ix.in.gr
Ανασκόπηση 2004
Εισαγωγή
Ελλάδα
Κόσμος
Οικονομία
Αθλητισμός
Επιστήμη - Τεχνολογία
Πολιτισμός
Μία μεγάλη γιορτή
Οι καλύτερες στιγμές
Οι Ολυμπιακοί όπως τους είδατε εσείς...
Οι Ολυμπιακοί από το in.gr
Oι Παραολυμπιακοί από το in.gr
To 2004 σε εικόνες
Τι διαβάσατε περισσότερο;
Έφυγαν...
TΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Αφιέρωμα in.gr 2004-05
2003
2002
2001
2000

Χρονιά ορόσημο ήταν για την Ελλάδα το 2004.

Ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, των εκλογών, της κυβερνητικής αλλαγής, του χρυσού ποδοσφαιρικού καλοκαιριού. Η χρονιά που θρηνήσαμε τους μαθητές στο πολύνεκρο δυστύχημα στο Μαλιακό, αλλά και τους νεκρούς στις συμφορές που χτύπησαν αλλεπάλληλα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η χρονιά που επέστρεψαν στην πολιτική ζωή οι καταγγελίες για σκάνδαλα και οι εξεταστικές επιτροπές. Για την Κύπρο το 2004 ήταν η χρονιά της Ευρώπης και του δημοψηφίσματος.

Κατά τα άλλα, η τρομοκρατία συνέχισε να σκορπίζει τον πανικό ανά τον κόσμο. Στόχος της αυτή τη φορά οι μαθητές του Μπεσλάν στον Καύκασο και η Μαδρίτη. Στο Ιράκ και την Αφρική ο θάνατος εξακολουθεί να είναι καθημερινότητα, όπως και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ αραβικά εδάφη, όπου οι Παλαιστίνιοι «αποχαιρέτησαν» τον ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ, όχι όμως και το όνειρό τους για μία ελεύθερη πατρίδα.

Πιο κοντά στο δικό τους όνειρο βρέθηκαν πάντως εκατομμύρια Ευρωπαίων που είδαν την ΕΕ να γκρεμίζει τα σύνορα και να ενώνει τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου, διεκδικώντας ένα περιβάλλον ειρηνικής και σταθερής ανάπτυξης.

Στην άλλη άκρη το Ατλαντικού, το 2004 αποδείχτηκε δημιουργικό όχι μόνο για τον Τζορτζ Μπους που κέρδισε μία ακόμη τετραετία στο Λευκό Οίκο, αλλά και την αμερικανική οικονομία που, παρά τις τιμές ρεκόρ του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τα απειλητικά «δίδυμα» ελλείμματα, εισήλθε σε τροχιά ανάκαμψης βοηθούμενη και από την πρωτοφανή υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Στην Ελλάδα ωστόσο η οικονομία βρέθηκε «εγκλωβισμένη» στην απογραφή με την απειλή των κυρώσεων από την ΕΕ να πλανάται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη χώρα.

Πιστοί στο ραντεβού μας για πέμπτη συνεχή χρονιά, σταχυολογήσαμε και φέτος τα 10-15 σημαντικότερα, κατά την κρίση μας, γεγονότα για καθεμία κατηγορία της ειδησεογραφίας του in.gr. Στο αφιέρωμά μας συμπεριλάβαμε πολλά, αλλά παραλείψαμε ακόμη περισσότερα.

Μεταξύ αυτών που παραλείψαμε είναι οι προβλέψεις για το 2005. Σίγουρα, πολλές από τις εξελίξεις το έτος που ακολουθεί θα είναι συνέχεια όσων προηγήθηκαν. Η συζήτηση γύρω από την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, οι εκλογές στο Ιράκ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μετά τις καλές αποδόσεις του 2004, η εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι μερικές μόνο από τις αναμενόμενες εξελίξεις. Η εμπειρία μας διδάσκει όμως ότι καθοριστικό ρόλο στην ιστορική πορεία διαδραματίζουν οι απρόβλεπτοι παράγοντες, κάτι που ευχόμαστε να μην συμβεί. Αντιθέτως ευχόμαστε να επαληθευτεί η πρόβλεψη ότι, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, το 2005 θα είναι η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από το 1920 εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

news.in.gr

Σύνταξη: Βασίλης Αναστασόπουλος, Αννα Ανδίρα, Αθηνά Κόδρου, Χρήστος Κοσβανής, Ηλένα Κρητικού, Γιώργος Κωστούλας, Ευαγγελία Μπίφη, Αγγελική Μαρίνου, Πένυ Μπροτζάκη, Χρήστος Παπαχρηστόπουλος, Βαγγέλης Πρατικάκης, Απόστολος Ρουμπάνης, Νένα Σώκου, Βαγγέλης Τσιλώνης
Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Μανδαλίδης
Σχεδιασμός ιστοσελίδων: Γιάννης Γιαννόπουλος, Μυρτώ Ορφανουδάκη
Φωτογραφίες: Associated Press, ΑΠΕ, Eurokinissi, Ιcon, Action Images, Πρίσμα, Avaton, Motionteam

Τα γεγονότα
Οι Ολυμπιακοί στην πατρίδα τους
Δείτε επίσης

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.