ix.in.gr
Η άγνωστη Κίνα
Εισαγωγή
Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Η Τσαϊνατάουν της Αθήνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Nεόκοπη υπερδύναμη
Μία χώρα δύο συστήματα
Κοινωνική μετάλλαξη
Ισχυρός παγκόσμιος παίκτης
Το πινέλο του «δράκου»
Αλμα σε τροχιά
Δαμάζοντας τον Γιανγκτσέ
Εντυπωσιακά κτίρια
Η «άλλη» Κίνα
«Μαύρο» μετάλλιο...
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Ο περιβαλλοντικός «εφιάλτης»
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Το κίνημα του Θιβέτ
Η άγνωστη «γενοκτονία»
Ιστορία
Οι δυναστείες
O Μεγάλος Τιμονιέρης
Mετά τον Μάο
Χρονολόγιο
Φωτορεπορτάζ
Εικόνες της σύγχρονης Κίνας
Η άγνωστη Κίνα των αντιφάσεων και της... Ελλάδας

Ήταν πριν από μερικά χρόνια όταν η Ελλάδα έμαθε για την Κίνα κάτι περισσότερο από την κουζίνα της. Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το ενδιαφέρον για οτιδήποτε κινέζικο αυξήθηκε κατακόρυφα. Μαθήματα κινέζικης γλώσσας, Τάι Τσι, Φενγκ Σούι άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων. Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα –όπως και ολόκληρος ο κόσμος άλλωστε- ανακάλυπτε την Κίνα. Ή ίσως καλύτερα η περίοδος που η Κίνα ανακάλυπτε τον κόσμο.

 

Η χώρα βρέθηκε ξαφνικά σε ένα μοναδικό σταυροδρόμι: από τη μία το πρόσφατο παρελθόν που άφησε έντονα τα σημάδια του και από την άλλη το άγνωστο και ελπιδοφόρο μέλλον. Η Κίνα κλήθηκε να ανακαλύψει τις ισορροπίες και τα όριά της. Μετά το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης, το άνοιγμα προς τη Δύση και την οικονομία της αγοράς, η Κίνα δεν μπορούσε πλέον να αγνοεί τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως και οι παγκόσμιες εξελίξεις δεν μπορούσαν να αγνοούν εκείνη.

 

Η οικονομική ανάπτυξη, το διαστημικό πρόγραμμα, η σύγχρονη τέχνη, ο ρόλος της στο διεθνές πολιτικό στερέωμα καθιστούσαν ορατή την Κίνα στον κόσμο. Παράλληλα έδειχναν και την άλλη πλευρά της: οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ζήτημα του Θιβέτ και της Ταϊβάν, η μόλυνση του περιβάλλοντος… Η Κίνα ενηλικιώθηκε και μαζί ήρθαν και τα ανάλογα προβλήματα. Ο πληθυσμός της πρέπει τώρα να ανακαλύψει νέους τρόπους για να ελιχτεί σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

 

Κάτι τέτοιο προσπαθούν να κάνουν και οι Κινέζοι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Μερικές χιλιάδες στον αριθμό ήρθαν στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια αποζητώντας αυτό που οι περισσότεροι μετανάστες επιθυμούν: ένα καλύτερο αύριο… Έχοντας στήσει τις επιχειρήσεις τους στο τρίγωνο Κουμουνδούρου-Πειραιώς-Αγησιλάου μιλούν στο in.gr για τη ζωή τους και τα προβλήματά τους στην Ελλάδα. Σε αυτά, καθώς και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την Κίνα, μας μιλάει και ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, καθώς και δύο επιφανή μέλη της κινεζικής κοινότητας στην Αθήνα.

 

Η Κίνα δεν είναι πια η «χελώνα των εθνών», όπως την είχε χαρακτηρίσει κάποτε κατά την άφιξή του στην ασιατική χώρα ο Νίκος Καζαντζάκης. Με γρήγορους ρυθμούς αναζητά τη θέση της στον κόσμο. Το ποια θα είναι αυτή μένει να διαπιστωθεί στα χρόνια που έρχονται.

 

Επιμέλεια - Ρεπορτάζ: Αγγελική Στελλάκη              Συντονισμός ύλης: Απόστολος Ρουμπάνης
Σύνταξη: Αννα Ανδίρα, Μιχάλης Δουρμούσογλου, Χρήστος Κοσβανής, Ευαγγελία Μπίφη, Βαγγέλης Πρατικάκης
Βίντεο: Αποστόλης Αγρογιάννης
Σχεδιασμός ιστοσελίδων: Μυρτώ Ορφανουδάκη, Γιάννης Γιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Associated Press, ΑΠΕ, Eurokinissi

Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Nεόκοπη υπερδύναμη
Η «άλλη» Κίνα
Ιστορία
Η Κίνα σε φωτογραφίες

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.