ix.in.gr
Η άγνωστη Κίνα
Εισαγωγή
Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Η Τσαϊνατάουν της Αθήνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Nεόκοπη υπερδύναμη
Μία χώρα δύο συστήματα
Κοινωνική μετάλλαξη
Ισχυρός παγκόσμιος παίκτης
Το πινέλο του «δράκου»
Αλμα σε τροχιά
Δαμάζοντας τον Γιανγκτσέ
Εντυπωσιακά κτίρια
Η «άλλη» Κίνα
«Μαύρο» μετάλλιο...
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Ο περιβαλλοντικός «εφιάλτης»
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Το κίνημα του Θιβέτ
Η άγνωστη «γενοκτονία»
Ιστορία
Οι δυναστείες
O Μεγάλος Τιμονιέρης
Mετά τον Μάο
Χρονολόγιο
Φωτορεπορτάζ
Εικόνες της σύγχρονης Κίνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Συνέντευξη με τον πολιτικό σύμβουλο της πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, Τσενγκ Σιγουάν
Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο. Πως προβλέπετε ότι θα είναι μέσα στα επόμενα χρόνια;

Τσενγκ Σιγουάν: Όπως έχουμε όλοι προσέξει, μετά την καθιέρωση του Ελληνοκινεζικού Μνημονίου Συνεργασίας το 2006, η σχέση Κίνας-Ελλάδας έχει εισέλθει στη χρυσή περίοδο της ιστορίας της. Το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα, η άμεση αεροπορική σύνδεση μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου έχουν προσδώσει μεγαλύτερη ορμή, προωθώντας τις διμερείς σχέσεις, έτσι ώστε να αναπτύσσονται με αυξημένους και ομαλούς ρυθμούς μέρα με τη μέρα. Εάν συλλογιστούμε την βαθιά φιλία ανάμεσα στους λαούς μας στην ιστορία, είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι με τις ενορχηστρωμένες προσπάθειές μας, θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον μια εμπνευσμένη και αυξημένη τάση ταχείας ανάπτυξης.

Κατά τη γνώμη μου οι πιο υποσχόμενοι τομείς είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, όπου τα σχετικά πλεονεκτήματά μας είναι υψηλά. Στον τομέα της Ναυτιλίας, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο και πιο ισχυρό εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ η Κίνα ανακηρύχθηκε το νούμερο ένα ναυπηγείο το 2006. Με την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της Κίνας, μπορούμε να οραματιστούμε μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Όσο για τον τουρισμό, τόσο η Κίνα, όσο και η Ελλάδα διαθέτουν τεράστιους και πολύτιμους πόρους κι έτσι οι δυνατότητες για συνεργασία είναι τεράστιες. Το 2007 η Ελλάδα βρισκόταν ανάμεσα στο τοπ-10 των προορισμών που επιλέγουν οι Κινέζοι τουρίστες. Εκτός αυτού, οι διαδοχικές διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων από Ελλάδα και Κίνα, καθώς και το Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα, προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για συνεργασία.

Για να επιτύχουμε στενότερη σχέση και περαιτέρω συνεργασία, σκοπεύουμε να εργαστούμε πάνω στις συμφωνίες που κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κρατών και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των συναλλαγών μεταξύ των πολιτών των δύο κρατών, εργαζόμενοι ώστε να επιτύχουμε ένα πιο ουσιαστικό Ελληνοκινεζικό Μνημόνιο Συνεργασίας, κάνοντας πιο απτή την εξέλιξη σε ορισμένους τομείς.

Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα του Θιβέτ; Πώς σχολιάζετε τις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας;

Τσενγκ Σιγουάν: Το Θιβέτ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας και η εθνοτική ομάδα των θιβετιανών υπήρξε πάντοτε μέλος της κινεζικής οικογένειας. Από την Δυναστεία Γιουάν, η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας ασκούσε αποτελεσματική διακυβέρνηση στο Θιβέτ. Από τότε που η Κίνα υιοθέτησε πολιτικές μεταρρύθμισης και ανοίγματος προς τον έξω κόσμο, η Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ έχει γίνει μάρτυρας συνταρακτικών αλλαγών: η οικονομία και η κοινωνία υπέστησαν τεράστια ανάπτυξη, η κουλτούρα και οι τέχνες κληροδοτήθηκαν και πέρασαν στις επόμενες γενιές, η εκπαίδευση απευθύνθηκε σε περισσότερους και βελτιώθηκε, η δύναμη (του Θιβέτ)) στην επιστήμη και την τεχνολογία αναπτύχθηκε και έλαβε ώθηση, ενώ οι Θιβετιανοί ζούσαν και δούλευαν ειρηνικά και ευχαριστημένοι από το σύγχρονο πολιτισμό και την θρησκευτική ελευθερία. Το Θιβέτ έχει μετατραπεί σε ένα εφημερεύων νέο Θιβέτ με λαμπρό μέλλον και μεγάλες ελπίδες.

