Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards | SiteMaker  
  in.gr > Ειδήσεις > Αφιέρωμα > 11 Σεπτεμβρίου - Ένας χρόνος μετά Το δικό μου in.gr  
 
   

Εισαγωγή

 
 
    Μια συνηθισμένη ημέρα  
    Ένας σύντομος πόλεμος  
    Δώδεκα μήνες  
    Πόλεμος εντυπώσεων  
 
    Μηδένα προ του τέλους...  
 
  Τα γεγονότα ενός χρόνου  
 
    Ποιός είναι ο Μπιν Λάντεν;  
    Ποιοι ήταν οι Ταλιμπάν;  
    Μικρή ιστορία του Αφγανιστάν  
    Ισλάμ: Μύθοι και θρύλοι  
    Πηγές του Ισλάμ  
   
    Πυλώνες της πίστης  
    Τζιχάντ  
    Αραβες εξτρεμιστές  
    Ένταση για το Κασμίρ  
    Και ...ο άνθρακας  
 
    Εικόνες που δεν ξεχνιούνται  
    Τα πρωτοσέλιδα την επόμενη μέρα...  
 
    Πώς επηρεάστηκε ο κόσμος μας από την 11η Σεπτεμβρίου; Μοιραστείτε τις απόψεις σας.  
 
 

 

Σουνίτες και σιίτες

Οι μουσουλμάνοι διχάστηκαν σύντομα μετά το θάνατο του Μωάμεθ, εξαιτίας της στάσης που κράτησαν στο ακανθώδες θέμα της διαδοχής του. Η βασική αντίρρηση προήλθε από όσους πίστευαν ότι χαλίφης (θρησκευτικός ηγέτης) μπορεί να γίνει μόνο κάποιος άνθρωπος που κατάγεται από την οικογένεια του προφήτη. Ονομάστηκαν σιίτες, (σι'ατ Αλή, «κόμμα του Αλή»· ο Αλή ήταν εξάδελφος του Μωάμεθ και είχε παντρευτεί την κόρη εκείνου, τη Φατιμά).

 


Οι σουνίτες μουσουλμάνοι κυριαρχούν σήμερα στο μουσουλμανικό κόσμο (χάρτης από τον World Atlas 2001 της Microsoft).

Επικράτησαν ωστόσο οι σουνίτες, αυτοί που δεν θεώρησαν απαραίτητη αυτή την προϋπόθεση. Οι σουνίτες θεωρούν ότι παραμένουν πιστοί στην παράδοση (σούνα), η οποία κατ' αυτούς αποτελείται από τις έξι Χαντίθ («Αναφορές») που συντάχθηκαν τον 3ο αιώνα μετά το Μωάμεθ (τον 9ο μ.Χ.). Οι σιίτες αποδέχονται τη δική τους Χαντίθ. Για τη γεωγραφική κατανομή σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων δείτε το σχετικό χάρτη.

Ένα ακόμα σχίσμα δημιουργήθηκε όταν οι επονομαζόμενοι χαριζίτες μουσουλμάνοι (ή κα'αριτζίτες, από το ρήμα κρτζ, «αποχωρώ») αρνήθηκαν να αποδεχτούν την καθιέρωση των δυναστειών και ισχυρίστηκαν ότι το αξίωμα του χαλίφη θα έπρεπε να περιέρχεται στον πιο ευσεβή μουσουλμάνο, ακόμα και σε έναν Αιθίοπα σκλάβο, όπως χαρακτηριστικά είπαν.
Κοινότητες χαριζιτών υπάρχουν σήμερα στην Αλγερία,
το Ομάν και τη Ζανζιβάρη.
Όπως συνέβη και κατά τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, με τον καιρό διατυπώθηκαν και άλλες διαφωνίες.


    Εισαγωγή  
    Πηγές του ισλάμ  
   
    Πυλώνες της πίστης  
    Τζιχάντ  

Η σημαντικότερη ομάδα πιστών που αποχώρησαν από το σώμα των σιιτών είναι οι ισμαηλίτες ή επταδιστές σιίτες, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στην Υεμένη, την Ινδία, το Πακιστάν (οπαδοί του Αγά Χαν ΙΙΙ) και σε μέρη του Ιράν, της Αφρικής και της Συρίας. Παρακλάδι τους αποτελούν οι δρούζοι που κατοικούν σήμερα στο νότιο Λίβανο.

Η νεότερη και πιο δραστήρια μουσουλμανική αίρεση είναι αυτή των αχμαντίγια, που ακολουθούν τη διδασκαλία του Ινδού μουσουλμάνου νεωτεριστή Σαγίντ Αχμάντ Χαν. Είναι ιδιαίτερα γνωστοί λόγω της μεγάλης τους προπαγανδιστικής δραστηριότητας και των μεταφράσεων του Κορανίου σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο Αχμάντ Χαν προσπάθησε να συνθέσει όλες τις θρησκείες του κόσμου υπό το ισλάμ. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος αποτελούσε σύγχρονη εκδήλωση του Μωάμεθ, της Δευτέρας Παρουσίας του Ιησού και του Κρίσνα των ινδουιστών.

 

 

©1999-2002  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.