ix.in.gr
Η άγνωστη Κίνα
Εισαγωγή
Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Η Τσαϊνατάουν της Αθήνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Nεόκοπη υπερδύναμη
Μία χώρα δύο συστήματα
Κοινωνική μετάλλαξη
Ισχυρός παγκόσμιος παίκτης
Το πινέλο του «δράκου»
Αλμα σε τροχιά
Δαμάζοντας τον Γιανγκτσέ
Εντυπωσιακά κτίρια
Η «άλλη» Κίνα
«Μαύρο» μετάλλιο...
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Ο περιβαλλοντικός «εφιάλτης»
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Το κίνημα του Θιβέτ
Η άγνωστη «γενοκτονία»
Ιστορία
Οι δυναστείες
O Μεγάλος Τιμονιέρης
Mετά τον Μάο
Χρονολόγιο
Φωτορεπορτάζ
Εικόνες της σύγχρονης Κίνας
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Η πολιτική του ενός παιδιού περιορίζει μεν την πληθυσμιακή έκρηξη δημιουργεί όμως παράδοξα
Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008
Χρειάστηκε ο φονικός σεισμός του περασμένου Μαΐου, που άφησε σχεδόν 70.000 νεκρούς, για να δείξει η κινεζική κυβέρνηση ελαστικότητα ως προς την «πολιτική του ενός παιδιού» που επιβάλλει από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Ωστόσο, από την αρχή που ανακοινώθηκε η «χαλάρωση» του μέτρου, το κράτος κατέστησε σαφές ότι η απόφαση αφορά μόνο τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο και των οποίων οι κάτοικοι θρήνησαν τα παιδιά τους.

Η Κίνα, η xώρα του 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι η μοναδική στον κόσμο που εφαρμόζει πολιτική ελέγχου των γεννήσεων. Η σχετική νομοθεσία θεσπίστηκε το 1979 προκειμένου να σταθεροποιείτο ώς το 2000 ο πληθυσμός της χώρας. Υπεύθυνη για την τήρηση του νόμου είναι η Εθνική Επιτροπή Πληθυσμού και Οικογενειακής Πολιτικής.

Όμως, τι ακριβώς ορίζει η νομοθεσία;

Στις αστικές περιοχές τα ζευγάρια επιτρέπεται να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί (το μέτρο εξαιρεί τα ζευγάρια που έχουν ανάπηρο παιδί), ενώ στις αγροτικές επιτρέπεται να έχουν δύο παιδιά, εάν το πρώτο είναι κορίτσι. Όσο για τρία παιδιά... ούτε συζήτηση, αφού τους παραβάτες τούς περιμένουν αυστηρότατα πρόστιμα -χρηματικά και όχι μόνο.

Ενδεικτικά της αυστηρότητας που επιδεικνύει το κράτος είναι τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, βάσει των οποίων δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί όχι μόνο σε υποχρεωτική άμβλωση, αλλά και σε στείρωση. Για τις ανύπαντρες, δε, γυναίκες, η άμβλωση είναι επιβεβλημένη.

Το 2000, μάλιστα, καταγράφηκε ένα απίστευτο γεγονός, σύμφωνα τουλάχιστον με δυτικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αποκάλυψαν οι Times του Λονδίνου, υπάλληλοι της υπηρεσίας οικογενειακού προγραμματισμού στην επαρχία Χουμπέι δεν δίστασαν να πνίξουν ένα υγιές βρέφος, μπροστά στα μάτια των γονιών του. Οι αρχές της επαρχίας δεσμεύτηκαν ότι θα τιμωρούσαν τους υπευθύνους...

Πόσο αποτελεσματική είναι η εφαρμογή της «πολιτικής ενός παιδιού»;

Παρόλο που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στην εφαρμογή του νόμου αποφεύχθηκαν περίπου 400 εκατομμύρια γεννήσεις, τα αποτελέσματα επίσημων ερευνών αποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός αρχίζει να γερνάει ανησυχητικά, καθώς οι γεννήσεις ανά γυναίκα φτάνουν στις 1,8 -αριθμός μικρότερος κατά πολύ από τον ρυθμό ανανέωσης του πληθυσμού (2,1 παιδιά ανά γυναίκα).

Σε επίσημα, δε, στοιχεία καταγράφεται και η δυσαναλογία στις γεννήσεις αγοριών και κοριτσιών, αφού πολλές οικογένειες -κυρίως σε αγροτικές περιοχές- επιλέγουν να αποκτήσουν αγόρι και προχωρούν σε άμβλωση των θηλυκών εμβρύων. Έτσι, για κάθε 100 κορίτσια που γεννιούνται αντιστοιχούν 118 αγόρια.

Όπως υπολογίζεται, σε 12 χρόνια από τώρα, δηλαδή το 2020, οι άνδρες που θα βρίσκονται σε ηλικία γάμου θα είναι κατά 30 εκατομμύρια περισσότεροι από τις γυναίκες αντίστοιχων ηλικιών...

Α.Ανδίρα

Associated Press

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.