ix.in.gr
Η άγνωστη Κίνα
Εισαγωγή
Μια μικρή Κίνα στην Ελλάδα
Η Τσαϊνατάουν της Αθήνας
Με τα λόγια της Τόνια Λούο
Γέφυρα Πεκίνου-Αθήνας
«Χρυσή περίοδος στις διμερείς σχέσεις»
Nεόκοπη υπερδύναμη
Μία χώρα δύο συστήματα
Κοινωνική μετάλλαξη
Ισχυρός παγκόσμιος παίκτης
Το πινέλο του «δράκου»
Αλμα σε τροχιά
Δαμάζοντας τον Γιανγκτσέ
Εντυπωσιακά κτίρια
Η «άλλη» Κίνα
«Μαύρο» μετάλλιο...
H xώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων
Ο περιβαλλοντικός «εφιάλτης»
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Σχέσεις αγάπης και μίσους
Το κίνημα του Θιβέτ
Η άγνωστη «γενοκτονία»
Ιστορία
Οι δυναστείες
O Μεγάλος Τιμονιέρης
Mετά τον Μάο
Χρονολόγιο
Φωτορεπορτάζ
Εικόνες της σύγχρονης Κίνας
Σινικό «Πύρινο Τείχος»
Ο μεγαλύτερος διαδικτυακός πληθυσμός σε κλοιό λογοκρισίας
Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008
Στις αρχές του 2008 ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου στην Κίνα ξεπέρασε το διαδικτυακό πληθυσμό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο των κινεζικών αρχών όσο και της κινεζικής εταιρείας BDA China. Όμως παρά την εκρηκτική ανάπτυξη, η Κίνα επιμένει να λογοκρίνει το Διαδίκτυο για να εμποδίσει την online «αλλοτρίωση».

Οι 220 εκατομμύρια Κινέζοι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο είναι βέβαια πολλοί, αντιστοιχούν όμως μόλις στο 16% του συνολικού πληθυσμού, την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου έχει φτάσει το 19%, σχολίασε το κινεζικό υπουργείο Πληροφοριών.

Οι υπολογιστές παραμένουν ακριβοί για τους περισσότερους κατοίκους και στις αγροτικές περιοχές δεν υπάρχουν ούτε Internet cafe, τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή στα αστικά κέντρα.

Για όσους καταφέρουν να ξεπεράσουν τα οικονομικά και φυσικά εμπόδια, οι περιορισμοί παραμένουν αυστηροί. Η Κίνα είναι διαβόητη για την εκτεταμένη λογοκρισία του Παγκόσμιου Ιστού, καθώς χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά φίλτρα και χιλιάδες υπαλλήλους για την απομάκρυνση του ευαίσθητου υλικού. Όροι όπως «δημοκρατία» και «ελευθερία», μεταξύ πολλών άλλων, απαγορεύονται ως λέξεις κλειδιά, και κανένα ιστολόγιο δεν επιτρέπεται να αναφερθεί στα κακά του κινεζικού καθεστώτος.

Για μια κυβέρνηση τόσο αποφασισμένη, είναι σχεδόν αδύνατο να κρυφτεί κανείς πίσω από την υποτιθέμενη ανωνυμία του Διαδικτύου, όπως δείχνουν άλλωστε οι συλλήψεις δεκάδων αντιφρονούντων blogger και δημοσιογράφων.

Σε ορισμένα από τα περιστατικά αυτά αποκαλύφθηκε ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι μεγάλες δυτικές εταιρείες του Διαδικτύου –Microsoft, Google, Yahoo- που υπάκουσαν σε εντολές λογοκρισίας ή αποκάλυψης στοιχείων χρήσης.

Οι εταιρείες δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να σέβονται τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο είναι αναγκασμένοι, όπως ο καθένας, να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία των χωρών όπου δραστηριοποιούνται.

Παρόλα αυτά, οργανώσεις δημοσιογράφων, οργανώσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και αξιωματούχοι της ΕΕ, έχουν επανηλειμμένα καλέσει το Πεκίνο να καταργήσει τον κλοιό της λογοκρισίας στο κινεζικό Διαδίκτυο.

Β.Πρατικάκης

Associated Press

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.