Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards  
  in.gr > Ειδήσεις > Αφιέρωμα > 17 Νοέμβρη: Η αρχή του τέλους Το δικό μου in.gr  
   
 
 
 • Οι εξελίξεις μέρα με την μέρα  
   
 • Οι καταθέσεις της 17Ν  
   
 • Τα ψευδώνυμα της 17Ν  
   
 • 27 χρόνια τρόμος  
   
 • Τι προβλέπει ο αντιτρομοκρατικός νόμος  
   
 • Forum: Συζητήστε για τις εξελίξεις  
   
 • Σχετικές ψηφοφορίες  

   
  Αλέξανδρος Γιωτόπουλος
   
  Δημήτρης Κουφοντίνας
   
  Χριστόδουλος Ξηρός
   
  Σάββας Ξηρός
   
  Βασίλης Ξηρός
   
  Διονύσης Γεωργιάδης
   
  Θεολόγος Ψαραδέλλης
   
  Βασίλης Τζωρτζάτος
   
  Ηρακλής Κωστάρης
   
  Κωνσταντίνος Καρατσώλης
   
  Θωμάς Σερίφης
   
  Κωνσταντίνος Τέλιος
   
  Παύλος Σερίφης
   
  Πάτροκλος Τσελέντης
   
  Νίκος Παπαναστασίου
   
  Σωτήρης Κονδύλης
   
  Αγγελική Σωτηροπούλου
   
  Γιάννης Σερίφης
   
   
   
   
   

   

     
    Γιάννης Σερίφης
  Ο συνήθης ύποπτος
     

  O 64χρονος Γιάννης Σερίφης, συνταξιούχος σήμερα και πατέρας δύο παιδιών, έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση στην AEG και κατόπιν στα ΗΛΠΑΠ. Πρώην μετανάστης στη Γερμανία και εκ των πρωταγωνιστών στον αντιδικτατορικό αγώνα έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

  Επί χούντας δικάστηκε ερήμην από στρατοδικείο για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση 20 Οκτώβρη.

  Το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου του 1977, ο 34χρονος οικονομολόγος Χρήστος Κασσίμης πέφτει νεκρός κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε την προσπάθεια τεσσάρων ανδρών να τοποθετήσουν εμπρηστικούς μηχανισμούς στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρείας AEG, στου Ρέντη. Δύο ημέρες μετά, συλλαμβάνεται ο Γ.Σερίφης με την κατηγορία ότι πήρε μέρος στη συμπλοκή και πυροβόλησε τον Χρ.Κασσίμη. Στις αρχές του 1978 ο Γ.Σερίφης κάθεται στο εδώλιο του κατηγορημένου μαζί με τους δύο αστυνόμους που είχαν πάρει μέρος στη συμπλοκή. Αθωώνονται όλοι.

  Τα επόμενα χρόνια αναπτύσσει πλούσια συνδικαλιστική δράση από το σωματείο των ΗΛΠΑΠ.

  Το όνομά του έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το Μάρτιο του 1987, όταν η οργάνωση 1η Μάη αποπειράται να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιώργο Ραυτόπουλο. Εντούτοις, την ώρα της απόπειρας ο Γ.Σερίφης προήδρευε σε συνέλευση του σωματείου του. Δεν ασκείται καν δίωξη εναντίον του.
  Στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη το όνομά του έρχεται στη δημοσιότητα πριν τη σύλληψή του, όταν για πρώτη φορά ο Σάββας Ξηρός αναφέρεται σε αυτόν λέγοντας ότι είχε το ψευδώνυμο "Σαρδανάπαλος" και ότι άνηκε στον αρχικό πυρήνα της οργάνωσης.

  Με συνεντεύξεις του ο Γιάννης Σερίφης αρνείται από την πρώτη στιγμή κάθε συμμετοχή ή ανάμιξη με τη 17Ν, επαναλαμβάνοντας ότι διαφωνεί ακόμα και ιδεολογικά με αυτή και την οργάνωσή της.

  Εκτός από την ιδιότητα του στρατολόγου της οργάνωσης, ο τραυματισμένος βομβιστής του αποδίδει από τον Ευαγγελισμό και ρόλο στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, τα Χριστούγεννα του 1975.
  Την ίδιο ισχυρισμό διατυπώνει και ο Παύλος Σερίφης, εξάδελφός του, ο οποίος προσθέτει ότι έμενε εκτός της ομάδας της 17Ν λόγω διαφωνιών με τον φερόμενο ως καθοδηγητή της Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

  Ο Χριστόδουλος Ξηρός, τέλος, αναφέρει στην απολογία του ότι ο Γιάννης Σερίφης τον έφερε σε επαφή με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, το 1983.

  Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου ο εφέτης ειδικός ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος ασκεί σε βάρος του δίωξη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διακεκριμένη οπλοκατοχή. Για το πρώτο αδίκημα κρίνεται προφυλακιστέος και οδηγείται στον Κορυδαλλό την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

     
     
     
   

  ©1999-2001  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.