ix.in.gr
Ώρα αποφάσεων στο Κυπριακό
Εισαγωγή
Το αποτέλεσμα
και ο απόηχός του
Ειδησεογραφική κάλυψη
Το σχέδιο Ανάν
Οι βασικές πτυχές
Ο χάρτης της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας
Εδαφικές αναπροσαρμογές
Eδαφικές αναπροσαρμογές στη Λάρνακα - Αμμόχωστο
Eδαφικές αναπροσαρμογές στη Λευκωσία - Μόρφου
Η σημαία
Τα συν και τα πλην για τους Ελληνοκυπρίους
Τα συν και τα πλην για τους Τουρκοκυπρίους
Η στάση των ελληνοκυπριακών κομμάτων
Η στάση των τουρκοκυπριακών κομμάτων
Το κείμενο του σχεδίου για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού (pdf)
Forum
Καταθέστε την άποψή σας για το σχέδιο Ανάν
Το Κυπριακό πρόβλημα
1955-1959
1960-1967
1967-1974
1974-1998
1999-2001
2002
2003
2004
Οι πρωταγωνιστές
Κόφι Ανάν
Αλβαρο ντε Σότο
Τάσσος Παπαδόπουλος
Γλαύκος Κληρίδης
Δημήτρης Χριστόφιας
Ραούφ Ραΐφ Ντενκτάς
Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Εγγυήτριες δυνάμεις
O ΟΗΕ για το Κυπριακό
Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών
Το Κυπριακό στο Διαδίκτυο
Δικτυακοί τόποι σχετικοί με το Κυπριακό
Ώρα αποφάσεων στο Κυπριακό
Κύπρος, 24 Απριλίου 2004: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι απέναντι στο ιστορικό δίλημμα της αποδοχής ή απόρριψης του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ένταξη μίας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, αδιέξοδα, βήματα μπροστά και βήματα πίσω, αδιαλλαξία και προκλήσεις, παρασκήνιο, πιέσεις και παρεμβάσεις. Στην τελευταία πράξη πρωταγωνιστεί, όμως, μόνο ο κυπριακός λαός.

Η επιχειρηματολογία για τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου πλούσια και από τις δύο πλευρές. Αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν στο σχέδιο Ανάν την τελευταία ευκαιρία για λύση του προβλήματος: είτε άρση του αδιεξόδου μέσα από το σχέδιο τώρα, είτε τίποτα, το άγνωστο. «Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ του σχεδίου και ενός γκρεμού» είπε χαρακτηριστικά ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Όσοι τάσσονται υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα κατανοούν ότι το σχέδιο συμπεριλαμβάνει αρνητικά σημεία, αλλά βλέπουν ως εγγύηση της ορθής εφαρμογής του την συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Επικαλούνται μάλιστα τον κίνδυνο να οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση και να αναγνωριστεί από τρίτες χώρες το ψευδοκράτος, σε περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο Ανάν. Το «όχι», σύμφωνα με αυτή την άποψη, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα οδηγήσει την Αθήνα και τη Λευκωσία σε διεθνή απομόνωση. Τέλος, επισημαίνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων θα πάρει πίσω τα σπίτια του και θα επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους μέρος των κατεχόμενων εδαφών. Εφιστούν επίσης την προσοχή στον κίνδυνο ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις πιθανώς θα λειτουργήσουν εις βάρος της εφικτής λύσης.

Ο αντίλογος εξ ίσου ισχυρός και γίνεται ακόμη ισχυρότερος από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην ελεύθερη Κύπρο (και την Ελλάδα) που προβλέπουν συντριπτική επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την απορριπτική άποψη, το σχέδιο Ανάν επικυρώνει την τουρκική κατοχή, δεν λαμβάνει υπ' όψη τα έως σήμερα ψηφίσματα του ΟΗΕ, νομιμοποιεί παρεκκλίσεις από το κεκτημένο της ΕΕ, επιτρέπει την παραμονή των δυνάμεων κατοχής, δεν παραδίδει απλώς το βόρειο τμήμα τους νησιού στους Τουρκοκύπριους αλλά καθιστά την τουρκοκυπριακή μειοψηφία και κατ' επέκταση την Τουρκία «συνεταίρους» στο σύνολο του νησιού, η λύση το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών δεν είναι δίκαιη, ενώ το κόστος της επανένωσης το επωμίζονται οι Ελληνοκύπριοι. «Εξαρτιόμαστε από την καλή θέληση της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, για να προσθέσει ότι το σχέδιο «δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά αντιθέτως τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει». Οι υποστηρικτές του «όχι» υποστηρίζουν ακόμη ότι μετά την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, την 1η Μαΐου, η Κύπρος θα είναι σε θέση να επιδιώξει μία πιο ευνοϊκή λύση και θεωρούν υπερβολικές τις απειλές περί διεθνούς απομόνωσης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην τουρκοκυπριακή πλευρά το «ναι» έχει πιο ισχυρά ερείσματα, παρ'όλο που ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απήχε από τις διευρυμένες συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας και ηγείται της εκστρατείας για την απόρριψη του σχεδίου. Για αρκετούς Τουρκοκυπρίους το σχέδιο Ανάν είναι το καλύτερο σημείο που έχει φθάσει μέχρι σήμερα η κοινότητά τους στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών με τους Ελληνοκύπριους. Αντιθέτως, το «όχι» επιλέγει κυρίως το τμήμα εκείνο των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων στη βόρεια Κύπρο που θα πρέπει να μετακινηθεί και να επιστρέψει τις κατεχόμενες ελληνικές περιουσίες, μετά τις προβλεπόμενες εδαφικές αναπροσαρμογές. Υπάρχει επίσης ένα μικρό, αλλά δυναμικό, ποσοστό Τουρκοκυπρίων που θεωρεί το σχέδιο Ανάν διχοτομικό.