Εξαιτίας ιστορικών και πολιτισμικών αιτίων, ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί έχουν μικρή γνώση για την ιστορική εξέλιξη του Θιβέτ και την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ιστορική ανάπτυξη του σύγχρονου Θιβέτ. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες θα μπορέσουν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και να μάθουν την αλήθεια για το Θιβέτ, μέσω των αυθεντικών, αντικειμενικών και αναλυτικών ρεπορτάζ που παρουσιάζονται από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές και να διατηρήσουμε την ειρήνη. Δεν είναι συνετό να μποϋκοτάρουμε τους Ολυμπιακούς, την επίσημη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τις 205 χώρες που τάσσονται υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Η αλήθεια είναι: αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν και διέκοψαν την Λαμπαδηδρομία αποτελούν μια θορυβώδη «ελάχιστη μειοψηφία». Εδώ χρησιμοποιώ τα λόγια του κυρίου Κυριακού, προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Είναι αλήθεια ότι τους δόθηκαν οι ευκαιρίες να βρεθούν κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ οι υποστηρικτές της Λαμπαδηδρομίας μετατράπηκαν σε σιωπηλή πλειοψηφία στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Είμαι χαρούμενος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο ελληνικός λαός στηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Είμαι ευχαριστημένος που παρατήρησα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε την στήριξή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Είπε ότι είναι βέβαιος ότι οι Αγώνες θα είναι επιτυχημένοι και ότι θα συμβάλλουν στην ειρήνη, την αρμονία, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση. Αισθάνομαι επίσης ανακουφισμένος που γαλλική επιτροπή μετέβη στη Σαγκάη για να αποτίσει τιμή στην λαμπαδηδρόμο Τζιν Τζίνγκ, η οποία δέχθηκε επίθεση αχρείων διαδηλωτών στο Παρίσι.

Η Ελλάδα είναι το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και πιστεύω ότι έχουμε κοινή υποχρέωση να διατηρήσουμε το ιερό πνεύμα, το οποίο συμβολίζει την ειρήνη, την πρόοδο και τη φιλία, ενώ δεν αφήνει χώρο για διαφωνίες.

Με ποιους τρόπους σκοπεύει η Κίνα να χειριστεί τα πιεστικά περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και τις αυξημένες ενεργειακές της ανάγκες;

Τσενγκ Σιγουάν: Ως αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα είχε κατά το παρελθόν σχετικά χαμηλές εκπομπές αερίων και ακόμα και σήμερα διατηρεί ένα χαμηλό κατά κεφαλήν επίπεδο εκπομπών, περίπου το ένα τρίτο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD). Η κυβέρνησή μας δίνει μεγάλη σημασία στην κλιματική αλλαγή και έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης- Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην Κίνα, διαμορφώσαμε το Εθνικό Πρόγραμμα Κλιματικής Αλλαγής της Κίνας (CNCCP). Οι βασικές αρχές είναι να καταπιαστούμε με το θέμα της κλιματικής αλλαγής μέσα στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, να δώσουμε την ίδια έμφαση τόσο στον μετριασμό, όσο και στην προσαρμογή, να ενοποιήσουμε την πολιτική για την κλιματική αλλαγή με άλλες πολιτικές που σχετίζονται με το θέμα, να βασιστούμε στην πρόοδο και την καινοτομία της επιστήμης και της τεχνολογίας, να ακολουθήσουμε την αρχή των «κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών» και να συμμετάσχουμε ενεργά στην διεθνή συνεργασία. Οι βασικοί στόχοι είναι να μειώσουμε μέχρι το 2010 την κατανάλωση ενέργειας για κάθε μονάδα ΑΕΠ κατά 20%, να αυξήσουμε το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πρωτεύουσα παραγωγή ενέργειας στο 10% και να αυξήσουμε τις δασικές εκτάσεις κατά 20%.

Ποια είναι η θέση της Κίνας στα θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος που επηρεάζουν την διεθνή σταθερότητα;

Τσενγκ Σιγουάν: Κατά τη γνώμη μου, πολλά παγκόσμια ζητήματα επηρεάζονται από την πολιτική γεωγραφία, ή δημιουργούνται από ορισμένες μεγάλες δυνάμεις που προσπαθούν να παίξουν ένα παιχνίδι αλλάζοντας τους κανόνες. Πιστεύω ότι για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, οι συγκεκριμένες μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να ακολουθούν τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους κανόνες που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις, να στηρίζουν ουσιαστικά τον ΟΗΕ ώστε να παίξει το ρόλο του για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας και να εγκαταλείψουν τον ινστρουμενταλισμό.

