ix.in.gr
Επίθεση στο Ιράκ
Εισαγωγή
Οι εξελίξεις
Η πορεία του πολέμου
Ο πόλεμος σε εικόνες
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου
Το τελεσίγραφο των αμερικανών για την εθελουσία απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από το Ιράκ έληξε χωρίς εκπλήξεις στις τρεις τα ξημερώματα της Πέμπτης 20/3. Σύντομα μετά ξεκίνησε ο πόλεμος.

Πρόκειται για έναν πόλεμο ο οποίος κατά γενική σχεδόν ομολογία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι επιστρέφοντας στην χώρα κλήθηκαν από τα τέλη του περασμένου έτους να αποτιμήσουν κατά πόσον ήταν ειλικρινής η πρόθεση του ιρακινού καθεστώτος να αφοπλιστεί, υπογράμμιζαν, στις τακτικές εκθέσεις τους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν αλλά επισήμαιναν ότι το Ιράκ έδειχνε διατεθειμένο διστακτικά έστω να συμμορφωθεί στις επιταγές της διεθνούς κοινότητας, έτσι όπως εκφράζονταν στο ψήφισμα 1441.

Η πίεση από την πλευρά των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν ωστόσο ισχυρή. Μην αφήνετε τον Σαντάμ να σας εξαπατήσει, έλεγαν. Κάθε επιπλέον εβδομάδα που προσφέρουμε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι εβδομάδα που χαρίζουμε στον Χουσεΐν.

Τα επιχειρήματά τους δεν έπεισαν την διεθνή κοινότητα και έτσι, στις 20 Μαρτίου αποφάσισαν να «αυτοδικήσουν».

Η υπόθεση του Ιράκ είναι αναμφισβήτητα πολυπλοκότατη. Τα ερωτήματα που εγείρονται από την επέμβαση είναι πολλά. Πόσο πραγματικός ήταν ο κίνδυνος που αντιπροσώπευε για την διεθνή κοινότητα το καθεστώς Χουσεΐν, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν πράγματι εν εξελίξει σχέδια εξοπλισμού του με όπλα μαζικής καταστροφής; Πόσο επιτακτική ήταν η ανάγκη καθεστωτικής αλλαγής στην χώρα; Πόσο δεσμευτικές για τις συμμετέχουσες χώρες είναι οι αποφάσεις ενός διεθνούς οργανισμού όπως ο ΟΗΕ; Ποια είναι τα όρια της δικαιοδοσίας της διεθνούς κοινότητας στο εσωτερικό μιας χώρας; Ποια άλλα συμφέροντα διακυβεύονται στην περίπτωση του Ιράκ; Μήπως έχουν δίκιο όσοι διατείνονται πως πρόκειται για έναν πόλεμο που γίνεται για το πετρέλαιο και για την επικράτηση στην περιοχή; Τι έπαθαν ξαφνικά «όλοι» και τα έβαλαν με τον Χουσεΐν, έναν άνθρωπο που υποτίθεται ότι επί σειρά ετών, κατά τη δεκαετία του 80, ήταν το χαΐδεμένο παιδί της Δύσης; Πώς ερμηνεύεται η χαμηλών τόνων στάση των υπολοίπων αραβικών χωρών;

Πολλά είναι, επίσης, τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα. Ποιο είναι το μέλλον του ΟΗΕ; Πώς θα είναι το μεταπολεμικό Ιράκ; Σε τι μπορούν να ελπίζουν οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ; Τελειώσαμε με το Ιράκ ή έπεται συνέχεια;

Κανένα από αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Στο γενικευμένο αντιπολεμικό πνεύμα των ημερών οι αντιαμερικανικοί αφορισμοί είναι συχνοί και εν πάση περιπτώσει αναμενόμενοι. Δεν θα ήταν δύσκολο, ωστόσο, να δούμε ότι η κριτική που ασκείται πανταχόθεν στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, φορτισμένη καθώς είναι συναισθηματικά, υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς την ίδια μανιχαϊστική λογική (αυτοί είναι οι «κακοί», εμείς οι υπόλοιποι είμαστε οι «καλοί», κ.λπ.), για την οποία εγκαλείται ο Πρόεδρος Μπους και οι σύμβουλοί του.

Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει και δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε να τελειώσει γρήγορα, με τις λιγότερες κατά το δυνατόν «παράπλευρες απώλειες». Εμείς, ως news.in.gr θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις επιχειρήσεις όσο πληρέστερα γίνεται, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές ειδήσεις στις σελίδες που ακολουθούν. Για την προϊστορία του θέματος σας παραπέμπουμε στο προηγούμενο σχετικό μας αφιέρωμα, «Το Ιράκ στο Στόχαστρο».

ΧρΤ


Επιμέλεια Αφιερώματος: Ευαγγελία Μπίφη, Χρήστος Κοσβανής
Επιμέλεια φωτορεπορτάζ: Απόστολος Ρουμπάνης

Η πορεία του πολέμου
Πολεμικά ανακοινωθέντα και πληροφορίες για την εξέλιξη του πολέμου, στο εσωτερικό του Ιράκ αλλά και διεθνώς

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.