ix.in.gr
Η άγνωστη Κίνα
Εισαγωγή
Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Η Τσαϊνατάουν της Αθήνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Nεόκοπη υπερδύναμη
Μία χώρα δύο συστήματα
Κοινωνική μετάλλαξη
Ισχυρός παγκόσμιος παίκτης
Το πινέλο του «δράκου»
Αλμα σε τροχιά
Δαμάζοντας τον Γιανγκτσέ
Εντυπωσιακά κτίρια
Η «άλλη» Κίνα
«Μαύρο» μετάλλιο...
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Ο περιβαλλοντικός «εφιάλτης»
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Το κίνημα του Θιβέτ
Η άγνωστη «γενοκτονία»
Ιστορία
Οι δυναστείες
O Μεγάλος Τιμονιέρης
Mετά τον Μάο
Χρονολόγιο
Φωτορεπορτάζ
Εικόνες της σύγχρονης Κίνας
Εντυπωσιακά κτίρια
Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Κίνας
Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008
«Bei jing huan ying ni». «Το Πεκίνο σε καλωσορίζει». Η φράση- σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 δεν επιλέχθηκε τυχαία: αποτελεί σύνθημα μιας πόλης που αλλάζει. Το Πεκίνο ανοίγει τις πόρτες του στον κόσμο, δεχόμενο τους επισκέπτες.

Σύμβολο αυτής της αλλαγής φιλοσοφίας από μια κλειστή κοινωνία σε μια πιο φιλική, είναι το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως «φωλιά πουλιού». Έργο των Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog και De Meuron αποτελεί ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα 250.000 τ.μ., για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν 45.000 τόνοι ατσαλιού.

Η ατσάλινη αυτή «φωλιά» δεν αποτελεί το μόνο αρχιτεκτονικό θαύμα της σύγχρονης Κίνας. Ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο, ενώ ξένοι αρχιτέκτονες ανακαλύπτουν στο Πεκίνο δυνατότητες πειραματισμού. Η θέληση της πόλης να αγκαλιάσει το καινούριο, καθώς και το φτηνό εργατικό δυναμικό, έδωσε τη δυνατότητα σε έμπειρους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν περίπλοκα κτίρια, των οποίων η κατασκευή θα ήταν οπουδήποτε αλλού απαγορευτική εξαιτίας του κόστους.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, δεκάδες κτίρια και ουρανοξύστες ξεπετάχτηκαν μέσα σε τρία έως τέσσερα χρόνια στην κινεζική πρωτεύουσα.

- Το Εθνικό Θέατρο της Κίνας αποτελεί ένα τεράστιο, πολύτιμο «αυγό» κοντά στην πλατεία Τιένανμεν. Έργο του Πολ Αντρέ, στεγάζεται κάτω από μια τεράστια θόλο από τιτάνιο και γυαλί που σύμφωνα με τον Γάλλο αρχιτέκτονα συμβολίζει την αναγέννηση.

- Ο Κεντρικός Τηλεοπτικός Σταθμός της Κίνας αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά υπό κατασκευή κτίρια. Οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες Ρεμ Κουλχάας και Όλε Σέρεν οραματίστηκαν ένα σύγχρονο κτίριο, στο οποίο οι ύψους 234 μέτρων κεκλιμένοι πύργοι ενώνονται και σχηματίζουν μια αψίδα. Το κτίριο, γνωστό και ως «στριφτό ντόνατ», είναι ένα τεράστιο δημιούργημα 600.000 τ.μ. στην οικονομική περιοχή της Κίνας.

- Το Εθνικό Κέντρο Υγρού Στίβου είναι περισσότερο γνωστό ως «Υδάτινος Κύβος». Έργο της αυστραλιανής αρχιτεκτονικής φίρμας PTW Architects και της κινεζικής CCDI, αποτελείται από αεροθύλακες που θυμίζουν μπουρμπουλήθρες. Το οικοδόμημα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό τη νύχτα.

- Το τέρμιναλ 3 του αεροδρομίου του Πεκίνου αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα τερματικά του κόσμου. Ο σερ Νόρμαν Φόστερ σχεδίασε ένα κτίσμα από ατσάλι και γυαλί, μήκους 3,25 χλμ., του οποίου οι καμπύλες θυμίζουν ράχη κινέζικου δράκου.

- Soho City. Παντού υπάρχει ένα Σόχο. Ακόμα και στην Κίνα. Η ιρακινή αρχιτέκτων Ζάχα Χαντίντ δημιουργεί μια ιδιαίτερη συνοικία στο Πεκίνο από κτίρια «ρευστά» που θα στεγάσουν κατοικίες και γραφεία. Ενδιαφέρον στοιχείο: κανένα κτίριο δεν θα είναι ίδιο με το διπλανό του.

Αλλα σημαντικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα είναι: τα γραφεία της Τράπεζας της Κίνας, ο πύργος 3 του World Trade Center του Πεκίνου, το Linked Hybrid –μια πόλη εντός του Πεκίνου- του Στήβεν Χολ και το Zero Energy Media Wall που αποτελεί τη μεγαλύτερη LCD οθόνη στη γη, τροφοδοτούμενη ενεργειακά από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Παρά τα χαμόγελα, δεν λείπει και η γκρίνια: δεν είναι λίγοι οι Κινέζοι που θεωρούν το νέο αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Κίνας «ξένο» προς την κινέζικη παράδοση και αισθητική. Αλλά μήπως και αυτό δεν είναι δείγμα μιας χώρας που αλλάζει;

Α.Στελλάκη

Associated Press
Η «φωλιά» αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της αρχιτεκτονικής δραστηριότητας στην Κίνα

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.