Το ερώτημα επομένως που καλούνται να απαντήσουν οι Κύπριοι -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- στις 24 Απριλίου δεν είναι εάν με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα επιφέρουν την επανένωση της Μεγαλονήσου, αλλά με το «ναι» ή το «όχι» που θα πουν θα κρίνουν ποια από τις δύο επιλογές θα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις, τόσο για την καθεμιά κοινότητα ξεχωριστά, όσο και για το σύνολο της Κύπρου. Το σχέδιο Ανάν είναι προϊόν συμβιβασμού και ως τέτοιο θα ήταν αδιανόητο να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, με δεδομένα μάλιστα την παρούσα διεθνή συγκυρία και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επομένη της 24ης Απριλίου στην Κύπρο θα είναι μία ημέρα διαφορετική, είτε επικρατήσει το «ναι» και στις δύο πλευρές, είτε το «όχι», σε τουλάχιστον μία από τις δύο κοινότητες.

Με το αφιέρωμα αυτό εν όψει των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο επί του σχεδίου Ανάν, το news.in.gr επιδιώκει να σας προσφέρει μία σφαιρική προσέγγιση στο Κυπριακό, το περιεχόμενο του σχεδίου, αλλά και όλα τα σχετικά με το πρόβλημα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα μπορείτε να καταθέσετε την άποψή σας επί του θέματος στο σχετικό forum και να βρείτε διαδικτυακές διευθύνσεις που αφορούν το Κυπριακό πρόβλημα. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι για την παρουσίαση της ιστορικής πορείας του Κυπριακού χρησιμοποιήσαμε ή επικαιροποιήσαμε στοιχεία από το προηγούμενο ανάλογο αφιέρωμα που είχε παρουσιάσει το news.in.gr πριν από δύο χρόνια.

news.in.gr

Έρευνα, σύνταξη και επιμέλεια κειμένων: Α.Ανδίρα, Ηλ.Κρητικού, Χρ.Κοσβανής, Γ.Μανδαλίδης, Ευ.Μπίφη, Α.Ρουμπάνης, Ν.Σώκου, Χρ.Τόμπρας
Φωτογραφίες: ΑΠΕ, Associated Press, Eurokinissi, Icon, Πρίσμα

Το αποτέλεσμα και ο απόηχός του
Ειδησεογραφική κάλυψη
Το σχέδιο Ανάν
Οι βασικές πτυχές, Το κείμενο του σχεδίου για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού (pdf), Ο χάρτης της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, Εδαφικές αναπροσαρμογές, Εδαφικές αναπροσαρμογές στη Λάρνακα - Αμμόχωστο, Εδαφικές αναπροσαρμογές στη Λευκωσία - Μόρφου, H σημαία, Τα συν και τα πλην για τους Ελληνοκυπρίους, Τα συν και τα πλην για τους Τουρκοκυπρίους, Η στάση των ελληνοκυπριακών κομμάτων, Η στάση των τουρκοκυπριακών κομμάτων
Το Κυπριακό πρόβλημα
1955-1959, 1960-1967, 1967-1974, 1974-1998, 1999-2001, 2002, 2003, 2004
Οι πρωταγωνιστές
Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο, Τάσσος Παπαδόπουλος, Γλαύκος Κληρίδης, Δημήτρης Χριστόφιας, Ραούφ Ντενκτάς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Εγγυήτριες δυνάμεις
O ΟΗΕ για το Κυπριακό
Το Κυπριακό στο Διαδίκτυο

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.