ix.in.gr
Η άγνωστη Κίνα
Εισαγωγή
Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Η Τσαϊνατάουν της Αθήνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Nεόκοπη υπερδύναμη
Μία χώρα δύο συστήματα
Κοινωνική μετάλλαξη
Ισχυρός παγκόσμιος παίκτης
Το πινέλο του «δράκου»
Αλμα σε τροχιά
Δαμάζοντας τον Γιανγκτσέ
Εντυπωσιακά κτίρια
Η «άλλη» Κίνα
«Μαύρο» μετάλλιο...
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Ο περιβαλλοντικός «εφιάλτης»
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Το κίνημα του Θιβέτ
Η άγνωστη «γενοκτονία»
Ιστορία
Οι δυναστείες
O Μεγάλος Τιμονιέρης
Mετά τον Μάο
Χρονολόγιο
Φωτορεπορτάζ
Εικόνες της σύγχρονης Κίνας
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
Συνέντευξη με τον εκδότη της εφημερίδας «China Greece Times», Ρόμπιν Γουάνγκ
Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

«Δημιουργήσαμε την εφημερίδα «China Greece Times» πριν από δυόμισι χρόνια, στις αρχές του 2005. Σκοπός μας ήταν να διευκολύνουμε τους Κινέζους που έρχονταν στην Ελλάδα για σπουδές ή δουλειά. Θελήσαμε δηλαδή να δημιουργήσουμε μια «γέφυρα» ανάμεσα στην κινέζικη και την ελληνική κοινότητα.

Η εφημερίδα είναι εβδομαδιαία και καλύπτει σχεδόν τα πάντα, γιατί είναι η μοναδική κινέζικη εφημερίδα στην Ελλάδα. Τυπώνουμε κάθε εβδομάδα 2.000 με 3.000 φύλλα και τα στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχουμε αρκετές σελίδες με ελληνικές ειδήσεις, καθώς και νέα Κινέζων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν φυσικά νέα από την Κίνα, την Ταϊβάν, καθώς και της κινέζικης κοινότητας που ζει έξω από το έδαφος της Κίνας, οικονομικά, διεθνείς ειδήσεις, πολιτισμός... Ουσιαστικά προσπαθούμε να καλύψουμε τα πάντα.

Στην εφημερίδα εργάζονται αρκετά άτομα, οι περισσότεροι από αυτούς ως freelance ρεπόρτερ. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το ίδιο με τις εφημερίδες και άλλων ξένων κοινοτήτων στην Ελλάδα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να καλύψουμε κάποια μεγάλα γεγονότα, να παρακολουθήσουμε κάποιες συνεντεύξεις Τύπου και αυτό μας δημιουργεί προβλήματα. Γίνονται βέβαια κάποιες προσπάθειες να αλλάξει αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να βοηθήσει και είναι πολύ φιλική, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες.

Εγώ ήρθα στην Ελλάδα στα τέλη του 2002 για να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Γραφιστική και τελικά έμεινα. Αυτό ήταν πριν πολύ καιρό...

Kανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Κινέζοι ζουν στην Ελλάδα. Υπολογίζουμε όμως ότι σε όλη την χώρα μένουν περίπου 20.000. Οι περισσότεροι κατοικούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το βασικό πρόβλημα των Κινέζων που ζουν εδώ είναι η επικοινωνία. Τα ελληνικά είναι πάρα πολύ δύσκολα για μας. Οι περισσότεροι Κινέζοι έχουν τις επιχειρήσεις τους και δεν έχουν τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο για να μάθουν την γλώσσα. Προσπαθούν όμως... πιστεύουν ότι εάν καταφέρουν να επικοινωνήσουν η ζωή τους θα γίνει καλύτερη».

Α.Στελλάκη


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.