ix.in.gr
Η άγνωστη Κίνα
Εισαγωγή
Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Η Τσαϊνατάουν της Αθήνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Nεόκοπη υπερδύναμη
Μία χώρα δύο συστήματα
Κοινωνική μετάλλαξη
Ισχυρός παγκόσμιος παίκτης
Το πινέλο του «δράκου»
Αλμα σε τροχιά
Δαμάζοντας τον Γιανγκτσέ
Εντυπωσιακά κτίρια
Η «άλλη» Κίνα
«Μαύρο» μετάλλιο...
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Ο περιβαλλοντικός «εφιάλτης»
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Το κίνημα του Θιβέτ
Η άγνωστη «γενοκτονία»
Ιστορία
Οι δυναστείες
O Μεγάλος Τιμονιέρης
Mετά τον Μάο
Χρονολόγιο
Φωτορεπορτάζ
Εικόνες της σύγχρονης Κίνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Η ζωή ανάμεσα σε δύο πατρίδες
Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

«Όλοι ήθελαν να συνεχίσω το έργο του παππού μου εδώ. Ο παππούς μου, Λούο Νιανσένγκ, ήταν ο πρώτος Κινέζος φοιτητής στην Ελλάδα, μελέτησε την αρχαία ελληνική γραμματεία και μετέφρασε τους αρχαίους κλασσικούς στα κινέζικα. Το 1987 η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε για την προσφορά του στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην Κίνα και το 1988 αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο πατέρας μου, Λούο Τζινλίν, έχει σκηνοθετήσει πολλές αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.

Εγώ από την πλευρά μου δεν σκόπευα να έρθω στην Ελλάδα. Είχα βαρεθεί μάλιστα να ακούω για αυτήν, στο σπίτι μας οι συζητήσεις για την Ελλάδα ήταν συνεχές φαινόμενο.

Τελικά ήρθα για να παρακολουθήσω μαθήματα στο τμήμα θεατρικών σπουδών και... έμεινα. Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από τον παππού και τον πατέρα μου. Ήδη από φοιτήτρια (το 1992) ξεκίνησα να παραδίδω μαθήματα κινέζικων στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έγραψα και βιβλίο εκμάθησης κινέζικων.

Από τότε έχουν γίνει μεγάλα βήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας. Ακόμα βέβαια δεν καταλαβαίνουμε καλά ο ένας τον άλλο. Θυμάμαι πριν από δέκα χρόνια με ρωτούσαν πως είναι τα πόδια των γυναικών στην Κίνα.

Η ζωή εδώ είναι τελείως διαφορετική. Με το βλέμμα ενός Κινέζου η ζωή στην Ελλάδα μοιάζει ελεύθερη, εξαιτίας και του ανοιχτού χαρακτήρα των Ελλήνων. Και οι Κινέζοι είναι ζεστοί άνθρωποι, αλλά όχι τόσο εκδηλωτικοί. Και στις δύο χώρες βασικός άξονας είναι οι οικογενειακές σχέσεις. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Κινέζοι παλεύουν για να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους.

Στην σύγχρονη Κίνα επικρατεί πολύ περισσότερο άγχος, η λογική του ότι πρέπει να τρέξεις, να αρπάξεις την ευκαιρία. Αυτό είναι πρόσφατο φαινόμενο. Είναι η εποχή των νέων στην Κίνα, των ανθρώπων ανάμεσα στα 20 και τα 30. Αισθάνομαι ότι εκεί έχει περάσει η σειρά μου για να κάνω πράγματα, ενώ εδώ βρίσκομαι στην καλύτερη ηλικία μου.

Το 2001 δημιούργησα το πολιτιστικό κέντρο InterChina που ασχολείται με τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Φέρνουμε εδώ Κινέζους καλλιτέχνες για παραστάσεις, πηγαίνουμε στην Κίνα Έλληνες καλλιτέχνες... διοργανώνουμε και σεμινάρια Κουνγκ Φου και Τάι Τσι. Είναι και κέντρο γλώσσας για όσους θέλουν να μάθουν κινέζικα, ενώ τώρα σε συνεργασία με την πρεσβεία έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε και μαθήματα ελληνικών σε Κινέζους μετανάστες στην Ελλάδα, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν την άδεια παραμονής.

Οι περισσότεροι Κινέζοι στην Ελλάδα δουλεύουν για το μεροκάματο, έχουν καταστήματα, πουλούν προϊόντα. Έχω όμως ένα παράπονο: η κακή ποιότητα των κινέζικων προϊόντων που πωλούνται στην Ελλάδα χαλούν την εικόνα της Κίνας. Οι Κινέζοι λένε ότι τους τα ζητούν οι εταιρείες από την Ευρώπη, εκείνοι με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι τα ζητά η αγορά και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

Α.Στελλάκη

Associated Press

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.