Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

  in.gr > Ειδήσεις> Αφιέρωμα έτος 2000

  Το δικό μου in.gr 
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Νοέμβριος
Δεκέμβριος

Mάιος

Η «Σαλώμη» αποκεφαλίζει τον Καρατζαφέρη

Oι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Καρατζαφέρη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής στις 7 Μαΐου σκάνε σαν βόμβα στη Ρηγίλλης. Οι κατηγορίες του προς το πρόσωπο του αρχηγού του κόμματος K.Καραμανλή και οι βαρείς χαρακτηρισμοί εναντίον του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αρη Σπηλιωτόπουλου, τον οποίο αποκαλεί «Σαλώμη της ΝΔ», επειδή θεωρεί ότι ευθύνεται για τον «αποκεφαλισμό» πολλών στελεχών στο κόμμα, προκαλεί στην κυριολεξία θύελλα αντιδράσεων. Αρχικά η ηγεσία της ΝΔ είναι επιφυλακτική για το ποια στάση πρέπει να τηρήσει.

Πρώτη σκέψη του Κ.Καραμανλή είναι η διαγραφή του στελέχους, την οποία εγκαταλείπει προς στιγμήν, επειδή εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αντίδραση αποδεικνύει την πρόθεση του Γ.Καρατζαφέρη να αποχωρήσει από το κόμμα. Ωστόσο, η αδιαλλαξία  του Γ.Καρατζαφέρη, ο οποίος παραμένει ανυποχώρητος στις θέσεις του, αλλά και η είσοδος και άλλων στελεχών στο χορό των αλληλοκατηγοριών δημιουργούν, ακριβώς ένα μήνα πριν από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, ένα φαύλο κύκλο στη ΝΔ, τον οποίο ο Κ.Καραμανλής αποφασίζει να χειριστεί προσωπικά, όταν προσκρούει μάλιστα στην αντίδραση μελών του Πειθαρχικού να συγκαλέσουν το όργανο και να διαγράψουν το βουλευτή.

Στις 9 Μαΐου με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, θέτει εκτός κόμματος το Γ.Καρατζαφέρη, αναφέροντας ότι η εμμονή του βουλευτή σε υπαινιγμούς που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής αλλά και οι βαρύτατοι προσβλητικοί ισχυρισμοί του «αποκαλύπτουν την επιλογή του να θέσει εαυτόν εκτός της ΝΔ». Ο τέως πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, τάσσεται υπέρ της απόφασης του κ. Καραμανλή. Πολλά προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κάνουν λόγο για κατάργηση της πολυσυλλεκτικότητας του κόμματος. Η Ντόρα Μπακογιάνη και ο Ευάγγελος Βουλγαράκης δείχνουν κατανόηση για τη δυσαρέσκεια του Κ.Καραμανλή, διατηρώντας ωστόσο τη διαφωνία τους με την πρακτική των διαγραφών.

Λίγο αργότερα, θα προαναγγείλει τη σύσταση νέου κόμματος, το οποίο θα λάβει επίσημα σάρκα και οστά στις 14 Σεπτεμβρίου. Το όνομα αυτού Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) και έμβλημά του ένας λευκός σταυρός με ένα δάφνινο στεφάνι σε κόκκινο φόντο. Κατά την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος ο ιδρυτής του ανακοίνωσε ότι θα παρέχει πλήρη στήριξη στην Εκκλησία.

Την ίδια ώρα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Καυστικά δημοσιεύματα και ραδιοφωνικά σχόλια για το πρόσωπό του με αφορμή μια συνέντευξή του στο περιοδικό Γυναίκα, που σε μια άλλη περίοδο θα περνούσε εντελώς απαρατήρητη, τον εξοργίζουν τόσο, ώστε να καταθέσει μήνυση κατά δημοσιογράφων του ραδιοσταθμού Flash 96.1 με την κατηγορία της εκτόξευσης «ερτζιανής λάσπης εναντίον του». Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο θέμα εντείνουν τις αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ, που ζητούν την απομάκρυνση του εκπροσώπου Τύπου. Ο Κ.Καραμανλής, ωστόσο, έχει αντίθετη άποψη, στηρίζει σε αυτήν τη φάση τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον διατηρεί στη θέση του.

Κ.Π.

Σχετικά άρθρα:

Ρήξη του Γ.Καρατζαφέρη με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (news.in.gr 8/5/00)

Ο Γ.Καρατζαφέρης εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ (news.in.gr 9/5/00)

"Αμετανόητος" ο Γ.Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι δεν τον απασχολεί η διαγραφή (news.in.gr 9/5/00)

Ανεξάρτητος βουλευτής τελικά ο Γ.Καρατζαφέρης (news.in.gr 10/5/00)

Αμφισβητεί το δικαίωμα διαγραφής του ο Γ.Καρατζαφέρης (news.in.gr 10/5/00)

Κύμα αντιδράσεων στη Νέα Δημοκρατία για την αποπομπή του Γ.Καρατζαφέρη (news.in.gr 11/5/00)

Να αφήσει πίσω της την υπόθεση Καρατζαφέρη επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ (news.in.gr 12/5/00)

"Λάδι στη φωτιά" ρίχνει επιστολή Καρατζαφέρη προς τον Καραμανλή (news.in.gr 19/5/00)

Νέα επιστολή Καρατζαφέρη προς ΝΔ και Καραμανλή (news.in.gr 24/5/00)

Αγωγή Σπηλιωτόπουλου εναντίον δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμηση (news.in.gr 26/5/00)

Σκληρή απάντηση του διευθυντή του Flash στην αγωγή Σπηλιωτόπουλου (news.in.gr 26/5/00)

Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης Σπηλιωτόπουλου, διευκρινίζει ο Κ.Καραμανλής (news.in.gr 26/5/00)

Κόμμα της λαϊκής Δεξιάς είναι έτοιμος να ιδρύσει ο Γ.Καρατζαφέρης (news.in.gr 21/6/00)

Πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέου κόμματος το πολιτικό γραφείο του Δ.Αβραμόπουλου (news.in.gr 2/9/00)

Εντός του μήνα ιδρύεται ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη (news.in.gr 5/9/00)

Την ίδρυση του ΛΑ.Ο.Σ ανακοινώνει σήμερα, Πέμπτη, ο Γ.Καρατζαφέρης (news.in.gr 14/9/00)

Επίσημη πρώτη για τον ΛΑ.Ο.Σ του Γιώργου Καρατζαφέρη (news.in.gr 14/9/00

 

Μετά ακολούθησαν τα περί "Σαλώμης"...