανείς, τι νόημα έχει να ψηφίζουμε στις εκλογές, όταν μετά απ' αυτές είναι γνωστό ποιων τα συμφέροντα θα προκριθούν.
Και αυτή η απαξίωση της πολιτικής είναι και το μεγαλύτερο κακό, που έχει συμβεί, γιατί αυτά, που βλέπουν οι πολίτες, και περισσότερο οι νέοι, τους κάνουν ή να μιμούνται ανέντιμες και ανήθικες πράξεις (αφού κλέβει αυτός που με κυβερνάει, γιατί να μην κλέψω και εγώ;) ή να οδηγούνται στην αδιαφορία και την απολιτικοποίηση, πολύ χειρότερο και από το προηγούμενο.
Και στην ομηρία αυτή του πολιτικού κόσμου οφείλεται και σε ένα μεγάλο μέρος και η ακρίβεια. Πού θα βρουν το κουράγιο να χτυπήσουν την αισχροκέρδεια, τα μονοπώλια και ολιγοπώλια, όταν αυτοί είναι που τους στηρίζουν; Όταν δεν έχουν τη βούληση ούτε να δημοσιεύσουν τα ονόματα αυτών, που αισχροκερδούν σε βάρος του πολίτη;
 Το μόνο που μένει στον πολίτη είναι αγώνας και αντίσταση, για να ματαιώσει τους άνομους στόχους μερικών απατεώνων και τυχοδιωκτών.
Όσο ο πολίτης καθεύδει κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει.


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2007 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.