Η Κίνα παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας, της καλής γειτονίας και της φιλίας με τις γειτονικές της περιοχές. Στο θέμα των πυρηνικών με την χερσόνησο της Κορέας, οι συνομιλίες των έξι, τις οποίες φιλοξένησε η Κίνα, απετέλεσαν μια σημαντική πλατφόρμα για να αυξηθεί η κατανόηση και η εμπιστοσύνη, να αποπυρηνικοποιηθεί η χερσόνησος, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των κρατών και για να επιτευχθούν αρμονικές συνθήκες στην Βορειοανατολική Ασία. Πιστεύω όμως ότι οι ρίζες αυτού του προβλήματος βρίσκονται στην διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Βόρεια Κορέα. Η Κίνα είναι υπέρ της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη- μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, θεωρεί ότι το Πακιστάν και η Ινδία πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης και στηρίζει την αποστολή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γκαμπάρι στο θέμα της Μιανμάρ.

Όσο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι διπλωματικές επαφές παραμένουν η καλύτερη λύση για την ειρηνική επίλυση του θέματος. Η Κίνα είναι υπέρ της υποστήριξης του περιορισμού των πυρηνικών και οι προσπάθειες διάδοσης των πυρηνικών θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Η Κίνα κάνει έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να συμβάλει για την ειρηνική επίλυση του θέματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η Κίνα καλεί τους Παλαιστίνιους να δυναμώσουν την εσωτερική ενότητα, να χειριστούν το μεσανατολικό μέσα από πολιτικές διαπραγματεύσεις και με αμοιβαία εμπιστοσύνη στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, με στόχο να γίνει η περιοχή «τόπος της ειρήνης». Η Κίνα περιμένει την αναλυτική, δίκαιη και μόνιμη επίλυση του Μεσανατολικού.

Ελπίζει επίσης ο λαός του Ιράκ να συνεχίζει να προωθεί την εθνική συμφιλίωση, να επαναφέρει την ειρήνη και την σταθερότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμμείνει στις προσπάθειές της για επίλυση του θέματος του Νταρφούρ, να στηρίξει το ρόλο του τριμερούς μηχανισμού που περιλαμβάνεται από τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση και την κυβέρνηση του Σουδάν ως το κύριο κανάλι (επίλυσης του προβλήματος), να τηρήσει τη στρατηγική της «διπλής τροχιάς» και να προωθήσει την ειρηνευτική και πολιτική διαδικασία με τρόπο εξισορροπημένο. Η Κίνα θα συνεχίσει να πιέζει για μια σωστή επίλυση του ζητήματος του Νταρφούρ, όπως επίσης και για την ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη του Σουδάν.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ποια είναι η θέση σας για το Κυπριακό;

Τσενγκ Σιγουάν: Υποστηρίζουμε ότι η κυριαρχία, η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Κύπρου πρέπει να τύχουν πλήρους σεβασμού. Το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί με έναν δίκαιο και βιώσιμο τρόπο βασισμένο στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Κάθε απόφαση πρέπει να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων καθώς και των Τουρκοκυπρίων.

Παρατηρήσαμε ότι η εκλογή του Δ.Χριστόφια τον Φεβρουάριο, ακολουθούμενη από συνομιλίες τον Μάρτιο, έχει δημιουργήσει ελπίδες για τις προσπάθειες επανένωσης, οι οποίες είχαν βαλτώσει μετά την αποτυχία του σχεδίου ειρήνης του ΟΗΕ το 2004. Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες συμφώνησαν στις 23 Μαΐου να έχουν ένα νέο γύρο συνομιλιών τον Ιούνιο. Ελπίζουμε ότι οι θετικές συγκυρίες για μια νέα προώθηση του σχεδίου του ΟΗΕ στο διχασμένο νησί θα διατηρηθούν και ότι η Κύπρος μπορεί να επιτύχει την επανένωσή της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ολυμπιακοί Αγώνες, διαστημικό πρόγραμμα: ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Κίνα;

Τσενγκ Σιγουάν: Η Κίνα επιθυμεί να ασχοληθεί παραπάνω με την καθημερινότητα των πολιτών της, να μειώσει τις διαφορές ανάμεσα στην ανατολική και στη δυτική επικράτειά της, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, ώστε να υπάρξει μια ισορροπία. Γιατί μπορεί να την απασχολούν μεγάλα σχέδια και ζητήματα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά ταυτόχρονα δεν αποστρέφει το βλέμμα από τους απλούς ανθρώπους και τα προβλήματά τους.

Α.Στελλάκη

O Τσένγκ Σιγουάν μας υποδέχθηκε στον κήπο της κινέζικης πρεσβείας στην Αθήνα

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.