Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards  
  in.gr > Ειδήσεις > Αφιέρωμα > Enronitis Το δικό μου in.gr  
   
 
Enron
  WorldCom  
  Vivendi  
  Xerox  
  Arthur Andersen  
  'Αλλες εταιρείες  
     
 
 
Τριγμοί στην οικονομία των ΗΠΑ
  Χρηματιστήρια  
  Πολιτική  
  Λευκός Οίκος  
  Θωράκιση του συστήματος  
  Ελληνικά και Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα  
     
 
 

 

   

Ο ιός των λογιστικών σκανδάλων εξαπλώνεται στις αγορές
   
 
   

Στην ταινία Wall Street του Όλιβερ Στόουν το 1987 ο πρωταγωνιστής, ο αδίστακτος χρηματιστής Γκόρντον Γκέκο (τον οποίο υποδυόταν ο Μάικλ Ντάγκλας), είχε ένα μότο που συνόψιζε τα πιστεύω του και παράλληλα την ιδεολογία της (αχαλίνωτα) ελεύθερης αγοράς: Greed is good (Η απληστία είναι καλό πράγμα) έλεγε, δίνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα όχι μόνο των χρηματιστών αλλά και μιας αγοράς που μπροστά στη φρενίτιδα του κέρδους δεν είχε κανέναν απολύτως φραγμό.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η κατά τον Αλαν Γκρίνσπαν "παράλογη ευφορία" των επενδυτών είχε υποστεί συντριπτικό πλήγμα, καθώς είχε σκάσει η "φούσκα" της περιόδου 1999-2000, αφήνοντας πίσω της ερειπωμένες τις προσδοκίες για εύκολο πλουτισμό και τις προβλέψεις για μία διαρκή μη πληθωριστική ανάπτυξη, η οποία με όχημα τη λεγόμενη Νέα Οικονομία θα σκόρπιζε, υποτίθεται, γενναιόδωρα την ευημερία σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2001 η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας ενέργειας και ένατη μεγαλύτερη επιχείρηση στις ΗΠΑ, η γνωστή πια σε όλους μας Enron, κατέθετε αίτηση πτώχευσης, περνώντας στα χρονικά ως η μεγαλύτερη -μέχρι τότε- χρεοκοπία στην αμερικανική επιχειρηματική ιστορία. Επρόκειτο για μία βόμβα πρώτου μεγέθους, η ισχύς της οποίας αυξήθηκε από την αποκάλυψη των "φουσκωμένων" κερδών που ανακοίνωνε, παραποιώντας τα λογιστικά της στοιχεία, με σκοπό την ενίσχυση της μετοχής της.

Σύντομα η επιδημία των λογιστικών σκανδάλων εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ, μην αφήνοντας τίποτα όρθιο. Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η WorldCom (που κήρυξε πτώχευση), η Xerox, η Merck, η Qwest και άλλες, άρχισαν να αποκαλύπτουν τους "φουσκωμένους" ισολογισμούς τους, φέροντας στην επιφάνεια την εκτεταμένη χρήση της δημιουργικής λογιστικής από επιχειρήσεις που πρωταγωνίστησαν στο ράλι της Γουόλ Στριτ τη "χρυσή" διετία 1999-2000.

Καλό πράγμα η απληστία, λοιπόν. Ακόμη και εάν προκαλεί χιλιάδες απολύσεις, εξαφανίζει τις συντάξεις των εργαζομένων και εξατμίζει τα κεφάλαια των επενδυτών, μην υπολογίζοντας τίποτα μπροστά στο ατομικό κέρδος. Η υπόθεση των λογιστικών σκανδάλων, που ορισμένες πλευρές της παρουσιάζονται σε αυτό το αφιέρωμα, ήλθε να καταστρέψει μύθους, να διαψεύσει ελπίδες και ίσως να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στις αγορές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές: Μια εποχή διαφάνειας και νομιμότητας, όπου το θεμέλιο της επιχειρηματικής ηθικής δεν θα είναι πια η απληστία αλλά η υπευθυνότητα.

Ουτοπικό; Δύσκολο να κρίνει κανείς. Τίποτα όμως δεν θα είναι εφεξής το ίδιο, εφόσον τα παθήματα γίνουν μαθήματα και ο ιός της Ενρονίτιδας εξοβελιστεί από τη διεθνή επιχειρηματική σκηνή.

 

   
  Σύνταξη κειμένων - έρευνα: Χρήστος Κοσβανής, Γιώργος Κωστούλας
Φωτογραφίες: Associated Press, ΑΠΕ
   
 

©1999-2001  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.