ix.in.gr
Η άγνωστη Κίνα
Εισαγωγή
Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Η Τσαϊνατάουν της Αθήνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Nεόκοπη υπερδύναμη
Μία χώρα δύο συστήματα
Κοινωνική μετάλλαξη
Ισχυρός παγκόσμιος παίκτης
Το πινέλο του «δράκου»
Αλμα σε τροχιά
Δαμάζοντας τον Γιανγκτσέ
Εντυπωσιακά κτίρια
Η «άλλη» Κίνα
«Μαύρο» μετάλλιο...
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Ο περιβαλλοντικός «εφιάλτης»
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Το κίνημα του Θιβέτ
Η άγνωστη «γενοκτονία»
Ιστορία
Οι δυναστείες
O Μεγάλος Τιμονιέρης
Mετά τον Μάο
Χρονολόγιο
Φωτορεπορτάζ
Εικόνες της σύγχρονης Κίνας
Αλμα σε τροχιά
Κίνα, η τρίτη υπερδύναμη στο Διάστημα
Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008
Η δοκιμή ενός πυραυλικού συστήματος που καταστρέφει δορυφόρους σε τροχιά θεωρήθηκε το 2007 ανησυχητική ένδειξη της διαστημικής φιλοδοξίας του Πεκίνου. Από την ιστορική αποστολή του Σενζού (θεϊκό σκάφος) τον Οκτώβριο του 2003, η Κίνα είναι εξάλλου μόλις η τρίτη χώρα που αποκτά τη δυνατότητα να θέτει ανθρώπους σε τροχιά.

Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, που σήμερα επιχειρεί από έξι κέντρα εκτόξευσης δορυφόρων και πυραύλων, ξεκίνησε πριν από πέντε δεκαετίες. Όπως συνέβη και στις άλλες μεγάλες δυνάμεις, οι πρώτοι πύραυλοι που ανέπτυξε για το διάστημα ήταν τροποποιημένοι βαλλιστικοί πύραυλοι, και μόλις τη δεκαετία του ’90 άλλαξε οργανωτική δομή και έδωσε τον έλεγχο των εκτοξεύσεων στην Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος.

Η επανδρωμένη κάψουλα Σενζού βασίστηκε στα σχέδια του ρωσικού Soyuz, αν και έκτοτε έχει αναπτυχθεί και εγχώρια τεχνογνωσία.

Έπειτα από τις πρώτες δύο επανδρωμένες αποστολές, η Κίνα έστειλε φέτος σκάφος σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, σχεδόν ταυτόχρονα με το αντίστοιχο εγχείρημα της Ιαπωνίας. Η αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος που προβλέπει προσελήνωση έως το 2010 και επιστροφή δειγμάτων έως το 2020. Αξιωματούχοι του προγράμματος έχουν μιλήσει ακόμα για έναν μικρό διαστημικό σταθμό και βάση στη Σελήνη, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα για τον Αρη με ορίζοντα το 2060.

Η Κίνα δεν αποκλείει τώρα διαστημικές συνεργασίες με Ρωσία και Ευρώπη και έχει υπογράψει όλες τις συμβάσεις του ΟΗΕ που αφορούν το Διάστημα.

Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις του για την αποκλειστικά ειρηνική χρήση του Διαστήματος, το Πεκίνο είναι φανερό ότι δεν σκοπεύει να μείνει άπραγο στην αμερικανική δραστηριότητα. Η τεχνολογία εξουδετέρωσης δορυφόρων ανησύχησε το Πεντάγωνο (όπως δείχνει φετινή έκθεσή του), καθώς θα μπορούσε να πλήξει καίρια τα δίκτυα κατασκοπείας, επικοινωνίας και αντιπυραυλικής άμυνας.

Η απόφαση των ΗΠΑ να καταστρέψουν στις αρχές του 2008 έναν ελαττωματικό δορυφόρο θεωρήθηκε εν μέρει απάντηση στην αντίστοιχη κινεζική δοκιμή.

Τα χιλιάδες θραύσματα που άφησαν σε τροχιά ΗΠΑ και Κίνα είναι ίσως τα πρώτα σημάδια ενός δυνητικού ψυχρού πολέμου.

Β.Πρατικάκης

Associated Press
Ο Γιανγκ Λιουέι, πρώτος αστροναύτης της Κίνας, θεωρείται λαϊκός ήρωας

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.